Svenska kritiken – mot EM-arenorna

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Leigh Sports Village i Manchester tar in 8 000 åskådare.

EM-finalen för damer 2022 har redan slagit rekord.

Trycket inför nästa sommars stora fotbollshöjdpunkt på damsidan är stort. 

Trots det är ett par arenor mindre än tidigare mästerskap. Något de svenska spelarna är kritiska till. 

– Det är ett beslut som de tagit att ha arenor med lite mindre kapacitet, men jag tror absolut att vi hade kunnat fylla upp större arenor också, säger Jonna Andersson. 

Nästa år stundar fotbolls-EM för damer i England. Sverige är kvalificerat efter att förra hösten säkrat seger i kvalgruppen. 

Och på torsdag lottas grupperna, där Sverige återfinns i den andra seedningspotten. 

700 000 biljetter förväntas säljas på de totalt tio arenor som EM nästa sommar är planerat att spela på. Slår prognosen in kommer det bli det största idrottsevenemanget för damer någonsin, menar Uefa. 

Efterfrågan på biljetterna har varit enorm så här långt. Vid en tidigarelagd försäljning såldes redan under de tre första veckorna 140 000 biljetter. 

53 000 av de biljetterna är sålda till finalen som spelas på Wembley den 31 juli. Vilket i sin tur är ett nytt rekord för en enskild match på ett Europamästerskap för damer. 

Men det finns ett par arenor som inte tar speciellt många åskådare. Exempelvis tar Leigh Sports Village bara runt åtta tusen. Något de svenska landslagsspelarna är kritiska till. 

– Man märker att det är ett ökat intresse, det är tråkigt om det skulle bli så att folk inte kan komma och kolla på grund av att det inte finns plats. Speciellt när intresset är så stort, säger Bayern Münchens Hanna Glas. 

”Känns som ett enormt intresse”

När Sverige ställdes mot Irland i den tredje VM-kvalmatchen i Dublin för ett par var det fullsatt på läktarna. Vilket de svenska spelarna uppskattade. Och när landslaget i slutet av november ställs mot Finland i nästa VM-kvalmatch på Gamla Ullevi har redan över 10 000 biljetter sålts. 

Till EM i England önskar de svenska spelarna att upplägget såg annorlunda ut, speciellt då ett par arenor är betydligt mindre än vad de varit vid tidigare mästerskap. 

– Jag hade hoppats att de delade ut arenor lite i proposition till hur trycket ser ut och hur många som väntar sig komma, fyllda arenor är det vi vill spela på. Det är alltid häftigt att spela för fulla läktare, men så klart hoppas jag att så många arenor som möjligt fylls upp så de kan flyttas till de största arenorna, säger Magdalena Eriksson. 

Hanna Glas håller med. 

– Jag vet inte om man kan se över det, och kanske eventuellt flytta matcherna när det ändå är så långt kvar. Det känns som att det är ett enormt stort intresse, så det hade varit bra om det är möjligt för det känns som de hade kommit mycket publik och även gå att fylla de arenorna, säger hon. 

EM-premiären kommer att spelas på Manchester Uniteds hemmaarena Old Trafford, vars kapacitet är över 75 000. Men de finns också de arenor som inte ens tar 5 000. 

– Hade man kunnat fylla större arenor så är det något man velat i sådana stora mästerskap, och vi vet att det finns arenor som tar mer publik. Det är ett beslut som de tagit att ha arenor med lite mindre kapacitet, men jag tror absolut att vi hade kunnat fylla upp större arenor också, säger Jonna Andersson. 

Arenorna under EM

Brighton & Hove-stadion: 30 666 åskådare.

Brentford Community-stadion: 17 250 åskådare.

Wembley: 90 000 åskådare.

Manchester City Akademi-stadion: 4 700 åskådare.

Stadion MK: 30 500 åskådare.

New York-stadion (Rotherham): 12 021 åskådare.

Bramall Lane: 32 050 åskådare.

St Marys-stadion: 32 505 åskådare.

Old Trafford: 76 000 åskådare.

Leigh Sports Village: 8 000 åskådare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.