Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Supertalangen väljer att spela för Sverige

Emil Forsberg om Håland: ”Lite överdrivet”
Foto: MICHAEL WEBER IMAGEPOWER / IMAGO IMAGES / MICHAEL WEBER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: BILDBYRÅN

Ryan Johansson, 18, lämnar Bayern München för spel i Sevilla.

Samtidigt har supertalangen tagit beslut om vilket landslag han ska representera i framtiden.

Han nobbar både Irland och Luxemburg – och väljer Sverige.

– Det har varit ett jobbigt beslut för honom, men det här kommer bli väldigt bra, säger agenten Hasan Cetinkaya. 


Ladda ner appen gratis här – få sportnyheter på bästa sätt! 

Redan i somras kunde SportExpressen berätta om den speciella situationen kring Ryan Johansson.

Han hade då fått chansen i Bayern Münchens A-lag och imponerat stort under deras försäsongsturné i USA. Samtidigt uppvaktades Johansson av tre olika landslag (!) som alla ville att han skulle representera dem i framtiden.

Hur det var möjligt? 18-åringen är uppväxt i Luxemburg, med en mamma från Irland och en pappa från Sverige.

– Just nu vet jag inte vilket landslag jag kommer att att välja, förklarade Johansson då.

Men nu har flera pusselbitar fallit på plats.

Handplockad av ikonen

För några månader sen började Ryan Johansson samarbeta med den svenske agenten Hasan Cetinkaya. Tillsammans la de upp en plan för framtiden.

En del i planen: Att lämna Bayern München.

Och under onsdagskvällen blev det klart. Den spanska storklubben Sevilla presenterade på sin hemsida att de köpt till sig Ryan Johansson.

– Det blev precis klart. Han har skrivit på ett femårskontrakt, säger Hasan Cetinkaya när SportExpressen når honom.

Varför blev det Sevilla?

– Det är en stor klubb, i en stor liga och han har blivit handplockad av deras sportchef Monchi. Och Monchi har verkligen känsla för att plocka in spelare.

Monchi tog över som sportchef i Sevilla redan 2000 och fick ikonstatus efter att ha nosat upp talanger som Sergio Ramos, Dani Alves, Ivan Rakitic och Julio Baptista.

– Det är bra för Ryan att komma hit, till den här miljön. Inom en väldigt snart framtid har vi en ny svensk på den högsta nivån inom fotbollen, säger Hasan Cetinkaya.

”Finns bara ett land...”

En annan del i planen för Ryan Johanssons framtid var att ta ett beslut om vilket landslag han ska spela i. Och där var Cetinkaya tydlig.

– Det första jag sa till familjen när vi skulle börja jobba ihop var: ”Heter man Johansson, då finns det bara ett land som man kan representera”. Och det är det som gäller.

Det är klart med Sverige nu?

– Ja, det är bestämt. Ryan kommer att representera Sverige i framtiden.

Hur svårt var det för honom att ta det här beslutet?

– Det har varit jobbigt. Det har varit ett väldigt stort tryck från Irland. De har varit väldigt stolta över att han spelade i Bayern München och förbundet har legat på mycket. Sen har vi Luxemburg också, landet som han är uppväxt i. Deras förbundskapten var nere i München för några veckor sen och förklarade att de ville ha med honom i A-landslaget till EM-kvalet.

Hasan Cetinkaya fortsätter:

– Det har varit väldigt känsligt och jobbigt för honom att ta det här beslutet. Men… jag har jobbat för svensk fotbolls bästa här och det vet Håkan Sjöstrand (generalsekreterare på förbundet) om. Jag tror att det har en stor del i att det blev så här, att jag jobbar med Ryan.

Bäst som mittfältare

Ryan Johansson trivs bäst som central mittfältare, men fick även spela en del högerback under tiden i Bayern München.

Journalisten Florian Plettenberg, som punktbevakar Bayern för tv-kanalen Sport1, beskriver honom som en ”väldigt klok och fysisk spelare” som har potential att kunna bli en nyckelspelare för det svenska landslaget i framtiden.

– Det är en extremt spännande talang, säger Plettenberg.

Hasan Cetinkaya håller med:

– Han är så pass bra att han redan nu kan gå in och vara en dominerande spelare mot lag som Tottenham och Arsenal. Det såg vi under försäsongen med Bayern München. Och det säger ganska mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.