Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige förbereder sig på två alternativ

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

TOKYO. I går lämnade Sverige in en skrivelse om att OS-finalen bör få en ny startid för att inte riskera spelarnas hälsa. 

Och nu meddelar landslagschefen Marika Domanski Lyfors att det finns alternativ.

– Vi förbereder oss för två scenarion. Dels för att spela klockan 11 och dels för att spela klockan 17, säger hon. 

Ändras starttiden så kommer finalen också att avgöras på en annan arena. 

På fredag spelar Sverige OS-final i fotboll mot Kanada. Matchen ska enligt schemat starta 11.00 på Olympiastadion i Tokyo. 

Ingen match, varken i gruppspelet eller i slutspelet har avgjorts så tidigt. 

Under gårdagen meddelande Sveriges landslagschef, Marika Domanski Lyfors, att landslaget tillsammans med SOK och med stöd av Kanada lämnat in en skrivelse till IOK om att ändra matchtid. 

Och nu berättar Domanski Lyfors att diskussionen kring att ändra tiden för matchstart har gått vidare. 

– Vi förbereder oss för två scenarion. Dels för att spela klockan 11 och dels för att spela klockan 17. Jag hoppas att vi får ett besked så snart som möjligt, säger Marika Domanski Lyfors och fortsätter:

– Jag tycker ändå att vi är bra förberedda på att spela klockan 11, alla spelare är friska och vi har ett team som hela tiden har jobbat med att förbereda spelarna på att det kommer att vara varmt. Men skulle det bli klockan 17 så är det bara bra, det är bra för prestationen, det är bra för spelarna och deras hälsa. Så det skulle vara bra ur den synpunkten. 

Om matchstarten flyttas fram till 17.00 så kommer fotbollsfinalen inte att som tänkt spelas på Olympiastadion på grund av att de då pågår friidrottstävlingar där. 

– Det spelar ingen roll för oss om det blir en annan arena. Alla arenor vi har spelat på här har varit väldigt bra, säger Domanski Lyfors. 

”Maximalt utpumpad”

Värmen har varit hög under hela OS och temperaturen väntas stiga ytterligare. På fredag vid avsparkstid ska det i skrivande stund vara över 32 grader och framåt 13.00 kan det stiga uppemot 34–35 grader. 

Den svenska anfallsstjärnan Kosovare Asllani om den tryckande hettan under OS. 

– Man blir maximalt utpumpad efter varje match, det är som att spela i en bastu och att göra det med bara en till två dagar emellan är nästintill omöjligt. Man måste verkligen ha fysiken och den mentala biten för att kunna klara av det och det har vi visat. 

Asllani menar trots de tuffa förhållandena att det finns krafter kvar i det svenska laget.

– Det är en match kvar och vi kommer ge varenda svettdroppe som finns kvar även om vi är uttömda efter varje match. Vi kommer verkligen ge allting, men det har varit en utmaning att spela i det här vädret och folk måste förstå att det är en otrolig värme.

OS-finalen i fotboll spelas på fredag klockan 04.00 svensk tid. 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.