Reaktionerna har varit många sedan Anton Hysén kom ut som homosexuell. han stöttas också av sina lagkamrater. "Vi bryr oss inte", säger Niklas Tidstrand. Foto: Jan Wiriden
Reaktionerna har varit många sedan Anton Hysén kom ut som homosexuell. han stöttas också av sina lagkamrater. "Vi bryr oss inte", säger Niklas Tidstrand. Foto: Jan Wiriden

"Trodde inte det var sant när BBC ringde"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Han kom ut som homosexuell fotbollsspelare.
Uppståndelsen kring Anton Hysén, 20, är enorm och pappa Glenn hyllar sonens mod.
Intervjuförfrågningar i Sverige och utomlands, hundratals vänförfrågningar på Facebook och en inbjudan att inviga en pridefestival - på en och samma dag.
- Jag trodde inte riktigt det var sant när de ringde från BBC, säger han.
SPORT-Expressen återgav i går intervjun med Anton Hysén från det senaste numret av Offside, som kom ut i går. Han har valt att som elitsatsande fotbollsspelare komma ut som homosexuell. När detta i går blev känt blev reaktionerna häftiga - både de positiva och negativa.

Fler intervjuförfrågningar

På Fotbollskanalen.se stängdes kommentarsfunktionen ned efter hatiska och homofobiska reaktioner mot Anton Hysén.
På Facebook har hundratals personer gjort förfrågningar om att bli vän med honom.
Och alla - från SVT till brittiska BBC - vill intervjua honom.
- Jag trodde inte riktigt det var sant när de ringde från BBC. Då är jag mindre förvånad över hatreaktionerna på nätet, för det finns gott om knäppskallar. Inget att bry sig om, säger han.

Får stöd av lagkamraterna

I går tränade Anton Hysén som vanligt med lagkompisarna i division 2-laget Utsikten.
- För mig är det ingen stor grej, men kanske att jag kan inspirera andra, för jag tror inte att jag är ensam i den svenska fotbollsvärlden, säger han.
Och stödet från lagkompisarna verkar vara unisont.
- Vi bryr oss inte. För alla, inklusive Anton, begriper att bögskämten och jargongen i dusch-rummet aldrig är på allvar, säger lagkompisen Niklas Tidstrand.
För Anton Hysén var det värre rent privat när han gjorde slut med flickvännen för ett par år sedan.
- Hon blev sur när hon förstod hur det låg till. Då var det rätt trista kommentarer ett tag, säger Anton.
Nu vill han fokusera på fotbollen.
- Jag kommer från en fotbollsfamilj och det är det jag vill syssla med, precis som alla andra i laget.

Pappa Glenn: "Jävligt stolt"

Antons pappa Glenn Hysén hyllar sonens beslut att komma ut. I en intervju i "Kvällsöppet" i TV4 i går kväll sa Glenn Hysén:
- Jag är bara jävligt stolt över det och det är starkt gjort att han vågar ta det klivet.
- Många andra i hans situation kanske nu vågar kliva fram, för jag kan inte tänka mig att han är ensam i Sverige inom den här världen att vara homosexuell.
Lasse Råde
Lasse Råde

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag