Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tänker vägra: ”Det är extremt kränkande”

Nilla Fischer.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Anders Hübinette.Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Svenska fotbollförbundet öppnade i en intervju med Radiosporten för att könstesta kvinnliga fotbollsspelare. 

Något som fick landslagsstjärnan Nilla Fischer att reagera starkt. 

– Det är oacceptabelt och extremt kränkande, säger Fischer. 

Förbundet har därefter förtydligat sina uttalanden.

– Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll, säger chefjuristen Anders Hübinette.

Inom friidrotten är det redan verklighet, inför vissa tävlingar kan kvinnor tvingas genomgå könstester. Det mest kända och om omdebatterade fallet är Caster Semenya. Den sydafrikanska 800-metersstjärnan får inte delta i vissa tävlingar om hon inte medicinerar ner sina naturligt höga värden av det manliga könshormonet testosteron, ett beslut av det internationella friidrottsförbundet.

Enligt Radiosporten öppnar nu Svenska fotbollförbundet för att könstesta kvinnliga fotbollsspelare på elitnivå. 

– I värsta fall kan man hamna i lägen där det här är förutsättningen för att få vara med och delta på högsta nivå; att man är beredd att genomgå undersökning eller liknande, säger förbundets chefsjurist Anders Hübinette till Radiosporten.

SvFF:s övervägande att införa könstester på kvinnliga fotbollsspelare får landslagsstjärnan Nilla Fischer att reagera starkt. 

– Jag tycker att det är helt fel om det skulle bli så. Helt fel. Och jag tycker att det är extremt kränkande, att vi som kvinnor, att våra kroppar skulle undersökas och kontrolleras på ett kränkande sätt, säger Fischer och utvecklar.

– När en kvinna är vältränad och snabb, då ska det ifrågasättas och undersökas. Då är det som att någonting inte stämmer, och då ska det kontrolleras. För mig är det helt oacceptabelt. 

Hur skulle du ställa dig till att själv bli könstestad?

– Jag är väldigt tveksam till om jag skulle gå med på det. Med all den framgång jag har haft och den rutin jag har nu, så skulle jag inte gå med på att testas.

– Men hade jag varit 20 år och om det skulle varit avgörande för om jag skulle få spela mitt första mästerskap, då kanske jag hade gått med på det bara för att få spela. Men det är också sorgligt att det skulle kunna bli så, att man skulle kunna känna sig tvingad att genomgå något som man i själva verket skulle uppleva som väldigt kränkande. Bara för att få spela fotboll. 

”Kan finnas män med avvikande värden”

Nilla Fischer är också kritisk till att det är kvinnor som ska könstestas. 

– Varför är det alltid vi kvinnor som ska kontrolleras och ifrågasättas? Det kan väl finnas män som har avvikande värden också. Jag hoppas innerligt att det här inte blir verklighet. 

Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette säger till Radiosporten att det hela är problematiskt. 

– Handlar det om att man har en skyddad damklass, och att syftet bakom det beror på att det finns fysiska skillnader, då kan inte det juridiska könet eller det självupplevda könet vara avgörande för vem som får tävla i vilken klass.

Förbundet har, efter intervjun med Radiosporten, valt att förtydliga sina uttalanden. Via sin hemsida låter man meddela att översynen om könsindelningen inom svensk fotboll också består av att ta fram ett tydligare regelverk.

– Det finns inga planer på att börja genomföra könstester inom svensk fotboll. Om man kommer fram till att det behövs ett tydligare regelverk inom elitfotbollen, måste det givetvis utformas på ett sådant sätt att det respekterar alla individers grundläggande rättigheter. Denna diskussion vill vi i sådana fall ta gemensamt med övriga delar av idrottsrörelsen, och med sakkunniga organisationer som RFSL, säger chefjuristen Anders Hübinette.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.