Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nära vännen: ”Var rädd att han skulle segna ned”

Foto: VINCENZO LANDI/IPA/SHUTTERSTOCK / VINCENZO LANDI/IPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: Privat / Privat

Sorgen efter Diego Maradonas bortgång är stor.

Tre vänner till superstjärnan berättar om den sista tiden – men gläds också åt sina minnen av honom.

 – Vi var livrädda att han skulle segna ned på planen, säger Terje Liveröd som tog Maradona till Sverige för en uppvisningsturné 2006.

Få skandinaver kom Diego Maradona närmre än den norske agenten Terje Liveröd. Under 2006 arrangerade han en ”Showball”-turné där det argentinska VM-laget från 1986 bland annat mötte flera hjältar ur Sveriges 94-lag i Globen.

Han träffade Maradona för sista gången för tre-fyra år sedan.

– Det var i Argentina. Han kunde ju inte gå ut där. Han gick inte ut. Vi träffades i en våning, säger han.

– Han blev ju inlagd för två-tre veckor sedan. Då fick jag en riktigt dålig magkänsla. Jag fick inget svar av Diego själv och då blev jag orolig. Jag kommunicerade med hans exfru, Claudia, över WhatsApp. Hon svarade kort, jag frågade inte mer men tolkade situationen som att det var värre än vad som kom fram i medierna. På något sätt kom beskedet inte som en överraskning i går.

– Claudia och Diego hade nära kontakt hela tiden. Oavsett om de grälade eller om det var konflikter som skildrades i medier. Deras förhållande var väldigt speciellt. De hade varit tillsammans sedan de var tonåringar.

”Var livrädda att han skulle segna ned”

Under själva turnén i Skandinavien tillbringade Liveröd och Maradona många timmar tillsammans.

– Jag vet inte om han fick så mycket intryck av Skandinavien. Han var aldrig ute och rörde sig. Det gick inte. Möjligen kunde han ha gjort det i Skandinavien, men han var inte van vid det, så han stannade inne. Vi var tillsammans 24 timmar om dygnet i 12 dagar, vi var på hotellen, åkte till match, åkte till flygplatser.

– Jag minns att jag vid ett tillfälle förklarade för honom vad en psykolog hade sagt till mig. Diego lyssnade och så tittade han på mig och sa: Hälsa din fru och säg att hon är mycket klok.

Liveröd skrattar.

– Det var roligt att vara med honom. Det hände något hela tiden. När vi var i Sverige hade det argentinska laget en tröjsponsor med ett företag som hette PartyPoker. Det var förbjudet att göra sådan reklam i Norge och Sverige och jag minns att en journalist frågade vad han skulle göra om det blir något bråk? Diego tog mikrofonen och sa: ”Då ringer jag polischefen i Stockholm och bjuder in honom till ett parti poker.”

Det fanns också aspekter av turnén som var oroande – speciellt för Maradonas egen läkare.

– Det fanns inga disciplinära oroligheter, men hans läkare hade det jobbigt. Jag hade fått skriva in i hans avtal att han bara skulle spela åtta minuter varje match. Det var i samråd med läkaren och Diego själv, han hade inte så jättebra hälsa. Men han vägrade gå av planen. Han kunde inte springa, men han var som en pojk. Det oroade oss. Läkaren ringde varje dag. Efter matcherna var Diego tvungen att vila i två timmar och få sina mediciner.

– Vi var livrädda att han skulle segna ned på planen i Globen. Jag ville inte ha det på mitt samvete, säger Liveröd.

”Diego visste inte hur man var ensam”

Våren 2018 besökte SportExpressen mannen som tog Diego Maradona till Barcelona, den legendariske agenten Josep Minguella, som är mest känd för att ha skrivit Lionel Messis första kontrakt på en servett intill en tennisklubb vid berget Montjuïc, i dennes hem i Barcelona.

– Leo Messis karaktär är bättre än till exempel Diegos, det måste jag säga. Han är enklare att jobba med, började Minguella.

– Diego... Jag såg honom redan som 16-åring och arkiverade honom i mitt huvud. Jag åkte till Argentina hela tiden och försökte ta hit honom. Det var svårt, väldigt svårt. Militären regerade och de försökte stoppa alla diskussioner. De tyckte att landet behövde Maradona, att folket behövde Maradona där och då.

För Minguella blev uppdraget att husera eller omhänderta både Maradona och Messi – men han beskriver två olika utmaningar från sitt hus i Barcelonas utkant.

– Diego bodde precis här uppe, bara några kvarter bort. Han behövde folk omkring sig hela tiden. Ibland bodde han hos mig, kändes det som. När jag gick upp för att titta till honom i hans hus kunde han ha 10 kompisar där. Alla satt framför tv:n. Tittade på film. Fem timmar i sträck, fast jag vet inte om någon hängde med i handlingen. Alla pratade alltid. Diego framför allt.

– Diego visste inte hur man var ensam, avslutar han.

”Du levde livet som du ville leva det”

Den spanska journalisten Juan Castro, som skriver för tidningen MARCA, skriver i ett gripande öppet brev om sin relation till Maradona.

”Du lämnar oss i frid med dig själv och ditt folk eftersom du levde livet som du valde att leva det. Du skadade ingen, dina handlingar skadade bara bilden av dig”, skriver han.

Castro beskriver en nära relation till Maradona, som han intervjuade vid 15 olika tillfällen.

”Vi hade många hemliga möten. Cigarrerna du rökte i min Volkswagen. Tårarna när du tog farväl av din dotter Gianinna efter att ha lämnat Sergio Agüeros hus. Jag använde låtsasbiljetter för att hitta dig i en vip-loge på Barajas-flygplatsen.”

”Det sista meddelandet jag skickade till dig passades vidare av Maxi, din lojala vapendragare. Du tackade mig för det. Det var sista gången vi hade kontakt.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.