Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tomas Brolins svar till Zlatan: ”Var fel”

Tomas Brolin. Foto: ANNA FRIBERG
Tomas Brolin och SportExpressens reporter Anna Friberg.
Tomas Brolin med bronsmedaljen från VM 1994.Foto: IMAGO SPORT / / IBL IMAGO SPORTFOTODIENST/ IBL
Tomas Brolin och hustrun Marielle Brolin.Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Tomas Brolin i Leeds. Foto: © BILDBYRÅN

SIGTUNA. Han fyller 50 nästa vecka, har inga problem med att åldras och trivs med livet.

Sedan brister det för Tomas Brolin.

Tårarna rinner utmed kinderna.

– Klas fick aldrig fylla 50, de tankarna finns där hela tiden. 

I en stor intervju med SportExpressen berättar 94-hjälten också om pressen på sonen, mobbingen under karriären och varför han tycker att Zlatan har fel. 

Det var kärleken Marielle som tog honom till Sigtuna för snart tio år sedan. Och Tomas Brolin har inga planer på att lämna det lilla idylliska samhället norr om Stockholm. 

Tiden med ett intensivt restaurangliv och boende i Stockholms innerstad har den före detta fotbollsstjärnan lämnat bakom sig. 

– Jag saknar det inte. Efter att jag hade slutat med fotbollen bodde jag i Stockholm i tolv år, då hade jag krog och det fanns det en fördel med att bo där. Jag är väldigt stolt över att jag startade något som inte funnits tidigare, ett ställe där man både kunde käka mat men även vara kvar och dansa till lite annorlunda musik som inga andra ställen spelade. I dag är det många som kör det konceptet. 

– Men jag längtar inte tillbaka till det livet. Det var en dyr hobby. Och jag stortrivs i Sigtuna. Det är trevliga och lättsamma människor här. 

Vi ses på Brolins stamfik Tant Brun, inhyst i Sigtunas äldsta träkåk. Det märks att han är tjenis med både ägaren och personalen, kaffet står på bordet, brasan är tänd, och när det behövs påtår kommer den direkt. 

Stället dyker ofta upp i Tomas Brolins Instagram-flöde, en bild på att han ensam tar en kopp kaffe där, eller tillsammans med frun Marielle. 

Brolin gillar att posta bilder. Däremot gillar han inte kommentarerna om att ”han inte gör någonting”, eller ”varför jobbar du inte?”

– De som påstår det har ingen koll, och de måste ha ett jävligt tråkigt liv. Jag driver företag och har gjort det ända sedan jag slutade med fotbollen. 

Han låter stolt när han berättar om hur han startade restaurangen och nattklubben Undici, och samtidigt blev involverad i företaget Twinner som säljer munstycken till dammsugare, ett företag som Tomas Brolin sedan ett och ett halvt år äger till hundra procent. 

– Och så är jag delägare i ett spelföretag. Så de som säger att jag inte gör något, de har helt fel. 

Tomas Brolin om livet efter karriären 

Snacket om företagen kommer naturligt för Tomas Brolin, det är en del av vardagen, fotbollskarriären – den tänker den 94-hjälten sällan på. 

– Det är egentligen bara vid sådana här tillfällen, när jag påminns om den. När jag slutade var jag trött på fotbollen och ville testa mina vingar på andra håll, jag var nyfiken på businessvärlden. 

Tomas Brolin tar en mun kaffe innan han fortsätter. 

– Hade det inte gått så bra som det har gjort hade jag kanske tagit den enklare vägen och sökt upp något inom fotbollen. Men jag tyckte att det var roligt med företagande, det gick bra och jag blev fast. Jag har aldrig haft tillfälle att längta tillbaka till fotbollen. Jag har aldrig behövt det. 

Rent ekonomiskt, behöver du jobba för att klara dig?

– Det är en konstig fråga. Jag skulle inte fungera som människa om jag bara låg på sofflocket. Jag hade en plan klar redan innan jag slutade med fotbollen, jag visste vad jag ville göra. 

Har du haft erbjudande om tränarjobb? 

– Det hade jag absolut mer direkt efter karriären, men jag var trött på hela fotbollsetablissemanget och ville göra något annat. Men det många glömmer är att jag faktiskt var Skandinaviens första Premier League-tränare när jag och (Attilio) Lombardo tog över som tränare för Crystal Palace ett tag när det gick tungt för klubben. Men det var nog bra att jag fick de där månaderna. Jag blev avskräckt från tränaryrket när jag insåg hur mycket tid och engagemang det krävs. 

