Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Valde sin egen tränare - då lyfte hela J-Södra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Tommy Thelin har gjort succé.
Foto: Anna Svanberg
Hans bror Jimmy gör succé som tränare.
Foto: Pic-Agency Sweden
Foto: Daniel Malmberg/All Over Press
Lars-Åke Lagrell sitter i styrelsen.
Foto: Sven Lindwall

JÖNKÖPING. Spelarna valde sin egen tränare. Då lyfte J-Södra.

Nu är unga oprövade Jimmy Thelin, 37, på väg att föra upp det ständiga bottenlaget till allsvenskan.

SPORT-Expressen besökte halvvampyren bakom årets mest hoppingivande succé.

- Jag har drömt om det här, säger lagkapten Tommy Thelin.

Lars-Åke Lagrell, tidigare ordförande i svenska fotbollförbundet och hans styrelsekamrat i J-Södra Rickard Strandberg äter lunch på korvkiosken utanför Smålands fotbollförbund. Lagrell äter två grillade korvar med mos. Strandberg en hamburgare. De försöker samtidigt beskriva att det är en väldigt liten klubb de driver. De skulle kunna säga att klubben överlever tack vare fem anställda på kansliet samt 70 människors ideella arbete. De väljer att även beskriva hur snacket går efter en match.

- Ni är en alldeles speciell förening. Ni börjar med att räkna publiksiffran, sedan kommer kommentaren om huruvida kiosken gick bra, säger Lars-Åke Lagrell och ler.

Strandberg skrattar.

- Ja, jag hade en kommentar en gång som satt sig i klubben, jag sa: "Det viktigaste är inte att vi vinner, det viktigaste är att kiosken går bra", säger Strandberg.

Tolv poäng till en kvalplats

Nu är J-Södra sensationellt på väg upp i allsvenskan. Med elva omgångar kvar leder de superettan och har tolv poäng ned till Sirius som för närvarande ligger på kvalplats. Från att ha varit ett bottenlag de senaste åren ringer agenter nu och vill sälja spelare till den framtida allsvenska klubben J-Södra.

- Men vi är väldigt försiktiga. Vi tar inte ut något i förskott. Vi är klubben som aldrig säger allsvenskan. Det är förbjudet nästan, säger Lagrell.

J-Södras förvandling inleddes när tränaren Mats Gren, tidigare svensk landslagsstjärna, abrupt lämnade laget precis innan förra säsongens seriestart för att bli storlaget IFK Göteborgs sportchef. J-Södra som är lägre ned i näringskedjan kunde bara se hur deras säsong kastades in i kaos. Under tumultet som avhoppet orsakade lugnade klubbledningen spelarna med att de skulle få en ny etablerad tränare.

- Vi fick flera namn presenterade för oss, säger lagkaptenen Tommy Thelin, tidigare i Åtvidaberg.

I stället svarade spelarna med att lansera en egen kandidat.

Lagets yngsta spelare föreslog klubbens oprövade 37-åriga ungdomstränare Jimmy Thelin, Tommys bror, i stället för de mer erfarna namn som erbjöds dem.

De äldre spelarna gav sitt stöd. I stället för ännu ett ofarligt namn, som ingen skulle kritisera, en anställning i klass med Grens föregångare Olle Nordin, ville de ta en chans med en 37-åring som aldrig lett ett superettanlag.

Styrelsen vågade lita på sina spelare. Jimmy Thelin fick jobbet.

- De sa "Vi kan fixa ett bra namn", men jag visste att det redan fanns kompetens i klubben, säger J-Södras 21-åriga målvakt Anton Cajtoft, en av de yngre spelarna som slogs för Thelin.

Valet av Thelin blir ännu modigare när man hör Jimmy Thelin beskriva alla de idéer han genomförde direkt.

Thelin har ett annorlunda tänk

Jimmy Thelin kör bland annat inte med rena fyspass. All träning ska inriktas på det som händer på plan.

Det finns inte heller någon renodlad förstemålvakt den här säsongen. Målvakten som passar motståndet bäst spelar.

- Han trycker även mycket på att vi inte kallar avbytare för just avbytare utan de är avgörare. Tittar man på det senaste året har våra ersättare också avgjort många matcher. Jag tror inte det är någon slump, säger Jimmy Thelins lillebror Tommy Thelin.

J-Södra kallar sig bygdens lag. Men bland alla smålänningar och Jönköpingssöner i truppen finns också nordirländaren Daryl Smylie som tidigare spelat i Livingston i skotska ligan där konkurrens mellan spelarna var brutal.

- Jag reagerar mest på hur bra gruppsammanhållning Jimmy skapat. Men jag reagerar nog extra mycket på det eftersom jag spelat i Skottland... där alla vill döda varandra.

