Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SVT fälls – efter Zlatan-intervjun

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I mars i år öppnade Zlatan Ibrahimovic sin padelhall. 

SVT var på plats för en intervju som sändes i Sportnytt den 1 mars. 

För det inslaget fälls nu SVT för otillbörligt gynnande av Granskningsnämnden och tvingas böta. 

Zlatan Ibrahimovic är självfallet mest känd för sina gärningar på fotbollsplanen. Men i takt med att han har blivit äldre har den svenska världsstjärnan investerat även på annat håll. 

En av många satsningar han har gjort är på sporten padel. 

I mars i år öppnade han sin padelhall, kallat “Padel zenter" i Årsta i Stockholm. Med sig hade han flera celebra gäster, däribland Paul Pogba och Peter “Foppa” Forsberg. 

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Padel är en sport på frammarsch och därför är det stort för mig att kunna erbjuda en modern hall med de allra bästa förutsättningarna för alla att spela, för både proffs och nybörjare, sa Zlatan då. 

SVT fälls för sin Zlatanintervju

Flera medier var på plats under öppningen, däribland SVT. De gjorde en intervju med Zlatan framför en vägg som pryddes av texten "Padel Zenter" och centrets symbol. Dessutom bar Zlatan en T-shirt med samma symbol och text. Det inslaget visades i SVT:s Sportnytt den 1 mars och SVT anmäldes för otillbörligt gynnande. 

Granskningsnämnden väljer att gå på anmälarens linje och fäller kanalen, något Resume var först med att berätta. SVT tvingas därför böta 50 000 kronor. 

Granskningsnämnden motiverar sitt beslut att det "omfattande gynnandet inte var redaktionellt motiverat. 

"Varumärkesexponeringen var särskilt framträdande på en vägg i samband med intervjun. Ett gynnande uppkom även genom att det i inslaget vid sidan av intervjun visades bilder från invigningen av rackethallen med bland annat klippning av band och en match", skriver de i sitt beslut. 

Så svarar SVT Granskningsnämnden

SVT försvarade sig med att intervjun inte handlade om själva invigningen av padelhallen, utan om Zlatans framtid, hans skada och eventuella spel i landslaget, något som hade "mycket stort nyhetsvärde och allmänintresse". 

De tillägger dessutom att de inte kunde kontrollera inspelningsplatsen och därmed inte hade några alternativ till intervjuplats. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.