Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT-profilen: ”Galet – blir en smäll i hjärtat”

Foto: SVT
Foto: SVT

Inför kvällens EM-kvalmatch mellan England och Bulgarien har England hotat med att lämna planen om någon av deras spelare skulle utsättas för rasism.

Nu berättar Daniel Nannskog, fotbollsexpert i SVT, om sina egna upplevelser från sina år som aktiv.

England har inför kvällens EM-kvalmatch mot Bulgarien hotat med att ta sina spelare av planen om de skulle bli utsatta för rasism under matchen.

Detta efter flera incidenter den senaste tiden där fotbollsspelare fått ta emot rasistiska påhopp från läktarhåll, och då Bulgarien så sent som i juli tidigare i år straffades av Uefa till följd av rasism från publiken.

Daniel Nannskog, fotbollsexpert i SVT, säger att han förstår Englands besked, men att han samtidigt tycker att det finns bättre sätt att agera på.

– Det är väldigt unikt och jag tycker väl kanske inte någonstans att det är det rätta att göra. Jag tycker att rasismen vinner om man tar det greppet att man kliver av, säger han i SVT:s Morgonstudion. 

Daniel Nannskog: ”Var värre förr”

Nannskog har även egna erfarenheter av att ha upplevt rasism från läktaren under sina år som aktiv fotbollsspelare.

– För mig var det värre förr. Jag har själv varit med om ap-ljud. Det som gör ont är om det är flera stycken, om det är ett 15-20-tal som skriker det. Om det är en dåre som skriker ut ”jäkla neger” kan man borsta av sig det men om man känner att det är en grupp som står tillsammans och gör de här apljuden, det är då det tar ordentligt, säger Nannskog.

Han fortsätter:

– Då är det något som är jäkligt galet. Det blir en smäll i hjärtat. På planen försökte jag vända det till go i stället: ”Jag ska visa dem-känsla”. Jag ville sätta dem på plats. Det skulle bli en motsatt effekt för vad de vill ha.