Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenskt fotbollsproffs förhörd efter tillslaget

Foto: SHUTTERSTOCK

Ett svenskt fotbollsproffs har delgivits misstanke om penningtvättbrott.

Mannen tog in på förhör hos polisen efter ett gripande på flygplatsen Arlanda där en nära vän till proffset ertappades med 18 000 brittiska pund i kontanter.

På lördagen greps en man född tidigt 90-tal med 18 000 pund (ungefär 217 000 kronor) och ungefär 10 000 kronor i sin ägo på Arlanda. Pengarna kunde senare kopplas till ett svenskt fotbollsproffs med meriter från spel i allsvenskan. Proffset, som har tillhört flera utländska klubbar, är delgiven misstanke om penningtvättsbrott, vilket Fotbollskanalen var först med att berätta.  

SportExpressen har nu tagit del av förklaringen som fotbollsspelaren angivit för polisen. I förhör uppger han att den gripne mannen är en vän och att han gett pengar till vännen för att denne skulle köpa en exklusiv klocka åt honom i utlandet.  

– Efter förhör släpptes personerna och pengarna är beslagtagna. Anhållandet hävdes och utredning pågår. Nu ska vi se huruvida det rör sig om penningtvätt, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen. 

– Jag vill inte gå in på summorna, men det handlar om kontanter. Man har kopplat pengarna till personerna.

Hade telefonkontakt innan gripandet

SportExpressens uppgifter gör gällande att fotbollsproffset har sagt till polisen att han har för vana att handla med lyxklockor. Han ville under förhöret inte lämna ut sin pinkod så att polisen kan granska hans mobil. Han ville heller inte svara på exakt varifrån pengarna kommer, utan hänvisar att han brukar hantera kontanter i samband med sina klockaffärer. SportExpressen erfar att polisen betvivlar fotbollsproffsets framlagda historia och därför valt att inleda en utredning. 

Fotbollsproffset och den andre mannen hade tät telefonkontakt innan gripandet. Enligt uppgifter till SportExpressen skickade fotbollsproffset flera meddelanden med instruktioner om vad den andre mannen skulle säga till personal på flygplatsen.

Ytterligare en man greps på Arlanda

Mannen född tidigt 90-tal var inte den ende som greps misstänkt för penningtvätt på Arlanda på lördagen. Även en man född sent 70-tal, som hade en stor summa kontanter på sig, blev gripen. Enligt Aftonbladet rörde det sig om 150 000 pund, alltså 1,9 miljoner kronor. 

Polisen utesluter inte att de två Arlanda-fallen har något slags samband med varandra. 

– Finns det en koppling kommer man att titta på det. Det är två ärenden men samma handläggare, säger Mats Eriksson. 

SportExpressen har sökt spelaren via hans utländska klubb.