Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska trotjänarna osäkra till spel i EM

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK JONASSON / STELLA PICTURES/FREDRIK JONASSON FREDRIK JONASSON

GÖTEBORG. Sverige är klart för fotbolls-EM i England. 

Men mästerskapet avgörs först 2022. 

Frågan är vilka spelare som fortfarande finns kvar då – och vilka av trotjänarna förbundskapten Peter Gerhardsson tänker satsa på.

– Det har jag ingen aning om. Det är så mycket som påverkar, säger han. 

– Jag kan fortfarande leverera, säger Caroline Seger. 

Läget var glasklart inför ödesmatchen mot Island i EM-kvalet på Gamla Ullevi i går kväll. 

Vid seger skulle Sveriges biljett till EM vara säkrad, och det svenska landslaget klarade uppgiften. 

Sofia Jakobsson gav Sverige ledningen i den första halvleken, och i den andra stod Olivia Schough för ett drömmål när hon satte dit bollen i krysset efter en framspelning av Kosovare Asllani. 

2–0-segern innebär att Sverige nu kan ställa in siktet på att spela EM. Men mästerskapet i England skulle egentligen ha avgjorts den kommande sommaren men sköts fram till 2022 när herrarnas EM flyttades från 2020 till 2021 på grund av coronapandemin. 

EM i England är alltså över ett och ett halvt år framåt i tiden, och innan dess ska det svenska landslaget spela OS-turneringen i Tokyo kommande sommar. 

Frågan är vilka spelare som fortfarande kommer vara med i landslaget när det väl är dags för EM i England. 

– Det har jag ingen aning om. Det är så mycket som påverkar. Just nu njuter vi bara av att vara klara för EM, sa Peter Gerhardsson efter segern i går. 

Gerhardsson: ”De bästa ska med”

Men den svenske förbundskaptenen är också tydlig med hur han resonerar. 

– Jag alltid vill spela med de som är bäst. Är det tävlingslandskamper så ska det vara med de bästa, de har inte med ålder att göra åt något håll. De bästa ska med. 

37-åriga Hedvig Lindahl har missat höstens EM-kvalmatcher på grund av en knäskada och har ersatts av Jennifer Falk och Zecira Musovic. 

Två andra spelare som har tillhört stommen i det svenska landslaget under lång tid är Caroline Seger, 35, och Nilla Fischer, 36. 

Seger stod för en stark insats under gårdagens viktiga möte med Island, Fischer var dock bänkad hela matchen. 

Seger: ”Jag kan fortfarande leverera”

Lagkaptenen Caroline Seger, som har kontrakt med Rosengård över 2022, kommer att vara 37 år när det är dags för EM i England. 

– Det är svårt att tänka så långt fram. Där jag är just nu känns väldigt bra och jag har gjort ett bra år. Fotbollen känns rolig och jag trivs jättebra i landslaget och känner att jag fortfarande kan leverera. Det är någonstans det viktigaste, sedan får vi se vart det landar, säger Seger. 

Nilla Fischer, som lämnade tyska storklubben Wolfsburg förra året, har kontrakt med damalllsvenska Linköping över nästa säsong. 

Hedvig Lindahl skrev i somras på ett tvåårskontrakt med spanska Atlético Madrid. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.