Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svaret till landslaget: ”Vore inte realistiskt”

Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Det svenska landslagets har vädjat, förbundskapten Peter Gerhardsson hoppas fortfarande.

Men nej, det blir ingen utökad OS-trupp.

– Att man skulle göra det i sista läget förefaller osannolikt, SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo. 

Under tisdagen presenterade Peter Gerhardsson de 18 spelare som spelat till sig platser i den svenska OS-truppen. Bland annat jättetalangen Hanna Bennison och Hammarbys Madelen Janogy kommer följa med till Tokyo.

Landslagsledningen har under en längre tid vädjat om att få utöka truppen, eller i alla fall få ta in reserverna även om truppen inte drabbas av sjukdom eller skador.

– Det känns fortfarande som det rimligaste att vi ska få använda alla 22 spelare under turneringen, sade Gerhardsson i ett uttalande i går.

Även Sveriges olympiska kommitté (SOK) har jobbat för att få till en förändring

– Det hade varit väldigt bra för fotbollsturneringen om det hade varit så, det hade också varit bra för handbollsturneringen, säger verksamhetschef Peter Reinebo.

”Hade inte varit realistiskt”

– Nu är det lite speciellt både med tanke på klimatet och med pandemin, så jag kan förstå att Sverige men också andra länder som gärna skulle se att man hade större spelartrupper. Det är dessutom ett väldigt tajt spelschema, så önskan är väldigt förstålig och vi stöttar den önskan.

Men Gerhardsson och landslaget kan sluta hoppas. Ingen förändring är aktuell inför sommarens OS.

– Men det hade inte varit realistiskt att ändra de reglerna man satte upp efter Rio inför Tokyo. Utan det är ett långsiktigt jobb att försöka utöka trupperna i flera lagidrotter, säger Reinebo.

– Det är ett beslut IOK och Tokyo 2020 skulle tagit i samspel med Fifa. Och skulle det beslutet ha tagits så hade det tagits för flera månader i samband med lottningen skulle jag säga. 

SOK: Minst åtta svenska medaljer

De svenska fotbollsdamerna tog silver i OS i Rio när Sverige totalt plockade hem elva medaljer.

Under onsdagen presenterade Peter Reinebo och SOK medaljmålet för OS i Japan: åtta stycken. 

– Att sätta ett mål på elva medaljer hade varit lockande eftersom vi tog så många i Rio och sätta ett lägre mål bär på ett sätt emot. Men det är inte realistiskt att sätta ett medaljmål på elva med den slagstyrkan på truppen och ett osannolikt utfall förra gången, det är inte rätt mot truppen. Att sätta åtta som mål innebär att vi ändå procentmässigt får ett utfall som gör att vi procentmässigt ändå får ett utfall som är över det vi historiskt har haft.

– Åtta är inte tvåsiffrigt, men det är ändå offensivt och vi uttrycker det som minst åtta.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.