Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska krossen: ”De har lekstuga”

Filippa Angeldal firar sitt mål som betydde 6-0. Hon gjorde två mål i EM-kvalet mot Slovakien.
Foto: RADOVAN STOKLASA / BILDBYRÅN
Sverige vann med 6-0.
Foto: RADOVAN STOKLASA / BILDBYRÅN

Ett Sverige redan klart för EM 2022 hade inga problem mot Slovakien.

I kvalets sista match vann svenskorna med utklassningssiffrorna – 6–0-

Segern innebär att blågult tog sig obesegrat till mästerskapet i England om två år.

Större problem var det med tv-sändningen som låg nere fick två tillfällen.

Tv-sändningen från Trnava i Slovakien började knackigt när bilden försvann, och SVT tvingades lägga ut andra inslag – bland annat en intervju med Diamantbollvinnaren Magdalena Eriksson.

Efter fem-sex minuter var bilden dock tillbaka. Men då var det det svenska spelet som haltade – för att sedan bli bättre ju längre matchen pågick. Mycket bättre. 

För knappt två månader sedan, i Göteborg, körde Sverige över med 7–0 efter 3-0 i paus.

Och det var också siffrorna när domaren blåste i gång tisdagskvällens sista 45 minuter.

Seger missade dåligt slagen straff

Detta efter Filippa Angeldals 1–0 (andra målet i femte landskampen) när hon drog till utan att tveka efter en hörna i matchminut 22. Då hade Caroline Seger missat en dåligt slaget straff minuten innan.

Sedan rullade det på med Linda Sembrants 2-0 efter ytterligare en hörna säkert slagen av Kosovare Asllani.  Slovakiens målvakt var rejält tafflig i slutet av första, bollen hamnade hos Fridolina Rolfö som lätt kunde lyfte in den till 3-0.

Jonna Andersson gjorde efter fyra minuter i andra halvlek sitt första landskampsmål. Tv-tittarna fick däremot vänta på det ett tag, eftersom sändningen åter låg nere.

SVT:s kommentator Chris Härenstam beklagade sig flera gånger:

– Tyvärr är det inget vi kan göra något åt. Det är frustrerande.

Göteborgs Rebecka Blomqvist såg till att göra sitt första mål i landslaget i och med 5-0, innan Filippa Angeldal fyllde på med sitt andra mål för kvällen till 6-0.

Hela fem svenska byten

I den 62:a minuten gjorde Sverige hela tre byten, och skickade in rejält namnkunnigt folk: Magdalena Eriksson, Sofia Jakobsson och Olivia Schough (ut gick Hanna Glas, Rebecka Blomqvist och Fridolina Rolfö.

Efter 78 minuter ersatte Anna Anvegård och Hanna Bennison Filippa Angeldal och Stina Blackstenius.

– Sverige har haft lekstuga med sina motståndare. Det fanns ingen tvekan. Sverige gick ut och levererade. Det är allt man kan begära av Sverige i den här typen av matcher, sammanfattade expertkommentatorn Markus Johannesson.

6-0 innebär att svenskorna gjort 40 mål på vägen mot EM i England – ett snitt på fem mål per match. Sverige tog 22 av 24 poäng.

Efter matchen konstaterade lagkapten Caroline Seger i SVT:

– Vi har full kontroll på på matchen, och vi gjorde det vi skulle. Vi är nöjda med vad vi presterat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.