Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska kritiken mot Fifa: ”Ett ihåligt löfte”

Gianni Infantino pratar om VM i Qatar som en ”fantastisk möjlighet för världen”
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: IBRAHEEM AL OMARI / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: HAKON MOSVOLD LARSEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: via www.imago-images.de / www.imago-images.de
Foto: Dmitri Lovetsky / TT NYHETSBYRÅN

Efter gripandet av två norska journalister i Qatar agerar de nordiska fotbollsförbunden.

I ett brev till Fifas generalsekreterare Fatma Samoura riktar de skarp kritik mot den kommande VM-nationen.

– Det är oacceptabelt, säger Håkan Sjöstrand, generalsekreterare Svenska fotbollförbundet, till NRK. 

Brevet är undertecknat av Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand, tillsammans med de andra nordiska fotbollsförbunden, Island, Danmark, Färöarna och Finland. Efter gripandet av de två norska journalisterna Halvor Ekeland, 32, och Lokman Ghorbani ,45, kräver de att Fifa och Samoura säkerställer grundläggande mänskliga rättigheter.

”I våras har de nordiska fotbollsförbunden, genom ett par formella brev försökta att uppmärksamma er på utvecklingen i Qatar när det gäller mänskliga rättigheter för gästarbetarna där och oro kring pressfriheten i Qatar. I dina svar på våra brev har du betonat att pressfriheten är en nyckel för dem som anordnar fotbolls-VM”, står det i brevet, som NRK har tagit del av. 

”Detta löfte om pressfrihet verkar ihåligt när verkligheten visar att journalister arresteras i Qatar. Därför ger vi nu vårt fulla stöd till våra norska vänner och kolleger och vi litar på att du och Fifa kommer att göra vad som krävs för att leva upp till löftet om att respektera grundläggande mänskliga rättigheter.”

Gjorde reportage – då greps journalisterna 

Det var under natten mot måndagen som Ekeland och Ghorbani greps i Qatar. NRK-journalisterna var där för att göra reportage inför fotbolls-VM som avgörs i landet i november nästa år. 

Sent på tisdagskvällen rapporterade NRK att de två journalisterna hade släppts och var på väg hem. 

Håkan Sjöstrand om att de norska journalisterna greps i Qatar:

– Det är oacceptabelt. Respekt för mänskliga rättigheter, såväl som för press- och yttrandefrihet är hörnstenar i en demokrati. Att du som journalist inte ska kunna göra sitt jobb utan att riskera att bli gripen och få sina arbetsredskap omhändertagna är under all kritik, säger han till NRK.

Besvikna på Fifas reaktion

Ari Lahti, president Finlands fotbollsförbund förklarar för NRK att han är besviken på hur Fifa har reagerat efter gripandet.

– Vi hade hoppats att Fifa skulle reagera starkare. I brevet gör vi klart att det här inte går hand i hand med de besked som vi tidigare har fått från Fifa. De måste vara tuffare och kräva fler svar från myndigheterna i Qatar, förhoppningsvis kommer de att göra det, säger han.

Magdalena Eriksson: Skulle aldrig kunna åka till Qatar

Magdalena Eriksson kritiserade herrlandslaget för Qatar-frågan

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.