Jimmy Thelin har även fått Jönköping att vinna på flera olika sätt. De anpassar nu oftare sitt spel efter motståndaren.

J-Södra har dock inte råd med ett team av spioner och videoanalytiker.

- Jimmy har blivit lite av en halvvampyr, han sitter halva nätterna och analyserar motståndarnas matcher, säger Tommy Thelin.

Allt började för tio år sedan

På träningsanläggningen har J-Södra precis avslutat ett pass. Jimmy Thelin sätter sig på verandan som har utsikt över det Jönköping som nu drömmer om allsvenska matcher mot storlag som IFK Göteborg, AIK och MFF.

- Många tror att det har gått fort för mig, men jag har haft den här passionen i tio år. Det började med att jag hade en massa åsikter när jag spelade själv. I stället för att gnälla ville jag testa, säger han.

Han valde dock att vänta med de tränarkurser som krävs för att bli allsvensk tränare.

Istället åkte han på fotbollsresor för att få inspiration och spelade sönder VHS-band med europeiska stormatcher för att hitta taktiska strukturer och komma fram till hur han såg på fotboll.

Den tidigare svenska stjärnbacken Björn Andersson, som byggde Bayern Münchens ungdomsakademi, bjöd även ned honom till FC Bayern. Jakten på inspiration har fortsatt även sedan han började gå svenska fotbollförbundets tränarkurs.

Nyligen hälsade han på FC Portos Vítor Frade som inspirerat José Mourinho.

- Jag ville inte bli infasad i ett fack. Det är väldigt tufft att konkurrera som elittränare.

Ska du göra det måste du ha något eget om du ska få plats. Kopierar du någon blir du bara en blek kopia. Du är alltid ett steg efter, säger Jimmy Thelin om beslutet att hitta sin egen röst innan han började kursen. När han ville testa sina idéer startade han ett eget lag med sina kompisar. De vann sin serie två år i rad, sedan värvades han av J-Södra som gav honom uppdraget som ungdomstränare.

- Det var när jag hade mitt eget lag som jag testade att ta bort allt som inte hade med spelet att göra. Ingen fysträning eller löpning eller teori. Vi gjorde allt på planen. Vi tränade minst av alla, två pass i veckan bara, men blev väldigt samspelta och lite så jobbar vi här nu också.

Gav spelarna tre regler

Hur han gör spelarna psykiskt starka för den dramatiska avslutningen av superettan?

- Vi provocerar spelarna med fel domslut under träningarna. Det är vår mentala träning, säger han och ler.

Thelin, som är väldigt mån om att lyfta fram sina assistenter och spelare när vi ses, berättar om första mötet med spelarna.

Thelin visade dem bottenplaceringarna sedan 2006 och sa "Ni är inte bättre än så här och vill vi bli bättre måste vi jobba tillsammans".

- Det var även väldigt mycket regler innan jag började, men jag gav dem bara tre. Det viktigast är familjen, sedan kommer fotbollen och sedan fritidsintressen.

Jimmy Thelins bror Tommy tror att lagets succé den här säsongen delvis kan bero på att de fick välja sin egen tränare.

- Vi trodde mycket på honom och då blev det också viktigt att sluta upp bakom Jimmy, säger Tommy och fortsätter.

- Nej, vi är väldigt tacksamma för att styrelsen lyssnade, och de är säkert tacksamma för att vi tryckte på.

Inte heller Tommy Thelin vill säga det förbjudna ordet allsvenskan om han inte måste.

- Om vi får avstängningar och skador, förlorar några matcher och de andra får häng kan det gå snabbt nedåt, säger han.

Thelin som växte upp i Jönköping med sin bror Jimmy, nu även hans chef, är elva matcher från att förverkliga sin dröm.

- Jag har varit här sedan 2007 nu och tackat nej till andra klubbar för att jag vill bidra till att ta J-Södra till allsvenskan. Jag har drömt om det här.

PUBLIKLIGANHemmasnittet i superettan under den här säsongen.

Östersunds FK 3 231

Gais 2 893

Jönköpings Södra 2 795

Degerfors IF 2 203

Syrianska FC 1 976

Varbergs BoIS FC 1 703

Mjällby AIF 1 524

IK Sirius FK 1 446

IFK Värnamo 1 407

Assyriska FF 1 305

Ljungskile SK 1 025

IK Frej Täby 1 011

Brommapojkarna 889

Ängelholm 468

Utsikten 380

Athletic FC United 324

FAKTA

SKYTTELIGAN

Peter Samuelsson, Degerfors 10

Fredrik Olsson, Jönköping 9

Luka Mijaljevic, Utsikten 9

Tommy Thelin, Jönköping 9

Chidi Omeje, AFC United 8

Pär Cederqvist, Värnamo 7

Dragan Kapcevic, Östersund 7

Mattias Genc, Assyriska 7