– Jag hade möjligtvis kunnat tänka mig att vara andretränare och lite mer i bakgrunden, sluppit hålla presskonferenser och sådant där. För jag tror faktiskt att jag har ganska många idéer om hur fotboll ska spelas. 

Tomas Brolin och Attilio Lombardo under tiden i Crystal Palace.Foto: HENRIK BJÖRNSSON / BILDBYRÅN

Brolin ångrar inget från karriären

Tomas Brolin fick sitt stora genombrott som 20-åring, värvades till serie A-laget Parma där han snabbt gjorde succé. I landslaget var Brolin en av de absolut största stjärnorna under EM 1992, och inte minst i det svenska VM-bronslaget 1994. 

Benbrottet i november samma år, flytten till Leeds och bråken med tränaren George Graham, Tomas Brolins fotbollskarriär var upp – och ner. 

Men det finns ingenting han ångrar. 

– Jag fungerar inte så som person. Visst, allt blev inte alltid som man trodde och hoppades på. Ta åren i Leeds, när jag skrev på för dem lovade de mig en sak vid förhandlingsbordet och då kände jag ”okej, jag skriver på”. Man måste lita och tro på människor när man sitter i sådana situationer, åtminstone resonerar jag så. Men de höll inte vad de lovade. 

– Då är det inte så mycket att gräma sig över.

Hur ser du på tiden i Leeds när du tänker tillbaka på den nu?

– Det var ren mobbning. Det tror jag många visste, journalister både i England och i Sverige. Men de tog aldrig de orden i munnen eller skrev något om det. I slutet av 90-talet fungerade det inte så. Hade det där hänt i dag då jäklar hade det blivit liv. Det var folk och journalister som såg hur Leeds behandlade mig men det var ingen som tog upp det. 

Varför var det så tror du?

– Det är precis som med allting, till exempel metoo. Det fanns många som hade sett saker men inte vågade ta upp det när det skedde. 

– Hade det funnits Instagram och andra sociala medier på den tiden jag utsattes för skit, då jäklar. Då hade folk fått reda på hur det låg till men jag hade ingen kanal att göra min röst hörd. Jag gjorde intervjuer men de skrev inte vad jag sa, och då tyckte jag inte att det var någon mening med att ställa upp längre. 

Hur är din relation med media i dag?

– Förtroendet gentemot journalister överlag är naggat, så kan man väl säga. Och jag har inget behov av att prata med allt och alla längre.

”Zlatan hade fel”

Han är en av Sveriges största fotbollsstjärnor genom tiderna, och Tomas Brolin säger att han gillade att träna och spela matcher. Men någon nörd har han aldrig varit. 

– Jag kollar landslaget, och när det drar ihop sig i Champions League. Om det inte är trav samtidigt, då tittar jag så klart på det. 

Hur tycker du att det svenska herrlandslaget står sig just nu?

– Jag tycker att Janne Andersson har fått till den här truppen på ett bra sätt och det finns många spelare som har klivit fram i sina klubblag och verkligen visat att de är aktuella för landslaget, och de har fått chansen. Det verkar vara en bra generation just nu, jag gillar sättet de spelar på. De hjälper varandra på planen, vilket är ett måste i Sverige eftersom vi inte har den bredaste truppen.

Tidigare i höst gick Zlatan Ibrahimovic ut och kritiserade förbundskapten Janne Andersson och menade att det var först när Andersson fick frågor om ämnet som han tog med spelare med invandrarbakgrund i landslaget.

Tomas Brolin är kritisk till Ibrahimovics uttalande.  

– Jag brukar inte ha så mycket åsikter om sådana här påhopp, men just i det här fallet har jag det. Och det är ganska enkelt för mig att ha en åsikt den här gången. För i det här fallet har Zlatan fel, ganska mycket fel. Jag känner Janne och han håller inte på med sådant där, han tar ut de 22 bästa spelarna. Sedan spelar det ingen roll vad man heter eller vilken bakgrund man har. 

– Det där var fel från Zlatans sida. Janne Andersson funkar inte så, det är min åsikt. 

Saknar du Zlatan i landslaget?

– Vilken jävla fråga, haha. Zlatan är absolut en av de bästa spelarna, på det viset kan man absolut sakna honom. Men svenska landslaget har fungerat bra utan honom, och det gick bra när han var med också. Alla kan inte vara med hela tiden, Zlatan tog ett beslut att hoppa av och då får man respektera det. 

