Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tio klassiska "Tipsextra"-lag

Det gamla "Tipsextra"-laget Leicester är sensationellt på väg att vinna Premier League.

Men för andra lag från förr – de som krigade på leriga planer i Lars-Gunnar Björklunds älskade program – har det gått sämre.

SportExpressen tittar på vad som hände med klubbarna som blev favoriter i svenska hem när engelsk ligafotboll bara visades en gång i veckan under lördagseftermiddagar.

 1. 1. Derby

  Foto: Getty Images
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Ligaguld 1972 och 1975.
  Derby är en av de tolv klubbar som bildade The Football League 1888. De var som störst i början av 1970-tal under Brian Cloughs ledning då man vann både ligan och nådde semifinalen i Europacupen.
  Än i dag diskuterar man i Pride Park Stadium om Derby förlorade matchen för att domarna var mutade av Juventus. Clough kallade domarna för "Cheating bastards" (myglande skitstövlar) redan efter förlusten.
  Sedan dess har klubben åkt jojo upp och ned i ligasystemet (nere i division 3 under början av 1980-talet), och även haft stora ekonomiska problem, senast 2002. Nu jagar man uppflyttning till Premier League, ledda av Peter Clement, Carlo Ancelottis assisterande i PSG, Real Madrid och Chelsea.
 2. 2. Wolverhampton

  Foto: Getty Images
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Uefacupfinal 1972
  "Tipsextra" hade premiär 1969. Kommentator? Bosse Hansson. Första matchen? Wolves mot Sunderland.
  42 matcher i de högsta ligorna ställdes in på grund av snö och SVT hade sådana bildproblem att man fick visa tennis under de första 20 minuterna av matchen, men till slut fick man ordning på tekniken i tid till att Wolverhamptons Hugh Curran gjorde matchens enda mål.
  Senast Wolverhampton var i Premier League var 2011, sedan dess har man haft sin förste norske tränare i floppen Ståle Solbakken och även varit nere i League One. Nu harvar man i mitten av Championship.
 3. 3. Ipswich

  Foto: Getty Images
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: FA cup-seger 1978 och Uefacupvinst 1981.
  Det är 14 år sedan Ipswich spelade i den engelska högstaligan, men det fanns en tid när svenska fotbollsfans rusade hem för att se "Blues" som Terry Butcher, Paul Mariner och Frans Thijssen.
  I dag spelar man i Championship och var så sent som förra året nära att gå upp, men åkte ur kvalspelet i två rafflande kvalmatcher mot Norwich, döpta till tidernas derbyn i lokalpressen.
  2009 testade man Roy Keane som tränare. Det slutade efter 18 misslyckade månader där den tidigare Celtic och Manchester United-spelaren bad ägaren ändra klubbens tröjfärg till rött eftersom den blå färgen påminde om ärkerivaler som Rangers och Manchester City.
 4. 4. Coventry

  Foto: David Cannon
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: FA-cupseger 1987
  "The sky blues" (De himmelsblå) låg i Englands högsta division i 34 raka säsonger innan de åkte ur 2001.
  Nu spelar de, efter elva säsonger i Championship, i League One, Englands division 3. Istället för derbyn mot Aston Villa och Leicester får man nu nöja sig med matcher mot Doncaster och Colchester.
  Coventry har levererat en av "Tipsextra"-tidens farligaste "little and large"-anfallspar, långa Mick Ferguson och den lilla akrobatiska skotten Ian Wallace med sin rödhåriga afro.
  För tillfället befinner man sig på kvalplats, åtta poäng upp från direktuppflyttning till Championship.
 5. 5. Wimbledon FC

  Största merit under "Tipsextra"-tiden: FA-cupseger 1988
  Inget "Tipsextra"-lag har åkt på en sådan brutalt tung motgång som Wimbledon FC. 2002 bestämde sig ägarna för att flytta klubben till Milton Keynes, nio mil norr om Wimbledon, och döpa om sig till MK Dons FC.
  Många fans var så upprörda att de bestämde sig för att starta och stötta ett nytt lag, AFC Wimbledon, med samma färger som Wimbledon FC, i stället för att börja heja på MK Dons. Nu spelar klubben i Englands division fyra, samtidigt som MK Dons spelar i Championship.
  Wimbledon är mest kända för sitt 80- och 90-tal då spelare som Vinnie Jones, Dennis Wise, John Fashanu och Lawrie Sanchez fick namnet "Crazy gang" för sin tuffa fotboll och förkärlek till practical jokes.
  Men "Crazy gangs" effektivt enkla och kompromisslösa fotboll var kontroversiell. Målkungen Gary Lineker sa en gång att bästa stället att se Wimbledon FC var på text-tv.
 6. 6. Sheffield United

