Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska anfallaren är hoppfull inför finalen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Blackstenius.
Foto: Andreas Sandström
Förbundskapten Calle Barrling.
Foto: Andreas Sandström

För en dryg månad sedan tog Stina Blackstenius, 19, studenten.

I morgon ska F19-landslagets anfallsstjärna skjuta Sverige till ännu ett EM-guld i sommar.

– Jag tror absolut att vi kan gå hela vägen, säger Blackstenius.

Svensk landslagsfotboll andas optimism igen.

Efter U21-landslagets succé i Tjeckien är F19-landslaget på väg mot en lika stor bragd under EM-slutspelet i Israel.

På vägen till finalen har förhandsfavoriterna Frankrike och Tyskland försvunnit. De sistnämnda förpassades av Sverige i semifinal efter en straffrysare där målvakten Emma Holmgren räddade två straffar.

Anfallsstjärnan Stina Blackstenius satte en av de fyra svenska straffarna.

- Det var många blandade känslor under matchen som man tog med in i straffläggningen. Men vi hade tränat på straffar dagen innan och hade stort förtroende för Emma Holmgren, säger hon.

- Jag var mest nervös för min egen straff. För två år sedan missade jag en i semifinalen i F17-slutspelet, skrattar hon.

Nu väntar ännu en guldfavorit i final. I morgon klockan 18.30, svensk tid, står Spanien för motståndet.

"Bra för svensk fotboll"

- Vi är förväntansfulla. Vi vet om att de är ett spelskickligt lag. Och de var väl faktiskt den stora guldfavoriten innan turneringen, säger Blackstenius.

Hur förklarar du er framgång?

- Framför allt med tryggheten vi har i laget. Vi trivs väldigt bra ihop - både på och utanför planen. Och så spelar vi med en sådan glädje på planen. Inför semifinalen var stämningen så go, även om vi visste vilken uppgift vi skulle ställas inför.

Blackstenius menar att F19-landslaget har haft stor inspiration av U21-landslaget. När killarna återvände till Sverige befann sig tjejerna på ett förläger i Stockholm - och mötte upp guldhjältarna i Kungsträdgården.

- Vi var där och hyllade dem. De, och alla andra som var på plats, gav oss massa inspiration. Det är bra för svensk fotboll att det har gått så bra för U21 och även för oss. Ju fler sådana här matcher och mästerskap som vi får, desto mer kan vi ge i framtiden, säger hon.

Det kanske blir er tur nästa vecka i Kungsträdgården?

- (Skratt) Man vet aldrig. Men jag är säker på att vi kan slå Spanien. Det skulle vara fantastiskt roligt. Om vi tar guld så har vi verkligen skapat det här tillsammans.

Vad betyder alla hyllningar ni har fått?

- Otroligt mycket. Vi har haft ett fantastiskt stöd från en massa fotbollsspelare, men också familjer och vänner här på plats. Man märker hur mycket kommentarer som kommer in via Instagram och Facebook.

Tog studenten i juni

19-åringen räknar hem en bra sommar så här långt.

I juni tog hon studenten från Kungshögaskolan i Mjölby, där hon läste på ekonomiprogrammet. Hon lämnade ett regnigt Sverige för ett 30-gradigt Israel. Nu kan hon vara på väg mot skytteligasegern i F19-EM. Med fyra mål toppar hon skytteligan inför finalen.

- Det har varit en ganska bra sommar (skratt). Hur bra som helst, faktiskt. Studenten var fantastisk rolig, säger hon.

I damallsvenskan väntar 19-åringen fortfarande på sitt stora genombrott, och hon vill inte tänka längre än så. I fjol skrev hon ett nytt treårskontrakt med Linköping.

- Jag trivs jättebra i Linköping. Jag planerar att flytta in i staden för att få det enklare med träningar och matcher. Sen vill jag bli så bra som möjligt som fotbollsspelare. Det skulle vara kul att komma med i A-landslaget i framtiden. Det är ett mål.

Har du någon hälsning till alla hemma i Sverige som följer er?

- Vi är jättetacksamma för ert stora stöd! Vi ska verkligen göra allt vi kan för att ta hem ytterligare ett EM-guld den här sommaren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.