– Jag tillhör inte dem som har åsikter om huruvida Zlatan ska vara med eller inte, han har sagt nej och då är det så. 

I oktober riktade Zlatan Ibrahimovic hård kritik mot Janne Andersson. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tomas Brolin håller inte med. Foto: © BILDBYRÅN

Tomas Brolin om sonens fotbollskarriär 

Fotbollsintresset är inte mer än ljummet nu för tiden men det finns en spelare som Tomas Brolin har extra koll på och följer med stort nöje. Sonen Sebastian Hardenborg Brolin, 18. Anfallare i IFK Värnamos U19-lag, ett lag som tränas av Tomas Brolins landslagskompis Jonas Thern. 

Ser du framför dig att din son kommer att spela i A-landslaget i framtiden?

– Det tror jag nog att han hoppas på, och den drömmen ska man ha. Precis som jag hade när jag började spela fotboll. Sebastian är på rätt väg, kurvan går åt rätt håll. Men han är bara 18 år, och vi får se vad som händer. Men han får en jättebra utbildning av Jonas i Värnamo och spelar i U19-allsvenskan. 

Känns det speciellt att det är just Jonas Thern han tränas av?

– Ja, det är speciellt på det viset att jag tycker att Jonas är en duktig ungdomstränare. Han tränat många spelare som det har gått väldigt bra för sedan. Hans son (Simon), Viktor Claesson, jag vet inte hur många duktiga spelare det har kommit ur den årskullen. Han kan verkligen ta hand om och utbilda spelare på ett bra sätt, både på och utanför fotbollsplanen. 

Med tanke på efternamnet, och att han är din son, det känns som att det finns en del förväntningar och press på Sebastian?

– Ja, men så är det ju. Men ska man gå långt inom sport, business eller vad som helst, då måste man ha ett bra psyke och klara av press, oavsett vilken den är. Annars blir det ändå ingenting. Men jag har pratat med Sebastian om det där.

– Jag har förberett honom på att han tyvärr kommer att bli jämförd med mig. När han var 10–15 år spelade det ingen roll vad jag sa, för han visste inte vad jag hade gjort på fotbollsplanen då. Då sa han att ”jag är bättre än du redan nu”. Men när Sebastian blev äldre började han förstå en del, och jag har hjälpt honom att förbereda sig på olika situationer. Mest den mentala biten, fotbollen fixar Jonas. 

Tomas Brolin och Klas Ingesson firar under bronsmatchen mot Bulgarien under VM 1994. Klas Ingesson gick bort i cancer för fem år sedan. Foto: © BILDBYRÅN

Tomas Brolin om 50-årsfesten

På fredag nästa vecka fyller Tomas Brolin 50 år. Om han, som ofta kallats en festprisse, ska ha fest?

– Ja, och jag har redan haft en fest i somras. Nu blir det en till. 50 är ett bra tal att fira. 

Du fick ganska tidigt en stämpel som festprisse, är du det?

– Det där var mer under fotbollskarriären, då hade jag fyra veckor ledigt per år, det var enda gången jag var i Sverige och självklart gick jag ut med och hade trevligt med mina kompisar då. Men för övrigt går det inte att hålla på och festa när man är på den nivån. Så det där var en felaktig bild av mig, men jag har slutat att bry mig om vad folk har för åsikter om det för längesen.

– Och nu för tiden är jag mest i Sigtuna, det inte är så många som ser mig i Stockholms uteliv längre. Nu har man familj, företag och är 50 bast. Det är lugnare nu. 

Hur känns det att fylla 50?

– Jag har inte tänkt så mycket på det, men jag har inga problem med att bli äldre. Jag brukar säga att motsatsen vore värre, att inte fylla alls...

Tomas Brolin tystnar. Ett par veckor tidigare har han lagt upp en bild på sitt Instagram-konto på honom och Klas Ingesson i samband med Ingessons dödsdag 29 oktober. Det har gått fem år sedan landslagsstjärnan Klas Ingesson dog i cancer. Sorgen och saknaden efter vännen är fortfarande stor för Tomas Brolin. 

– Ja, usch.

Tårarna rinner utmed Brolins kinder när vi pratar om Klas Ingesson och han letar efter orden. 

– Jag tänker mycket på det. Klas finns där hela tiden. Det finns mycket som blir petitesser i livet när en vän dör. 

– Det är en lyx att få fylla 50. Klas fick aldrig göra det, och det är mycket känslor kring det nu.