Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thern: "Det gick över gränsen ibland..."

Foto: Sanna Dolck

MALMÖ. Jonas Thern återvänder alltid till Malmö med goda minnen.

Framöver gör han det ännu oftare för att följa sonen Simon, nye MFF-stjärnan.

Jonas känner igen sig.

- Jag var själv bara sjutton år när jag kom till Malmö FF 1985, det var då hela min karriär formades.

- MFF är klubben i mitt hjärta, jag känner mig fortfarande hemma här, säger Thern, 44.

JONAS THERN

Född: 20 mars 1967.

Födelseort: Falköping.

Familj: Hustru Ann-Sofie, barnen Simon och Alicia.

Bor: Herrestad Säteri, herrgård utanför Värnamo.

Klubbar som aktiv: Värnamo 1982-84, Malmö FF 1985-87, FC Zürich 1987-88, MFF 1988-89, Benfica 1989-92, Napoli 1992-94, Roma 1994-97, Glasgow Rangers 1998-99.

Klubbar som tränare: Halmstads BK, IFK Värnamo.

Meriter: 75 A-landskamper/6 mål, VM-brons 1994, EM-semifinal 1992, VM-spel 1990, svensk mästare med MFF 1986, 1988, cupmästare 1986, 1989, Guldbollen 1989, portugisisk mästare med Benfica 1991, Europacupfinalist 1990.


TRE RÖSTER OM THERN...

...Tommy Svensson, förbundskapten 1991-97:

- Jonas var den perfekte lagkaptenen. Han ingav respekt, gav alltid allt i alla lägen och krävde allra mest av sig själv. Han är en av våra allra största spelare och ett stort föredöme på alla plan."

...Martin Dahlin, mångårig MFF- och landslagskompis:

- Jonas är den mest komplette spelaren i svensk fotboll någonsin. Annat då, inte Bosman som nu. Om han spelat i dag, och inte när endast tre utlänningar per lag tilläts, hade han spelat i Real Madrid."

...Hasse Borg, MFF-kompis och veteran när Jonas kom:

- Jag minns Jonas som en ödmjuk och fin kille. Men framför allt som en stor talang, väldigt duktig med bollen. Han var urtypen för en "Spielmacher", som man sa i Tyskland där jag spelat innan.


TRE STÖRSTA MATCHERNA

1) Europacupfinalen mot Milan 1990

"Vi (Benfica) förlorade med 0-1 mot ett stjärnspäckat Milan med Marco van Basten i spetsen. Kanske ingen jättestor final, men det gick bra för mig."

2) Sverige-Ryssland, VM 1994

"Vi vann med 3-1 en oförglömlig midsommarafton, vi hade straff mot oss, men vände. Slutligen brons tack vare ett fantastiskt bra lag och kompisgäng."

3) "Champions League-test", Benfica-Arsenal 1991

Kval mot Arsenal, strax innan Europacupen ändrades till Champions Leage. 1-0, 0-1. Sen vann vi förlängningen på Highbury med 3-1 efter strålande fotboll."


TRE STÖRSTA TRÄNARNA

1) Roy Hodgson, Malmö FF

"Han var mästerlig som instruktör, fick unga spelare att fatta enkelt och snabbt. Han såg vad jag var bra på, jag fick spela den fotboll jag kunde."

2) Sven-Göran Eriksson, Benfica

"Svennis var också en bra tränare, men jobbade med färdiga lag efter Göteborg, var duktig på spelmoment i träning och att sätta ihop lag."

3) Marcello Lippi, Napoli

"Den tränare som stått i särklass vad gäller coaching. Han hade inte de bästa träningspassen, men fick ut max av laget i matcherna."

Jonas Thern kopplar av under en hyfsat solig, men kylig, dag i sin gamla hemstad.

Han blickar ut från Ribersborg, Malmös Copacabana, mot Västra Hamnen, där Simon Thern just hittat sin nya lägenhet.

Talangen Simon, 20, har under hela vintern varit rubrikernas man efter flytten från HIF till MFF.

Och pappa är nöjd.

