Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lottningen klar: Här är Sveriges motstånd

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK / JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige möter Tjeckien i playoff-semifinalen till VM 2022.

Om Blågult vinner matchen väntar Ryssland eller Polen i en final på bortaplan.

– Jag hade gärna spelat finalen hemma. Nu blir det inte så om vi går dit men vi får hantera det också, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Under fredagen avgjordes lottningen som låg till grund för Sveriges kommande VM-öde.

Tolv nationer gör upp om Europas tre sista platser till VM 2022. 

Först spelas sex semifinaler där de seedade nationerna har hemmaplan och därefter spelas tre finaler.

Sverige mot Tjeckien

Semifinalerna spelas 24 mars nästa år och finalerna spelas 29 mars.

Sverige, Italien, Portugal, Ryssland, Skottland och Wales var seedade inför lottningen. De kunde ställas mot Turkiet, Polen, Nordmakedonien, Ukraina, Österrike och Tjeckien.

När de seedade lagen hade lottats in i olika slutspelsträd stod det klart att Sverige skulle slippa möta mardrömsmotståndarna Portugal och Italien i en eventuell playoff-final. I stället blev Ryssland det seedade laget som hamnade i samma slutspelsträd.

– När man tittar på den andra semifinalen i vår pott och det var Ryssland, Italien och Portugal kvar var det självklart så att jag önskade Ryssland av de tre. Sedan kan Ryssland vara tufft nog om vi nu får komma dit men i läget som var är jag glad att slippa Italien eller Portugal i en eventuell final, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

När lottningen sedan fortsatte stod det klart att Sverige kommer ställas mot Tjeckien på Friends arena i semifinalen i mars.

– Jag hade inte graderat de sex nationerna innan. Det kan vara lika tufft vilket som, säger Janne Andersson. 

Bortaplan i finalen

Om Sverige vinner mot Tjeckien möter man Ryssland eller Polen i finalen. Där drog Blågult en nitlott och får spela finalen på bortaplan.

– Jag hade gärna spelat finalen hemma. Nu blir det inte så om vi går dit men vi får hantera det också, säger Janne Andersson.

Tio europeiska länder är redan klara för VM. Tyskland, Danmark, Kroatien, Belgien, Frankrike, Spanien, Serbien, England, Schweiz och Nederländerna vann sina kvalgrupper.

Alla semifinaler

Slutspelsträd A

Skottland-Ukraina

Wales-Österrike

Slutspelsträd B

Ryssland-Polen

Sverige-Tjeckien

Slutspelsträd C

Italien-Nordmakedonien

Portugal-Turkiet

Fifa-presidenten pressas om VM i Qatar

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.