Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån
 Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Sverige till U21-EM - efter bragdvändning

Publicerad

HALMSTAD/STOCKHOLM. Sverige är klart för U21-slutspelet i Tjeckien efter ännu en bragdartad vändning.

Isaac Kiese Thelin och Oscar Lewicki blev stora matchvinnare mot Frankrike med två mål var i 4-1-segern.

– Det här är Sveriges framtid, damer och herrar – det är bara att kolla. De som inte var på plats missade någonting, säger John Guidetti till SportExpressen.se.

– Bortsett från födseln av mina barn är det här höjdpunkten i mitt liv, säger tränaren Håkan Ericson till TV4 Sport.

Det svenska U21-landslaget slutar inte att överraska.

Under tisdagskvällen svarade man för den andra bragdartade vändningen på en dryg månad när Frankrike slogs med 4-1 i playoffet till EM-slutspelet.

Det var precis det resultatet som Sverige behövde för att säkra EM-biljetten, efter 0-2 i det första mötet nere i Frankrike.

– Det här gänget alltså... Det är Sveriges framtid. Bland det största jag har varit med om, säger John Guidetti.

De regerande U20-mästarna Frankrike kämpades ner av heroiska svenskar.

– Det här är stjärnor. Jag tror att många av de här spelarna har blivit värderade upp till 300 miljoner på vissa på stjärnor. Real Madrid vill ha dem. De spelar i Marseille och Monaco. Och här kommer vi. Vi visste vad vi kunde från början, fortsätter han.

Drömstart

Men det blev ett olidligt drama ända fram till slutsignalen.

Sverige fick en drömstart med Isaac Kiese Thelins ledningsmål i tredje minuten, när han nickade in bollen på hörna. MFF-anfallaren ökade på till 2-0 innan halvtid med ett kyligt avslut.

Och när Oscar Lewicki bredsidade in 3-0 på hörna 71:a var Sveriges vändning fullbordad. Hoppet släcktes dock i den 87:e minuten – trodde alla – när Frankrikes Layvin Kurzawa stötte in 3-1 från nära håll och Frankrike då var vidare på bortamål.

"Så underbart"

Men bara minuten senare vann Sverige en hörna. Oscar Lewicki höll sig på nytt framme på hörnan och stötte in bollen till 4-1.

De svenska U21-grabbarna firade målet vilt tillsammans i en stor tv-puckhög.

– Det är underbart. Att höra publiken skrika och se alla glada killar. Man känner att vi verkligen förtjänar det, säger Isaac Kiese Thelin.

Efter 3-1 firade Kurzawa med att sätta handen intill pannan och låtsas leta efter svenskarna. Guidetti surnade till då – men svarade med att göra samma målgest vid 4-1. 

– Fransmännen drev med oss. Finns en bild redan på twitter. De gjorde mål och letade efter bollen. Vi sa okej, okej ska ni spela balla va? Vi får se. Så gjorde vi det tillbaka, säger Guidetti.

– Fuck alla, vi är Sverige, säger han till TV4 Sport.

Slutminuterna var nervösa – men Sverige höll undan till seger och är därmed klart för U21-slutspelet i Tjeckien nästa sommar.

– Nu ska vi göra kaos i Tjeckien, säger John Guidetti.

"Känns overkligt"

I och med detta lever också hoppet för Sverige om att spela Rio-OS 2016. De fyra bästa i EM-slutspelet går till OS.

– Det känns overkligt. Jag brukar tänka att det låter lite fånigt när man säger så i idrottsintervjuer, men det känns faktiskt overkligt, säger tränaren Håkan Ericson till TV4 Sport.

För en dryg månad sedan vände Sverige mot Turkiet och vann med 4-3 efter ännu ett osannolikt drama, där playoff-biljetten säkrades.

EM-slutspelet spelas i Tjeckien 17-30 juni. Tjeckien är direktkvalificerat som värdnation.

Fredrik Jonsson
Fredrik Jonsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag