Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svensken doldisens succé – i ”Europas yngsta lag”

Foto: NICOLAS CHO MEIER / AVALON / STELLA PICTURES/NICOLAS CHO MEIER / AVALON AVA
Foto: DEJAN OBRETKOVIC / AVALON / STELLA PICTURES/DEJAN OBRETKOVIC / AVALON AVAL
Foto: Bildbyrån

Här är svenske doldisen som gör succé i laget hela Europa snackar om. 

19-årige Daniel Svensson är en nyckelspelare i FC Nordsjälland – som numera är ”Europas yngsta lag.”

För SportExpressen berättar vänsterbacken om succén i Danmark, talangfabriken han kommit till, råden från förre Arsenal-spelaren och landslagsdrömmarna.

– Jag hoppas få chansen i U21-landslaget, säger han. 

FC Nordsjälland har fått hela fotbolls-Europas blickar riktade emot sig den senaste tiden. Och talangscouterna för de europeiska storklubbarna har fått all anledningen att hålla ögonen på spelarna i den danska klubben. Anledningen? Klubben slog nyligen rekordet i den danska ligan gällande att ha den yngsta startelvan någonsin i en match. När de vann mot Århus den 5 april var snittåldern på de som startade 20 år och 20 dagar. De har också den yngsta truppen bland de 20 bästa rankade ligorna (drygt 21 år) i Europa och gör dessutom succé i danska superligan där man vunnit två av två matcher i mästerskapsserien. Svenske doldisen Daniel Svensson, 19, är en startspelare för FC Nordsjälland och har spelat 15 matcher för laget. Mot Århus slog han till med en framspelning och startade även mot Randers senast.

- När jag kom från BP för knappt ett år sedan började jag att spela med U19-laget. Det var väl tänkt att jag skulle skynda rätt långsamt och börja spela matcher där. Jag kommer ihåg att direkt när jag kom att jag tyckte det var tufft. Det var ett nytt lag, nytt spelsätt att anpassa sig till och sedan lämnade man vännerna och familjen i Sverige, säger han. 

”Var en tuff period i början”

Svensson kommer från Västerås och har Irsta som moderklubb. Efter en kort sejour i Skiljebo blev det Brommapojkarna och deras ungdomsverksamhet.

- Även om det var en tuff period i början här i Danmark är de bra på att ta hand om oss här. Jag bor på arenan i ett lägenhetshotell kan man säga. Tanken är väl att jag ska flytta till en egen lägenhet ganska snart. Men vi rätt många spelare som bor här på arenan tillsammans, säger han. 

Hur kom det sig att du fick chansen i A-laget?

- Det har gått väldigt fort. Jag spelade med U19 som sagt och gjorde några enstaka träningar med A-laget, men det var inte så att jag då tänkte att jag skulle in och spela med A-laget. Men de fick en skada och då fick jag följa med på en bortamatch mot Ålborg i november där jag började på bänken.

- Sedan gick de väl bara en kvart eller så och vi fick en skada på en till spelare. Tränaren sa då åt mig att börja värma upp och sedan fick jag komma in och gjorde drygt 60 minuter. Det kändes riktigt bra och jag gjorde en bra match och sedan dess får man säga att det bara flutit på, säger han. 

Vad skulle du säga är den svåraste omställningen från BP och division I till danska ligan?

- Jag skulle säga att det är det höga tempot. Allt går väldigt fort, det är mycket offensiv  fotboll och man måste vara påkopplad hela tiden. Sedan är ligan väldigt bra, det är många lag som är jämna och även de lite mindre bra lagen är det bra kvalitet på. 

- Det var en tuff tid att komma in i det och det är många svåra matcher, men det har varit väldigt lärorikt. 

Vad känner du själv att du utvecklat mest?

- Jag har utvecklat allting känns det som. Men framför allt fysiskt och taktiskt. Jag har en bra löpstyrka nu och jag tycker att närkampspelet blivit bättre. Sedan har man fått lära sig väldigt mycket taktiska detaljer som man inte tänkt på tidigare. 

FC Nordsjälland har blivit känt för sin satsning på unga spelare, vad säger du om den?

- Kul så klart. Man märkte direkt när man kom hit att de vet hur man ska utveckla talanger och jobba med dem. Vi jobbar mycket med videoanalyser för att slipa på detaljer. Vad man gjorde bra och mindre bra. Sånt tittar de mycket på. 

- Sedan tränar vi extremt hårt också. Jag tror aldrig jag tränat så här hårt i hela mitt liv och då tränade vi rätt mycket i BP. Det är betydligt hårdare här än i Sverige och mer fokus på detaljer. 

Som vadå till exempel?

  - Allt ifrån hur man ska tänka vid fasta situationer till att hur man ska ställa kroppen rätt för att komma rätt in i en närkamp eller vara beredd att ta en löpning. Att ställa kroppen rätt i försvar och anfall. Sedan gäller det också att göra allt så effektiv som möjligt och man måste vara beredd på att ta snabba beslut. 

Vad kan du säga om ert unga lag?

- Klubben jobbar långsiktigt och det är ju inte bara så att de slänger in de unga spelarna för att det ska se bra ut. De som får chansen är ju verkligen redo för det också, det visar ju resultaten. 

Ni har en snittålder på truppen på drygt 21 år, men har förre Arsenal-spelaren Johan Djorou som drar upp medelåldern lite. Vad har du lärt dig av honom?

- Han är skadad nu och är nog borta rätt länge. Men klart man snackat mycket med honom. Han är rutinerad och är ju mittback så han har kommit med en del tips och råd. Det finns mycket att lära av honom. 

”Ett mål är U21-landslaget”

Daniel Svensson är vänsterback men kan även spela till höger och som wingback i en trebackslinje. Efter succén drömmar nu 19-åringen om en plats i U21-landslaget. 

- Ett av mina mål är att bli uttagen i U21-landslaget. Jag har gjort det bra här när jag fått chansen så jag hoppas jag kommer med. Jag räknar inte med något och vet inte hur bra koll de här på mig. Men jag hoppas få chansen, säger han. 

Vad har ni för mål med säsongen?

- Det var först att komma topp sex, det fixade vi. Nu är det bara ta en match i taget för att se hur långt det räcker. Nu kommer det fem matcher på raken där vi bara möter lagen som ligger topp tre, så det är en tuff period som väntar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.