Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Tror att det gör ont för många när han säger så”

Zlatan Ibrahimovic sågas för sina utspel.Foto: USA TODAY NETWORK / DOUGLAS DEFELICE-USA TODAY SPORT SIPA USA
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic sågas för sina utspel.

Samtidigt oroas experter över att svenskens ord kan skrämma framtida stjärnor från att flytta till ligan.

Men för LA Galaxy-sportchefen Jovan Kirovski finns inga tvivel kring 37-åringens betydelse.

– Vi har aldrig sett något liknande i ligan, inte ens med David Beckham. Zlatan är den bäste spelaren som någonsin har spelat i MLS, säger han till SportExpressen.

Strax innan landslagsuppehållet spelade Zlatan Ibrahimovic sin 50:e ligamatch för Los Angeles Galaxy.

Resultatet: Ett mål för Ibrahimovic, förlust för Galaxy.

Fullträffen var 37-åringens 23:e för säsongen och nu är han totalt uppe i makalösa 45 mål på sina 50 första matcher i MLS. En bedrift som endast en annan spelare lyckats med i ligans historia, Atlanta Uniteds Josef Martinez (49 mål).

Samtidigt som den svenske superstjärnan fortsätter ösa in mål fortsätter han att kritisera MLS. Sedan tidigare har såväl spelare som domare fått sin släng av sleven.

För en månad sedan riktade han också skarp kritik mot hur ligan har utformat sina slutspelsregler.

– Jag tycker att systemet är skit. Här kan man komma på sjunde plats och gå till slutspel och vinna allt. Hur kan man då skapa en mentalitet där man är på tå 24 timmar om dygnet? Det är svårt, sa han.

Expertens oro efter Zlatans utspel

Utspelen har inte landat väl hos alla. Den förre landslagsmannen Alexi Lalas – ja, han med bockskägget – är numera expert på Fox Sports och starkt kritisk.

– Han klagar, gnäller och gråter över mycket nu. Spelarna han spelar med är inte tillräckligt bra. Spelarna han möter är inte tillräckligt bra. Slutspelsformat är inte tillräckligt bra. Affärsplattformen i MLS är inte tillräckligt bra. Planerna är inte tillräckligt bra. Domarna är inte tillräckligt bra, sa han nyligen.

– Okej, jag köper det. Man kan klaga. Men du spelar i MLS nu. Det här är en liga som du valde att spela i.  Det här är en liga som du valde att fortsätta spela i. Det här är en liga som ger dig miljoner och miljoner dollar i lön. 

Enligt Alexi Lalas har Ibrahimovic mandat att klaga först då han tagit Los Angeles Galaxy, som missade slutspelet förra säsongen, till ligatitlen.

Kevin Baxter, som bevakar Galaxy för tidningen Los Angeles Times räkning, oroas över att Ibrahimovics uttalanden kan få negativ inverkan på framtida stjärnvärvningar till USA.

– Jag tror verkligen att det gör ont för många att han säger så om ligan, säger Baxter och fortsätter:

– Flera av de stora namnen som har spelat här tidigare, till exempel David Beckham, har alltid pratat positivt om MLS. Det har hjälpt ligan att locka flera nya stjärnor. Zlatans utspel kommer göra det lite svårare för andra att komma hit.

Sportchefen: ”Zlatan större än Beckham”

David Beckham lämnade Real Madrid som 32-åring år 2007 och skrev sensationellt nog på för Los Angeles Galaxy. Han noterades för 18 mål på 98 ligamatcher innan han rundade av sin fantastiska karriär i Paris Saint-Germain 2013.

Engelsmannen var profilvärvningen som öppnade upp för en rad superstjärnor i MLS de senaste åren, såsom Steven Gerrard, Kaka, David Villa, Frank Lampard och Fredrik Ljungberg.

Och så Zlatan Ibrahimovic då.

SportExpressen har pratat med Los Angeles Galaxys sportchef Jovan Kirovski, som är tydlig med vad han tycker om Ibrahimovic.

– Han är inte bara viktig för LA Galaxy, han är också den största spelaren någonsin i MLS. Ingen har presterat på en så hög nivå här tidigare. Kolla bara på hans mål, hans spel, hans personlighet. Det han bidrar med både på och utanför planen, det har vi aldrig sett tidigare. Inte ens med David Beckham, säger han.

Och utvecklar:

– Beckham var enorm, en otrolig värvning för Galaxy och hela MLS. Han är den ende som kan jämföras med Zlatan. Men för mig är Zlatan Ibrahimovic utan tvekan den bäste fotbollsspelaren någonsin i MLS.

Sportchefen menar att bara namnet Ibrahimovic höjer publiksnittet rejält, även när laget spelar på bortaplan. Samtidigt är det fortsatt viktigt att han fortsätter producera.

– Han är stjärnan som alla vill se. Han snackar vid sidan av, men han presterar också på planen, vilket är det viktigaste. Han gör sina mål och han vinner matcher åt oss. Förhoppningsvis kan det ta oss hela vägen i slutspelet och i slutändan mästartiteln, säger Jovan Kirovski.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.