Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

SVT-experten förklarar: "Därför har jag blått hår"

Lisa Ek är expert i SVT under fotbolls-EM men har själv också en lång fotbollskarriär bakom sig. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Lisa Ek under en match med Kopparbergs Göteborg FC. Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

ARNHEM. Vem är hon egentligen?

Och varför har hon blått hår?

För en del tv-tittare har den före detta elitspelaren Lisa Ek blivit en ny bekanting under fotbolls-EM. 

– Det finns en jättebra förklaring till min frisyr. Jag blev kär i en italienare som fick fria händer, säger SVT-experten.   

Hon har snabbt blivit en profil under SVT:s sändningar från fotbolls-EM i Nederländerna.

Men Lisa Ek, 34, har också en lång bakgrund som fotbollsspelare på högsta nivå. 

För mindre än ett år sedan avslutades den, ofta skadekantade, karriären. 

De tre korsbandsskadorna var en stor del av Eks allsvenska säsonger i klubbarna Kopparbergs Göteborg, Rosengård och Hammarby.  

Sommaren 2015 bröt Lisa Ek kontraktet med Göteborg. Den då 32-åriga mittfältaren ville uppleva ett äventyr innan karriären var över och landade till slut i Florens. Serie A-laget Fiorentina blev Eks sista klubbadress.

– Det var till Italien jag ville, det var där jag hade drömt om att få spela ända sedan jag var liten, säger Lisa Ek när SportExpressen träffar henne emellan två tv-sändningar i det späckade EM-schemat. 

Lisa Ek tllsammans med kollegan Jane Björck i SVT:s studio. Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Döptes i mineralvatten

Kärleken till Italien föddes när Lisa Ek och hennes familj var på husbilssemester i Europa. Året var 1990 och det var VM i Italien. 

– Så fort vi stannade på en camping så var det ut och spela fotboll direkt, och i bilen hade vi ett kassettband med Gianna Nanninis VM-låt på båda sidor. Jag blev förälskad i Italien på riktigt då.

Men kanske var det bäddat för en kärlek till Italien långt tidigare. 

– Jag är döpt i San Pellegrino-mineralvatten. Pappa älskade Italien...

Det blir känslosamt när Lisa Eks pappa kommer på tal. 

Det har gått sju år sedan han dog av cancer i bukspottskörteln. 

Tårarna rinner ut med Lisa Eks kinder. 

– Jag saknar honom varje dag. Det är extra tufft under sommarmånaderna, han blev sjuk i början juli och vi visste att han hade kort tid kvar att leva så vi spenderade all tid tillsammans med familjen på landet. Det var skitjobbigt, men samtidigt den bästa sommaren jag har upplevt. Varje dag blev viktig. 

– Två månader efter att pappa blev sjuk dog han.

Men även om saknade är stor har Lisa Ek bestämt sig för att leva som hennes pappa lärde henne och de båda syskonen att göra.

– Man ska göra det man tycker är kul, pappa sa alltid det.  

Och det menar Lisa Ek att hon gör just nu. 

Till vardags jobbar hon dels som rådgivare och inspiratör hos Brommapojkarna. Men också som tränare för ett fotbollslag för flyktingar i Italien. 

– Jag brinner för båda sakerna, att få jobba med fotboll är fantastiskt.

"Vågade vara spontan"

Kärleken har också fått Lisa Ek att stanna kvar i Italien trots att fotbollskarriären är över. 

– Jag har pojkvän i Florens och har svårt att se att jag kommer flytta därifrån. Jag är hemma i Sverige några dagar i månaden för en del jobbuppdrag, men Italien känns allt mer som mitt hemland. 

Just nu befinner sig dock Lisa Ek i Nederländerna där hon punktmarkerar det svenska landslaget för SVT:s räkning och har en expertroll i tv-rutan.

– De hade sett mig i några i intervjuer från min spelarkarriär och gillade hur jag vågade vara spontan i tv, och undrade om jag ville ha jobbet. 

– Jag hade ju gjort en del tv tidigare, bland annat som expert i TV4 så jag tackade ja. Men det är något helt annat att vara spontan i tv som expert än som spelare efter en match, då kommer allt av sig självt. Då har man känslorna i sig. 

Lisa Ek i Göteborg, innan flytten till Florens. Foto: ANDERS YLANDER / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

"När jag faller har jag Jane"

Hur tycker du att det går?  

– Det är roligt. Men det är väldigt fullt upp med olika platser, olika plattformer hela tiden. Det är mycket som ska levereras och då blir det rörigt i mitt huvud. Fast jag lär mig väldigt mycket av det, och har redan blivit bättre på att fokusera på det som gäller just då. 

– Och när jag faller igenom har jag Jane (Björck, SVT:s programledare) vid min sida, hon är fantastisk med all sin erfarenhet. 

Har du fått några reaktioner från tittarna? 

– Farmor tycker att jag är bra. Men hon har varit jätteorolig, dagen innan vi skulle ta pressbilderna kom jag från Italien till Stockholm, och hade färgat håret blått. Det gillade hon inte, hon tyckte att jag skulle vara blond i tv och undrade om jag kunde ändra det, haha. Jag förklarade att det inte gick och nu har farmor accepterat det. 

Det är faktiskt just en av de mest googlade sakerna i Sverige under EM, varför du har blått hår. Så, varför har du det?

– Det finns en jättebra förklaring till det. För ett år sedan blev jag kär i en italienare som är frisör. Och sedan vi blev tillsammans har han haft fria händer att göra vad han vill med mitt hår. 

– Nu senaste vill han prova något nytt, då blev det blått. Jag tycker att det är snyggt. 

"Då är det ingen vänskap"

Du känner flera av spelarna i landslaget, är det svårt att hålla sig professionell som expert?

– Nej, det tycker jag inte. Spelarna är redan så självkritiska att jag tror att de kan tycka det är skönt när någon annan analyserar och kritiserar dem. Åtminstone tyckte jag så under min karriär.

Är du tuff som expert?

– Ja, jag har åtminstone varit väldigt tydlig med vilka jag tycker inte ska spela. Och jag har tagit bort spelare som jag spelat tillsammans med från min startelva.  

Är det någon som hört av sig och varit irriterad?

– Nej, och jag försöker ha så lite kontakt som möjligt med spelarna under EM. Om en vänskap skulle spricka på grund av att jag säger vad jag tycker i tv, då är det ingen riktig vänskap. 

Vad tror du att du gör om tio år?

– Jag hoppas att jag gör samma som i dag, jobbar med fotboll på olika sätt, och gärna tv. Jag tycker det är jätteroligt.  

Italien är Sveriges nästa motståndare i EM, vad tror du om den matchen?

– Så som jag känner italienska lag är de starka mentalt individuellt, men de klagar på varandra hela tiden. Vilket gör att de inte är starka mentalt som ett lag. Sedan har de inte alls den grundfysisk som det svenska landslaget har, så det är definitivt en match som Sverige ska vinna. 

Bor i Florens

Namn: Lisa Ek.

Ålder: 34 år

Bor: Florens, Italien.

Familj: Pojkvän, Gianluca Sasso, farmor, mamma, lillebror och lillasyster.

Klubbar i karriären: Vasalund (1996-1998), AIK (1999-2002), Hammarby (2003-2004), Göteborg FC (2005-2012), FC Rosengård (2012-2014), Göteborg FC (2014-2015), Fiorentina (2015-2016)

Landskamper: 10 U21 och 4 F19

Aktuell: Expert i SVT:s sändningar från fotbolls-EM i Nederländerna. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!