SVT lika överlägset som Spanien var

SVT:s studiogäng med Daniel Nannskog, Therese Strömberg, Jonas Eriksson och André Pops.
Foto: Janne Danielsson / SVT
TV4:s studiogäng med Lotta Schelin, Lasse Granqvist och Kim Källström.

Varm stad, sommar i city.

Öppna fönster, bra match på tv.

Hade glömt hur upplyftande det är att se Sverige spela EM-fotboll på tv när man utifrån hör jubel för varje Robin Olsen-räddning, ett ”NEEEEJ” vid missad Marcus Berg-chans och hur en hel stad suckar så stadshustornet slokar när Spanien massakrerar Sverige.

Jag hade glömt det.

- Skriv om tv-upplevelsen, sa de.

Den så kallade ståpälsen stod i givakt och gjorde honnör på mina armar.

Detta underliga fotbolls-EM som avgörs ett helt annat år och spelas på så många platser att ingen, i varje fall inte jag, har full koll på var, när och hur lagen dyker upp.

Ingen kan komma och säga att det finns nån rättvisa varken vad gäller miljö eller sportsligt upplägg.

Sverige åker som en flipperkula

I går spelade Tyskland borta, men hemma.

Yep: Frankrike var hemmalaget på Allianz arena i München.

England får spela alla sina matcher på Wembley.

Danmark på Parken i Köpenhamn.

Sverige åker som en flipperkula mellan Sevilla, St Petersburg och Göteborg.

Men vi med öppna fönster och balkongdörrar är med överallt.

De två kanalerna SVT och TV4/C More är lika upphetsade som vi andra och satsar allt, även om man ofta inte vet om kommentatorn verkligen är på plats eller sitter i en garderob i Stockholm.

Men så är tv. Tv är en illusion, fick jag lära mig.

Hittills är SVT lika spelöverlägset som Spanien var första 15-20 minuterna när Sverige inte fick röra bollen.

Det beror till stor del, men inte helt, på behandlingen av Danmark-Finland i lördags. Det var då den glimrande stjärnan Christian Eriksen för några ögonblick eller minuter inte var med oss längre.

Tv-bilderna var grymma, omänskliga

När det hände tänkte jag direkt på Heysel-stadion i Bryssel (den heter i dag Kung Baudouin-stadion). Det var den 29 maj 1985 som supportrar till Liverpool och Juventus drabbade samman i ett läktarkrig. Jag hade laddat med öl och grillade revben, och skulle nästa morgon åka och bevaka Bruce Springsteens turné, men mat och dryck kastades och fotboll som sport dog i några månader eller mannaminnen.

Det var inte så i lördags, men jag hade faktiskt öppnat en flaska förträffligt vin och precis hällt upp när Christian Eriksen vinglade till och resten vet ni.

Tv-bilderna var grymma, omänskliga.

Vinet rördes inte.

Och plötsligt sa kommentatorn Lasse Granqvist:

– Och här bryter vi sändningen.

Jag satt och stirrade som en idiot på C More-loggan om ”Vad ska du titta på nu?” innan jag till slut slog över till SVT och… det var som om de vuxna i rummet ställde sig upp och tog befälet.

Studion, med André Pops vid spakarna, hade antagligen laddat med sprängfyllda, glada reportage om den kommande fotbollsfesten, men Pops tog oss värdigt, skickligt och medkännande igenom vad som fanns att veta.

”Halv åtta hos mig funkar i alla lägen”

TV4 försvarade sig med att ”vi visste inget, så det var meningslöst att sända”.

Så blir det när man satsar på namn och inte journalister.

Och det är klart: ”Halv åtta hos mig” funkar i alla lägen.

Kanalerna byter matcher mellan varandra och det är möjligt att TV4/C More kommer igen. Deras starkaste namn är, efter alla år, Lasse Granqvist som kan hantera och domdera en studio. Gusten Dahlin är inte där än, om nånsin. Det räcker inte med att luta sig tillbaka och se tuff ut för att bli studioankare.

Jag brukar tala om bristen på ordförråd hos dagens experter och, med all respekt för Lotta Schelin som fotbollsspelare, men hon tillför ingenting, absolut ingenting. Allt är ”fantastiskt” och ”otroligt” och taktpinnarna smattrar som trumvirvlar i öronen. Det är inte hennes fel, nån har anställt henne, nån borde coacha henne.

Hos SVT blev plötsligt Ola Toivonen anlitad som expert.

Han började osäkert, trevande, överförsiktigt, men tog sig.

Hans uppgift är att berätta vad som sker inifrån, inne i spelarbussen, inne i omklädningsrummet, men han är än så länge så hårt medietränad som spelare att han har svårt att verkligen sätta ord på händelser och känslor.

Och det var jobbigt att såga Marcus Bergs målmiss i måndags.

Men efter det verkade han till och med tycka det var roligt.

Bäst av alla är Jonas Eriksson 

Daniel Nannskog är Nannskog, i måndags hade han en slipsknut stor som en pizza calzone runt halsen.

Jag är kanske partisk som Expressen-kollega, men Therese Strömberg är bra i SVT:s ”Fotbollsstudion” och tar här sin plats med övertygelse, kunskap och mod och vet dessutom hur man utrycker sig färgstarkt och mångsidigt.

Stort beröm för att hon före matchen i måndags puffade för Victor Nilsson Lindelöf som inte bara en stark mittback utan också en stor ledare på planen. Jag har aldrig förstått varför så många alltid behandlat Nilsson Lindelöf så styvmoderligt.

Och Glenn Strömberg piggnar alltid till när det gäller nåt.

Så alla har satsat, värvat, köpt och lånat.

Bäst av alla är en domarjävel.

Bäst av alla är Jonas Eriksson.

Jag suger i mig varje ord för de känns alltid som om de är viktiga. Han kan prata om domare, domslut, taktik, spelare (han har dömt dem alla), tränare, arenor och vädret de kommande veckorna och besitter stor kunskap.

Han har dessutom orden. Han kan berätta. Levandegöra.

Jag jublade i måndags när han tyckte Sverige skulle spela Spaniens spel, fördröja, bli liggande, använda tjuvtricks och till och med stå runt domaren och vifta med armarna, nåt som Sebastian Larsson nu överträffar Fredrik Ljungberg i.

Befriande, Jonas.

Jag skrattade högt i min ensamhet när han berättade om en match han dömt där han beskyllde ryssarna för att vara lata och visade dråpliga situationer där ryska spelare lunkar fram.

– De ville bara ha semester, sa Jonas Eriksson.

Det är sånt man kallar bra tv.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.