Talangen om tuffa landslagsbeslutet

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Jens Cajuste, 21, ställdes mot världsstjärnor som Sadio Mané och Mohamed Salah när FC Midtjylland mötte Liverpool i Champions League förra veckan. 

Nu väntar ett tufft val – spela för Sverige eller för USA? 

– Det skulle vara en ära att spela för Sverige, säger Cajuste i en intervju med SVT:s reporter Johan Kücükaslan.  

I tisdags åkte danska FC Midtjylland till England för att möta de regerande Premier League-mästarna Liverpool i Champions League-gruppspelet. De åkte hem med noll poäng (förlust med 2-0) men hyllades efteråt för en stabil insats. 

I startelvan på Anfield fanns 21-årige Jens Cajuste, som har dubbelt medborgarskap, en amerikansk och en svensk. 2019 representerade han Sveriges U21-landslag i tre landskamper. 

”Var så klart coolt”

I en intervju med SVT:s reporter Johan Kücükaslan berättar nu Jens Cajuste om matchen mot Liverpool och hur det var att möta Sadio Mané och Mohamed Salah. 

– Det var speciellt. Men när man väl står där så spelar det ingen roll. Det är bara att gå ut och köra. Det var hårt spel men vi hade sett fram emot det. Det var så klart coolt att möta sådana spelare men man tänker inte på det, att man kanske stod bredvid Salah eller Mané. Man kanske tänker på det efteråt, säger Cajuste. 

21-åringen beskriver sig själv som en spelare som har väldigt höga krav på sig. Något han tycker är bra eftersom det får honom att utvecklas. 

– Jag kanske trycker mig själv mer än vad jag borde, men samtidigt är det just det som har fått mig att utvecklas. Jag fokuserar rätt mycket på var jag är nu, men det är klart att jag tänker på nästa steg och nästa nivå, men jag är inte där än. Jag fokuserar på det som är i dag och nu. 

”Det får vi se”

Den unge Midtjylland-spelaren står nu inför ett dilemma. Ett tufft beslut måste tas.

Ska han representera det svenska landslaget eller det amerikanska? 

– Det skulle vara en ära för mig att spela för Sverige, men jag är amerikan också, och det är något jag måste tänka på. Jag tycker inte att det jobbigt men jag måste ta ett beslut, och när jag väl tar det så kommer det hänga mig resten av min karriär. Så det är klart att jag lägger stor vikt vid det. Att få representera sitt land är en enorm ära och bland det största man kan göra. 

Jens Cajuste ler lurigt när han får frågan om hur han skulle göra om förbundskapten Janne Andersson skulle ringa för att berätta att han är uttagen till svenska landslagstruppen. 

– Det får vi se. Det skulle vara en enorm ära om Janne ringer och berättar att han har tagit ut mig. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.