Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige straffat av Holland

Isaksson spelade mycket bra och det krävdes straffar för att Holland skulle göra mål.
Sverige förlorade kvartsfinalen mot Holland med 5-4 efter straffar - Zlatan Ibrahimovic sköt över och i den sjätte rundan sköt Olof Mellberg rakt på Hollands målvakt, Edwin van der Sar, och Sverige var ute ur EM.
- På sätt och vis är det lättare att förlora mot ett lag som är bättre, sade en samlad Lars Lagerbäck efter sin längsta match som förbundskapten. Det var en sällsynt händelserik match som de 30 000 blågula och oranga supportrarna fick se på Algarve-stadion, utslängd på låglandet ett par mil norr om Faro på Portugals solkust. Kvartsfinalen började försiktigt och slutade med osannolik dramatik, ett crescendo av chanser innan straffar i alla fall fick avgöra. - Vi gjorde en mycket bra match, sade Lagerbäck. Vi skapade en hel del chanser och det är starkt att prestera sådant här spel på den här nivån mot ett så bra lag. - Det kunde ha slutat hur som helst.

Straffordningen ändrades

Vilka som skulle lägga eventuella straffar bestämdes redan dagen före match. Men efter snack med spelarna byttes turordningen. - De hade jobbat hårt och vi pratade med dem och ändrade lite, sade Lagerbäck. Zlatan Ibrahimovic var den förste som missade, men strax efteråt prickade Philip Cocu stolpen. Men Edwin van der Sars räddning på Olof Mellberg för enkla bredsida på den sjätte svenska straffen gav underbarnet Arjen Robben chansen. En koncentrerad bredsida vid högre stolpen blev för mycket för en storspelande Andreas Isaksson.Mellberg deppar efter straffmissen. Hollands bittra svit var bruten - efter att ha åkt ut på straffar i de tre senaste Europamästerskapen och i VM 1998 kom äntligen straffsegern. Den gick ut över Sverige. Men den fantastiska underhållningen bidrog Sverige lika mycket till som Holland. De två reserverna som ytterbackar, EM-debuterande Alexander Östlund och Mikael Nilsson, nu till vänster, klarade sig mycket bra mot snabba Arjen Robben och Andy van der Meyde.

Lugnt, enkelt, metodiskt

De riktigt stora chanserna kom aldrig i första halvlek. Mittfältsmotorerna Edgar Davids, Phillip Cocu och Clarence Seedorf kom inte in i spelet som de ville. Tobias Linderoth och Anders Svensson höll spelet mycket väl uppe på mitten. Davids blev till och med utbytt. Sverige spelade lugnt, enkelt och metodiskt mot ett spänt Holland. En tecken på de täta försvaren var att alla chanser som skapades i första halvlek var långskott. I andra halvlek släppte lagen på försiktigheten. Plötsligt var det tempo, öppnare spel och fler chanser. Ruud van Nistelrooy hade en riktigt stor chans. Manchester Uniteds målspruta slet sig förbi Olof Mellberg och när Andreas Isaksson hann ut och parera gick returen på holländarens ben och alldeles utanför ena stolpen. Sedan hade Sverige kraft att komma tillbaka och ta över initiativet.Lars-Tommy coachade mycket bra i sin sista match tillsammans. Ett välladdat skott av Anders Svensson och en fräck vändning av Fredrik Ljungberg med skott strax utanför var de vassaste svenska chanserna.

Ingen straff - bara varnad...

Vid ett tillfälle ville Zlatan Ibrahimovic ha straff, men blev i stället varnad av slovakiske domaren Lubos Michel. Kim Källström hade precis bytt av Anders Svensson när han fick två lägen med högern. Båda täcktes av holländska ben. Holland satsade allt framåt i slutskedet. Anfallsvapnet Roy Makaay kom in i stället för van der Meyde och Isaksson hade det hett om öronen. Men det var mållöst efter 90 minuter. Holland hade mest och bäst i första kvarten. Robbens skott gick via Isakssons fumlande armar i stolpen. Isaksson lyckades stöta ut Seedorf jätterökare och på returen tryckte van Nistelrooy bollen precis över ribban. Sverige var nära - ett par högerskott av Källström stannade på försvarsben. Isakssons räddning på Seedorfs frispark var EM:s svettigaste. Och det var långt ifrån det enda. Men både Henrik Larsson och Fredrik Ljungberg träffade målställningen i slutskedet. Målen kom först med straffarna. Och Holland satte en mer. - Klart man är besviken, men jag kan inte säga att vi hade oflyt eller en dålig dag, sade Lagerbäck. - Det var centimetrar som avgjorde.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!