Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tårarna: ”Förtjänar inte att lida så här”

Foto: MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK / MICHAEL ZEMANEK/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Hristo Stoitjkov, 53, kan inte hålla tillbaka tårarna.

Den bulgariske fotbollsikonen är bedrövad efter rasistskandalen i EM-kvalet.

– Folk förtjänar inte att lida så här. Tror du att jag är bekväm med det som händer?, säger han och bryter ihop i direktsändning, enligt L'Équipe. 

England körde fullständigt över Bulgarien i EM-kvalet och vann till slut med förkrossande 6-0 i Sofia.

Resultatet blev tyvärr en parentes i det efterföljande eftersnacket. Matchen fick vid ett flertal tillfällen brytas efter att delar av den bulgariska publiken attackerat engelska spelare med rasistiska påhopp.

Bland annat gjorde flertalet människor nazisthälsning på läktaren och då den engelske debutanten Tyrone Mings vidrörde bollen hördes flera åskådare göra apljud. 

– Jag kunde höra det jättetydligt, men det påverkade inte mig så mycket. Jag lider mer med människorna som känner att de måste uttrycka sådana saker, sa Aston Villa-backen efteråt.

Skandalens dignitet blev inte mindre efter att såväl förbundskapten Krasimir Balakov som förbundsordförande Borislav Mihajlov försökte släta av händelserna efteråt.

Nationalikonen bryter ihop i direktsändning

Balakov sa bland annat att han inte hade hört något från läktarna.

– Jag hörde inga ramsor. Jag såg att domaren stoppade matchen, men jag måste säga att det oacceptabla beteendet inte bara kom från bulgariska fans utan även från de engelska. De visslade och skrek under vår nationalsång och i den andra halvleken skrek de oacceptabla saker mot våra supportrar som är oacceptabla, sa han.

Bulgariens premiärminister riktade stark kritik mot fotbollsförbundet efter rasistskandalen och krävde ordförande Mihajlovs avgång. Ett krav som infriades.

Den ikoniske bulgariske fotbollsspelaren Hristo Stoitjkov, som ledde landslaget till en fjärdeplats i VM 1994, lider av händelserna. 53-åringen, som numera är bosatt i USA, medverkade nyligen i tv-kanalen TUDN, där han uttryckte sin sorg. Samtidigt kräver han hårda straff för de inblandade i läktarskandalen.

– Antingen att man spelar matcherna utan publik, antingen ännu hårdare straff, där vi i fem år utesluts från att delta helt i internationella sammanhang, säger han han i programmet Futbol Central.

Sen kommer tårarna.

– Folk förtjänar inte att lida så här. Tror du att jag är bekväm med det som händer?, säger han och bryter ihop, enligt L'Équipe. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.