- MFF är något speciellt. Jag tror att allt blir bra här, också för Simon. Jag fick själv en fantastisk start när jag kom från Värnamo.

- Bland klubbarna jag spelat för håller jag MFF som etta, Benfica som tvåa. Jag reser gärna till Lissabon och Cascais, känner tillhörighet även där.

MFF-bilder hemma i pojkrummet

Jonas Thern lämnade Malmö redan 1989 för en framgångsrik internationell fotbollskarriär.

Men har alltid återvänt så ofta han hinner i ett annars ständigt späckat program med gården, familjen, hästarna - och egna fotbollsakademin Calcio.

Dels är Jonas pappa Bosse ursprungligen malmöpåg (en gång i tiden MBI-stjärna med gener som räckt till både son och sonson), dels finns Jonas syster Annelie fortfarande kvar i staden.

Och det himmelsblå hjärtat bultar?

- Klart att jag påverkades redan när jag hälsade på min farfar, som bodde på Stadiongatan i Malmö, 200 meter från stadion. Jag hade bilder på MFF hemma i pojkrummet i Värnamo.

- När jag som ung värvades till MFF, blev jag väldigt bra omhändertagen av äldre spelare som Ingemar Erlandsson, Hasse Borg, Mats Magnusson, Hasse Borg, Janne Möller, Magnus Andersson, Kent Jönsson.

- Samtidigt hamnade jag i ett ungt vinnargäng i en tävlingsmiljö som jag älskade. Det gick över gränsen på träningarna ibland, vi var alla starka vinnarskallar, minns Jonas Thern.

Facit nog: Fem av dessa taggade blivande stärnor tog, så småningom, plats i VM-bronslagets startelva, med Jonas som kapten.

Han håller fortfarande USA -94 som högst på meritlistan.

- Vi hade ett lika fint gäng där. Tommy (Svensson) och Tord (Grip) var bra ledare, de fick oss att trivas.

"Man hade enorm respekt"

Thern betonar gång på gång hur han trivdes med attityden och "kaxigheten" i 80-talets MFF, som umgicks lika mycket utanför som på plan.

- Vi höll ihop i vått och torrt. Vi utmanade de äldre och vägrade blotta våra svagheter på träningarna.

- Lasse Larsson och Masse Magnusson försvann utomlands. Samtidigt kom vi yngre fram i en våg.

- Först Leif Engqvist, Roger Ljung. Senare Jocke Nilsson, Niclas Nylén, Martin Dahlin, därefter Patrik Andersson, liksom Stefan Schwarz som kom hem från Tyskland.

Du kom till MFF samtidigt som Roy Hodgson. Ni blev ett team?

- Jag lärde mig mycket. Roy var den gamla skolan, hård och tuff, men hans pedagogik var på hög nivå. Man hade enorm respekt. Samtidigt som han kunde kritisera en spelare rejält, byggde han upp honom med beröm på nästa träning, säger Jonas Thern.

Ditt liv i dag?

- Jag är med på tre travhästar hos Lutfi Kogljini, alltid lika trevligt att besöka hans gäng i Vomb. Trav- och spelintresset har jag haft under alla år. Jag faxade hem mina tips från utlandet till pappa i tobaksaffären.

- På gården hemma har min fru nu ett hopphalvblod, min dotter håller på med ponnies på sommaren och då blir det resor med henne.

- Sommartid blir det mera plats för familjeliv och hobbygolf.

"Juridiken får mala"

- Jag lade mycket tid och kraft på fotbollsungdomarna i Värnamo, där vi fick fram talanger efter idén "vi ska forma moderna internationella spelare".

- Det handlar inte bara om Simon. Jag blir stolt när jag nu ser hur alla har utvecklats.

Calcio, ditt projekt med fotboll/skola tillsammans med Christer Tonning?

- Vi har inget just nu, men har alltid planer. Vi vill vara i framkant.

Ni har efter ett avtalsbråk stämt Värnamo på 2,4 miljoner kronor. Läget?

- Vi har lämnat det till advokater, juridiken får mala. Det är inte avgjort, vi väntar på rättegång, säger Jonas Thern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.