Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Vi ska inte åka hiss – vi ska etablera oss”

Peter Kisfaludy.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

BP är tillbaka i superettan – och den här gången vill laget etablera sig på allvar.

Efter en rad upp- och nedflyttningar de senaste säsongerna har sportchefen Peter Kisfaludy planen klar för sig.

Här berättar han om succésäsongen, intresset för supertalangen och lagbygget inför nästa säsong.

– Viktigast för oss nu är att vi inte åker hiss igen, vi ska bli etablerade som ett bra lag i superettan, säger Kisfaludy.


Se alla matcher från Ettan på SportExpressen Play!

BP byter serie – igen.

Den här gången är det dock enbart positivt för klubben.

Laget är tillbaka i superettan efter två säsonger i Ettan Norra efter att dessförinnan bytt serietillhörighet år efter år sedan 2014.

Från allsvenskan ned till Ettan, tillbaka till allsvenskan och sedan hela vägen ned till Ettan igen.

Nu hoppas klubben på en annan stabilitet.

Sportchefen Peter Kisfaludy kan se tillbaka på en succésäsong för det BP-lag som började byggas direkt efter strafförlusten i kvalet mot Trelleborg i fjol.

– Ungefär en halvtimme efter sista straffmissen satte mitt arbete inför den här säsongen i gång. Hemresan var tung men jag hade hela tiden två planer, en för superettan och en för division 1, säger Kisfaludy som bland annat rekryterade Christer Mattiasson som ny huvudtränare.

– Han var en väldigt viktig pusselbit och förstod precis vad det handlade om. Nummer ett var att vi ville ha en högre kravställning på gruppen. Han hade ett uppdrag och det var att ta oss upp till superettan, säger BP:s sportchef som samtidigt lyfter fram värvningarna av Marijan Cosic från Haninge, Oscar Krusnell från Frej och utvecklingen hos den egna produkten Jesper Ceesay – bland andra.

– Och Andreas Engelmark gör ett jättejobb tillsammans med Christer Mattiasson, de två fungerar väldigt bra tillsammans, fortsätter Kisfaludy.

Nu inleds hans arbete med att bygga ett slagkraftigt lag för spel i superettan nästa säsong.

Tränarna har avtal och lär bli kvar.

– Vi vill att Christer och Andreas fortsätter, säger han.

Nyckelspelaren kommer lämna

På spelarsidan kommer nyckelspelaren och mittbacken Ali Suljic att lämna för spel med Helsingborg.

– Honom måste vi ersätta, det är solklart och där vill vi ha in en etablerad mittback. Totalt handlar det nog om tre-fyra spelare in i truppen. Vi kommer titta efter en mittback, en forward och en innermittfältare. Det klassiska, säger Kisfaludy.

Hur ser kontraktsläget ut?

– Väldigt tryggt, de spelare vi vill ha kontrakt med har vi kontrakt med. Vissa går ut som vi ska förlänga och vissa går ut som vi inte ska förlänga. Men vi har ett bra läge på truppen och det känns väldigt tryggt. Sedan har vi massa unga killar som knackar på dörren som vanligt, de skriker och vill in.

En av de stora talangerna som funnits med i A-laget redan i år är 15-årige Jardell Kanga.

Blir han kvar?

– Han har kontrakt och det är en spelare som hela tiden tar steg. Han hade nog spelat ännu mer i år om han inte varit i väg på så många landslagsläger. Det är klubbar som hört sig för om honom men vi har sagt att de får återkomma efter säsongen. 

BP har sålt ett antal unga spelare vidare till större klubbar de senaste säsongerna och så sent som i somras lämnade anfallaren Omar Faraj för Levante.

– Honom hade jag lovat att om det kommer ett bra bud så ska du få gå. För oss är det viktigt att våra unga spelare vågar skriva på avtal med oss eftersom vi måste sälja för att överleva. Men då måste vi också stå för det vi säger, menar Kisfaludy.

Hans förhoppning är att talangerna nu ska kunna stanna i klubben lite längre i superettan kontra Ettan och att det ska bidra till att klubben etablerar sig på den nivån.

– Så klart hoppas vi det, och det är ju lättare att åka i väg när man är 18-19 än som 16-åring. Det viktigaste för oss nu är att vi inte åker hiss igen utan att vi etablerar oss som ett bra lag i superettan. Det är viktigt för klubben, säger Peter Kisfaludy.


BP:s resa genom seriesystemet

2014: Åker ur allsvenskan.

2015: Åker ur superettan.

2016: Går upp till superettan.

2017: Går upp till allsvenskan.

2018: Åker ur allsvenskan.

2019: Åker ur superettan.

2020: Förlorade i kvalet till superettan mot Trelleborg. Kvar i Ettan Norra.

2021: På väg upp till superettan.