Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska oron inför OS: ”Gäller att hitta rätt nu”

Caroline Seger.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Nathalie Björn.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

KALMAR. Ingen Nilla Fischer och ingen Linda Sembrant. 

Med två matcher kvar innan OS råder tveksamheter i det svenska damlandslaget. 

– Nu gäller det för oss att hitta rätt, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger. 

I dag spelar Sverige näst sista matchen innan OS i Tokyo. I Kalmar ställs Peter Gerhardssons landslag mot Norge i den första av två landskamper. 

Men det är en samling som präglats av flera tunga tapp. 

Först kom beskedet att Linda Sembrant, den enda om spelade samtliga minuter under VM i Frankrike, ådragit sig en knäskada och tvingades till operation.

Sen avslöjade Sportexpressen att Nilla Fischer tackar nej till OS pågrund av tillökning i familjen och är således inte med i Kalmar. 

Nu tvingas Peter Gerhardsson tänka om även om han försöker tona ner problemet. 

– Det är egentligen inte så mycket huvudbry. Eftersom att vi har två matcher så vill vi titta på lite alternativ och det är fortsatt hårt jobb de här matcherna, säger förbundskaptenen och fortsätter: 

– Viktigast med den här samlingen är att vi vill se hur spelare fungerar ihop och relationen mellan dem på planen. 

Seger: ”Viktigt att äga rollen”

Lagkaptenen Caroline Seger ser de kommande två matcherna som de viktigaste på mycket länge, just på grund av spelarförlusterna i backlinjen. 

– Nu gäller det för oss att någonstans hitta rätt och att de här spelarna kliver fram, tar plats och äger den rollen de får, säger Seger.

– Det är viktigt att vi som lag är stöttande i det och skapar de förutsättningarna som gör det absolut bästa av varje individ. Det kommer om inget annat att hjälpa och göra att vi snabbt kommer in i de rollerna så vi kan göra det så bra som möjligt i OS. 

Det finns flera alternativ i försvaret. Blanda annat är Emma Berglund uttagen i landslaget för första gången sedan 2017 och USA-proffset Julia Roddar är med som back denna samling. 

En som ofta varit med som mittfältare i landslaget är Nathalie Björn. Nu är Rosengårdsspelaren däremot med som försvarare och är ett annat tänkbart alternativ att fylla en lucka efter Sembrant och Fischer i mittlåset. 

– Det är någonting jag kan, trivs med och vill spela. Så det är bara roligt att få den chansen. Och jag känner mig väldigt trygg i det trots att jag tränat lite som just mittback. 

– Jag gillar att spela mittback för då har jag spelet framför mig, och jag gillar att styra spelet, passa bollen genom lagdelar och sätta andra i bra lägen. 

En annan spelare är Amanda Ilestedt. 

– Det är två väldigt duktiga spelare som inte är med, som dessutom har mycket erfarenhet, men å andra sidan har vi väldigt bra backar i det här laget så det känns ändå bra. 

Hon menar dock att hon inte lägger något fokus på det utan går in med samma inställning som tidigare. 

Kan du se att det det är din tur nu? 

– Självklart är det så, att jag känner att jag vill göra bra ifrån mig här på träningarna, sen att jag kommer från en bra säsong i Bayern (München) gör att jag kommer in med mycket självförtroende. Sen om jag får spela eller inte är Peters beslut. 

Sveriges match mot Norge startar klockan 18.30. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.