  Foto: Ben Radford
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Ingen större merit än att hålla sig kvar i högsta ligan.
  Sheffield Uniteds resa nedåt i tabellerna började i slutet av 70-talet och man föll så djupt att man 1981 spelade i division fyra. Ekonomiska problem och fel tränare, först Jimmy Sirrel och sedan Harry Haslam, förstörde klubben. Nu kämpar man i mitten av League One, Englands division 3.
  "Game of thrones"-stjärnan Sean Bean, som skänkt stora summor till sitt favoritlag, satt under period i klubbens styrelse, men hoppades av efter ett bråk med tränaren Neil Warnock. Hans temperament klarade inte av livet i styrelserummet.
  – Jag passar bäst på läktaren. Jag bryr mig för mycket, sa han till SportExpressen i en intervju 2011.
 7. 7. Nottingham Forest

  Foto: Bob Thomas
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Ligavinnare 1978 och Europacupen 1979 och 1980.
  Nottingham Forests storhetstid under Brian Clough sammanföll med "Tipsextra"-eran och de blev snabbt ett populärt lag i Sverige.
  Mellan 1975 och 1993 vann de engelska ligan en gång, Europacupen två gånger (En finalseger mot MFF 1979) och ligacupen fyra gånger. Nottingham Forest-anfallaren Gary Crosby stod dessutom för ett klassiskt mål 1990 när han smög fram bakom Manchester City-målvakten Andy Dibble och nickade den ur hans famn.
  I dag spelar Nottingham Forest i mitten av Championship. Klubben köptes 2012 av den kuwaitiska Al-Hasawi-familjen som påstod att de hade en långsiktig plan när de tog över, men de har nu bytt tränare sex gånger. Alex McLeish fick bara vara tränare i 40 dagar innan kontraktet avslutades.
 8. 8. Notts County

  Foto: Getty Images
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Inga utöver att hålla sig kvar i högsta ligan.
  Notts County spelade bara sex säsonger i den engelska högstaligan under åren då "Tipsextra" sändes, men fick ändå svenska fans. De senaste åren har klubben framför allt fått rubriker för sina ekonomiska problem.
  2009 lurades Sven-Göran Eriksson att bli klubbens sportchef, övertygad av dömda bedragaren Russell King, att man skulle bygga ett nytt storlag med hjälp av pengar från Schweiz och Nordkorea. Allt visade sig vara en bluff.
  "Jag började ana oråd när jag fick beskedet att vi inte hade betalat en faktura för mjölk", sa Sven-Göran Eriksson till BBC om blåsningen. Nu lever världens äldsta klubb ett oglamouröst liv i mitten av League Two, den engelska fjärdedivisionen.
 9. 9. Luton

  Foto: William H. Alden
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Vann ligacupen 1988
  "Hatters" storhetstid var mellan 1982 och 1992 då de spelade i högsta divisionen och vann ligacupen.
  Mellan 2007 till 2009 föll Luton på grund av allvarliga ekonomiska problem, snabbt ned till Englands division fem. Säsongen 2008-2009 fick de till exempel 30 poäng avdragna på grund att sina dåliga finanser.
  Efter fem säsonger av "non league"-fotboll, har man nu långsamt börjat resan tillbaka. För närvarande befinner man sig i botten av League Two. Trots svackan säljer man spelare till toppklubbar. Förra året köpte Arsenal klubbens 11-åriga supertalang Charlie Patino för 120ı000 kronor.
 10. 10. Watford

  Foto: Ian Showell
  Största merit under "Tipsextra"-tiden: Andraplats i ligan 1983 och en FA-cupfinal året därpå.
  Var skulle Watford vara i dag om det inte vore för Elton John. Popstjärnan, ett Watford-fan sedan barnsben, tog över klubben 1976 och förde dem, till stor del tack vare att han vågade satsa på en ung Graham Taylor som tränare, från division fyra till toppstriden av högstaligan.
  Hemma i Sverige blev yttrar som John Barnes och anfallare som Luther Blissett samtidigt älskade stjärnor tack vare matcherna i "Tipsextra".
  Även Watford har haft ekonomiska problem. 2003 klarade sig Watford från konkurs genom att bland annat göra sig av med flera spelare och genom att de som stannade kvar gick med på att sänka sina löner.
  Watford gick upp i Premier League förra säsongen och har tack vare anfallsduon Troy Deeney och Odion Ighalo varit en av säsongens stora positiva överraskningar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!