Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränaren sparkas direkt efter kritiken mot inlägget

Foto: M. POPOW VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/METODI POPOW WWW.IMAGO-IMAGES.DE

RB Leipzig-målvakten Péter Gulácsi stöttade öppet regnbågsfamiljer i Ungern. 

Det fick Hertha Berlins målvaktstränare Zsolt Petry att rikta skarp kritik och kalla Gulácsis ställningstagande för ”onödigt”.  

Nu har Petry fått sparken av Hertha Berlin. 

”Hans uttalande är emot föreningens värderingar kring mångfald och tolerans”, skriver Hertha i ett pressmeddelande.  

Den ungerske landslagsmålvakten och RB Leipzigs stjärna Péter Gulácsi postade häromdagen en bild där han hade ritat tre personer som ser ut att bilda en familj i handen. 30-åringen skrev en lång text till bilden där han riktade kritik mot EU:s migrationspolitik och Ungerns hantering av regnbågsfamiljer. Det vill säga familjer där en eller flera individer definierar sig som homosexuell, bisexuell, transperson eller queer.

”Jag har bott utomlands i mer än 14 år. Jag har träffat olika människor från olika länder, religioner och kulturer. Alla har rätt till jämlikhet och varje barn har rätt att växa upp i en lycklig familj. En familj kan bildas av ett antal människor, oavsett kön och färg, oavsett religion. Jag stöder regnbågsfamiljerna. Låt oss vara emot hat och ha ett mer accepterande samhälle och vara mer öppna”, skrev Gulácsi. 

”Fokusera på att spela fotboll”

Målvaktens ställningstagande har väckt kritik i hemlandet Ungern. Bland dem: Hertha Berlins målvaktstränare Zsolt Petry som menade att Péter Gulácsi kommentar var ”onödig” och hävdade samtidigt att ”majoriteten av ungerska folket håller inte med Gulácsi”. 

– Som idrottare skulle jag fokusera på att spela fotboll och inte uttala mig om någon politiskt fråga som invandring till exempel. Jag skulle bara fokusera på att göra mitt jobb för klubben. Péter Gulácsi är en älskad spelare i Ungern och det är helt onödigt att skaffa sig fiender på det här sättet. Jag vet ändå inte vad som fick Gulácsi att stå upp för personer som är homosexuella och ”icke könsidentifierade”, sade Zsolt Petry i en intervju med tidningen Magyar Nemzet.  

Klubben: ”Vi önskar honom lycka till”

Petrys motattack har nu fått konsekvenser – för honom själv. Hertha Berlin meddelade under tisdagseftermiddag att Petry har fått sparken och kommer lämna klubben omedelbart. 

”Zsolt Petrys arbete har alltid uppskattats och han är alltid öppen och hjälpsam. Han har aldrig tidigare agerat homofobiskt eller främlingsfientlig. Men efter att ha fällt sådana kommentarer kom vi till slutsatsen att det inte är föreningens värderingar kring mångfald och tolerans. Vi vill tacka Petry för jobbet han har gjort och önskar honom lycka till”, skriver Hertha i ett pressmeddelande.  

– Jag vill betona att jag varken är homofob eller främlingsfientlig. Jag beklagar om någon tog åt sig och vill verkligen be om ursäkt om jag förolämpade någon, säger Petry. 

https://www.instagram.com/p/CLon2VUlbKL/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.