Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska ilskan efter mörkade dödsfallen

Arenaygge i Ryssland inför VM 2018.
Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: STEFFEN SCHMIDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Fifa anklagas för att försöka mörka 17 dödsfall i samband med byggandet av VM-arenorna i Ryssland.

Nu vill SVFF-basen Karl-Erik Nilsson se att Fifa agerar.

– Man kan alltid göra mer, säger Nilsson till Fotbollskanalen

I en rapport belyser Human Rights Watch bristande arbetsvillkor för de arbetar som byggt arenorna till nästa års VM i Ryssland.

Bland annat pekar Human Rights Watch uteblivna och fördröjda löner, arbete i 25 minusgrader och inte minst 17 dödsfall.

– Fifa vill inte att det här kommer fram, sa HRW:s Jane Buchanan till Fotbollskanalen.

När Human Rights Watch besökte de byggda arenorna uppger de att de möttes av misstänksamhet, skrämselmetoder från ansvariga samt en vilja att hemlighålla information. 

– Man blir alltid bedrövad när den här typen av rapporter kommer, men tyvärr inte överraskad, säger svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

SVFF-basen: "Alltid bedrövad"

Nilsson menar att aktörer som Fifa alltid kan göra mer för att säkerställa att arbetsvillkoren är bra. Förbundsbasen pekar också på att de problem som omgärdat byggandet av arenorna i Ryssland och Qatar lett till ett nytt regelverk hos Fifa.

Det Fifa kan göra är att utöva påtryckningar på de företag som är involverade i byggandet för att se till att lagar och regler efterföljs. 

– Fifa bygger ju inget för egen del utan det är de lokala arrangörerna som svarar för byggnationen. Nu ska man i ärlighetens namn säga att när det gäller Qatar 2022 så har det uppdagats i så god tid att det också går att göra något, säger Karl-Erik Nilsson.

Ryssland tilldelades fotbolls–VM 2018 för sju år sedan, i sommar avgörs Confederations Cup i landet.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.