Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svennis: ”Var det som kostade mig familjen”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Nancy Dell'Ollio
Foto: EVA EDSJÖ / DAGENS NYHETER

Uefa-cupseger med IFK Göteborg, serietitlar i Portugal och Italien och ett starkt facit som förbundskapten för Englands landslag. 

Men Sven-Göran Eriksson tror att han främst kommer bli ihågkommen för sina kärlekshistorier. 

– Det är synd att jag är känd på grund av det, säger 71-åringen i en intervju med The Times

Utöver flera titlar med klubblag som IFK Göteborg, Benfica och Lazio förde Sven-Göran Eriksson det engelska landslaget till kvartsfinal i två raka VM och ett EM. 

Eriksson säger i en intervju med brittiska The Times att det lag han ledde VM 2006 var det starkaste under hans tid som engelsk förbundskapten. 

– Jag kan fortfarande inte se något bättre lag än England i det VM:t. Vi hade otur när Rooney blev utvisad mot Portugal, men under min tid var pressen för stor. Förväntningarna när du åkte till de mästerskapen var att vi ska vinna och om vi inte vinner är det skit. Och det var för mycket prat om den gyllene generationen. De var bra men andra lag hade bra spelare också, säger Eriksson till Times. 

”Svennis” ångrar att han inte tog in en mental coach för spelarna under mästerskapet, något han menar kunde minskat antalet missade straffar. 

Svennis: ”Kostade mig familjen”

I intervjun med tidningen menar Eriksson att hans meriter som tränare i bland hamnar i skymundan av skriverierna om hans kvinnor. Romanserna med italienskan Nancy Dell'Olio, tv-profilen Ulrika Jonsson och FA-sekreteraren Faria Alam skapade många rubriker i brittiska medier under tiden i England. 

– Det kanske är dumt att dejta flera kvinnor, men jag var inte gift, jag gjorde det i Italien. Och jag tycker att jag är väldigt normal. Så det är synd att jag är känd på grund av det, säger 71-åringen. 

Sven-Göran Eriksson berättar också att hans karriärval inneburit vissa uppoffringar för hans privatliv. Det kringflackande tränarlivet lämnar inte speciellt mycket utrymme för kompromisser inom familjen, menar han.

– Det var aldrig någon diskussion vad frun ville. Flytta hit, flytta dit. Det är en av anledningarna till att jag är skild. Det kostade mig förmodligen familjen. 

Tvingades skjuta upp bröllopet

Den svenske fotbollstränaren har varit gift en gång, med Anki Eriksson Graves. Paret har två barn tillsammans. 

– Bröllopet var förberett i månader. Kyrkan, prästen, gästerna. Två veckor före bröllopet fick jag ett brev från det svenska förbundet som meddelade att jag blivit antagen till den sista tränarkursen. De gjorde antagningar var tionde år. Jag var 28-29. 

– Hon sa att jag var tvungen att välja: Den där jävla kursen eller henne, men jag ville inte det. Så vi gifte oss – senare. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.