Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tränarens sorg efter läktarkatastrofen: ”Dog i spelarnas armar”

Foto: MADE NAGI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: TRISNADI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: H. PRABOWO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: H. PRABOWO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: YUDHA PRABOWO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: YUDHA PRABOWO / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Lördagens stora läktarkatastrof i samband med ett derby uppges ha krävt närmare 125 liv.

Några av dem ska dessutom ha avlidit i arenans innandöme där spelarna och ledarna befann sig.

– Det var supportrar som dog i spelarnas armar. Jag är förkrossad, säger Arema FC:s tränare Javier Roca enligt L'Équipe.

Dessutom riktar han kritik mot agerandet från så väl arrangören som polisen under kravallerna.

Det var sent i går, svensk tid, som en läktarkatastrof av det större slaget inträffade på Kanjuruhan Stadium i östra Java i Indonesien.

Detta då ett derby mellan Arema FC och Persebaya Surabaya gick av stapeln.

För efterspelet blev som sagt dramatiskt.

Enligt nyhetsbyrån AP utbröt slagsmål mellan supportrar, vilket fick polisen att svara med tårgas. Under sammandrabbningarna utbröt panik när hundratals människor sprang mot utgångarna. 

Minst 125 personer ska ha dött och hundratals skadats. De flesta trampades till döds i paniken som uppstod på arenan, enligt indonesisk polis. Samtidigt fördes närmare 300 personer till sjukhus.

Under söndagen har Arema FC:s tränare Javier Roca uttalat sig om de hemska scener som utspelade sig i samband med derbyt.

Kritiken: ”Arenan var inte förberedd”

Han beskriver med förskräckelse de dramatiska scenerna han fick se i arenans innandöme.

– Efter matchen gick jag till omklädningsrummet, då var några av spelarna kvar på planen. Men när jag kom tillbaka från presskonferensen upptäckte jag kaoset på stadion, säger han till spansktalande medier enligt L'Équipe.

– Spelarna kom tillbaka med offer i sina armar. Det mest fruktansvärda var när de behövde vård av våra läkare. 20 personer kom dit och fyra dog. Det var supportrar som dog i spelarnas armar. 

Javier Roca beskriver hur arrangörerna ”arenan inte var förberedd” och att ”arrangörerna inte förväntade sig ett sådant kaos”.

– Men jag tycker att polisen gick för långt. Jag var inte ute på planen då, men när man ser resultatet kunde de ha agerat annorlunda, säger Roca.

– Jag är förkrossad och känner stor skuld, ett ansvar. Resultatet hade betydelse och hade vi spelat oavgjort hade detta kanske inte hänt.

Tidigare rapporter gör gällande att arenan ska ha fyllts över sin kapacitet. 

TV: Fotbollstragedi i Indonesien – minst 125 döda

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.