Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tim Krul vägrade övning – kastas ut ur landslaget

Foto: JASON CAIRNDUFF / ACTION IMAGES BILDBYRÅN
Foto: JOE TOTH/SHUTTERSTOCK / JOE TOTH/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: IMAGO/PIOTR KUCZA / IMAGO/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Tim Krul tackade nej till att delta i en ”vetenskaplig straffövning” med det nederländska landslaget. 

Till följd av det kommer Krul, 34, inte spela VM. 

– Han har ingen framtid i landslaget eftersom han inte ville vara med, säger förbundskapten Louis van Gaal till AD

VM-kvartsfinalen mot Costa Rica 2014 har en speciell plats i den nederländska fotbollshistorien. Med en minut kvar av stopptiden valde förbundskapten Louis van Gaal att göra det modiga – och på förhand smått galna – beslutet att ta ut målvakten Jasper Cillessen och plocka in Tim Krul för den annalkande straffläggningen. 

Ett beslut som blev en succé. 

Krul gick på rätt håll på samtliga fem straffar Costa Rica slog och såg till att Nederländerna gick vidare till semifinalen efter 4-3 i straffläggningen. 

Det har gått åtta år sedan dess, men till VM i Qatar 2022 är van Gaal tillbaka som tränare. Tim Krul kommer dock inte vara med igen. 

Tim Krul vägrade övning – kastas ut ur landslaget

På sin presskonferens inför kvällens Nations Leaguematch mot Polen berättar van Gaal att Krul inte längre har någon framtid i landslaget. 

Anledningen? 

Inför den här landslagssamlingen kallade van Gaal ett flertal av Nederländernas bästa målvakter att delta i en ”vetenskaplig straffövning”, som van Gaal kallar det. I korthet handlar det om att målvakterna skulle testas i olika scenarier som de kan ställas inför under en straffläggning i Qatar senare i höst. 

– Jag vill ha en vetenskaplig grund att stå på som ska ge oss en fördel om vi kommer till en straffläggning, säger van Gaal till tidningen AD

Krul, som inte är uttagen i Nations Leaguetruppen, tackade nej till att delta i övningen. 

Därför kastas han nu ut ur landslaget. 

– Tim ringde upp mig och sa att han inte ville vara med. Jag tycker det är synd eftersom jag vet att han enligt statistiken räddar flest straffar. Men det betyder att det inte finns någon framtid för honom i landslaget, eftersom han inte ville vara med. Det blir konsekvenserna av hans beslut, säger van Gaal. 

De målvakter som deltog i övningen var Remko Pasveer, Jasper Cillessen, Mark Flek och Andries Noppert samt den icke uttagna duon Justin Bijlow och Kjell Scherpen. 

TV: Elangas reaktion om avstängningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.