Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Talangen tvingas till paus efter hjärtfelet

Oscar Pettersson tvingas till lång vila.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Han lämnade Djurgården permanent för Akropolis inför säsongen.
Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Pettersson i kamp med Hammarbys Jeppe Andersen. Han stod för ett snyggt lobbmål i träningsmatchen i februari.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Han har gjort ett mål i superettan 2021.
Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

Oscar Pettersson, 21, ska inte definiera om sitt mål.

Men en lång vila tvingar honom kanske att upptäcka nya delar av sig själv som han inte känner till.

Den tidigare Djurgårdstalangen, och numera Akropolis-spelaren, har fått hjärtmuskelinflammation.

– Det känns så konstigt, för sedan jag var åtta år har fotboll varit nummer ett på listan varje vecka, säger Oscar Pettersson.

Oscar Pettersson flyttades upp till Djurgårdens A-lag 2019 och han gjorde två framträdanden under guldsäsongen.

Säsongen därefter fick han göra sitt första allsvenska mål i premiären mot Sirius. 

 – Jag har målat upp den här bilden för mig själv flera gånger, sa Pettersson efter premiärsuccén.

Pettersson fortsatte karriären i Akropolis på lån under hösten 2020 och han gick över permanent till klubben i vintras. Han stod för ett par fina insatser under försäsongen när han bland annat gjorde ett solomål mot Hammarby. Inledningen av superettan har inneburit fem matcher och ett mål men nu ser säsongen ut att ha fått ett abrupt slut.

– Det är ändå okej. Det går lite i vågor så klart men jag mår ju bra, säger Oscar Pettersson om problemet som ska hålla honom borta från fotbollen i ett halvår.

– Jag hade feber och frossa fram och tillbaka. Jag mådde inte bra. Sedan tyckte min mamma att vi var tvungna att kolla upp det. Jag låg och sov och hon kom och väckte mig. Vi ringde till akuten och förklarade hur läget var. De tyckte att jag skulle åka in och kolla upp det.

Oscar Pettersson: ”Dåliga besked en vecka i sträck”

Problemen började inför Akropolis match mot Örgryte.

– Det var tur att jag inte spelade då, då hade det kunnat gå väldigt illa, säger Pettersson.

– Man själv är inte så smart och tänker på konsekvenserna. När man är 21 år vill man bara spela fotboll. Man tänker att ”det går över” när det känns lite konstigt. Men det var bra från min familj och från klubben att de tryckte på att jag inte skulle spela. Det är tur i oturen kanske.

När han tog sig till sjukhuset konstaterades det efter några dagar att han hade drabbats av hjärtmuskelinflammation.

– Först var det något värde i hjärtat som var lite förhöjt. Jag var kvar där i fyra-fem dagar och tog massa ultraljud, magnetröntgen och blodprov varje dag och hade ständigt EKG på mig. De varnade mig ganska tidigt om att det kunde vara en hjärtmuskelinflammation. Jag googlade själv och visste vad det innebar så det kom inte som en chock en dag att ”du har det här”. Då visste jag att det var sex månader utan träning som gäller.

Hur var tiden på sjukhuset?

– Det var inte kul. Det var en av de tyngre perioderna i livet. Det var som att det bara kom dåliga på dåliga besked en vecka i sträck. Jag hade familjen som stöttade och sa att det skulle bli bra, att det kunde vara något annat, men läkarna hade rätt.

Nu har Oscar Pettersson blivit beordrad att inte anstränga sig alls på sex månader men han hoppas få träffa en hjärtspecialist inom fotobollen.

– De är jättebra på att kolla hjärtat på sjukhuset men en elitfotbollsspelare som är 21 år kanske inte är den som oftast kommer in. Vi ska försöka ha mer kontakt med någon som jobbar inom elitfotbollen och se om det går att komma tillbaka tidigare. Men det viktigaste är att bli frisk så att jag kan fortsätta spela fotboll. Jag har hört är att det inte lämnar några men och det påverkar en inte efter de här sex månaderna.

”Vet inte ens vem jag är...”

Frågan om han har hunnit omformulera sitt eget mål med fotbollen hinner knappt ställas. Svaret är ”absolut inte”.

– Det ska inte påverka mig. Vafan, det är ett halvår av min karriär och så är det bara att köra igen. Det påverkar ingenting, absolut inte.

– Ett halvår kan låta som lång tid men jag försöker hela tiden inbilla mig att det går fort och det är vad det är. Det är bara att acceptera, det går inte att gräva ner sig. Det kunde ha varit värre och jag får jobba tio gånger så hårt som jag gjorde innan när jag väl kommer tillbaka. Jag kommer tillbaka som 22-åring, jag kommer hålla på hur länge som helst. Det är bara ett litet steg bakåt för att förhoppningsvis flyga när jag kommer tillbaka.

Hur kommer Akropolis klara sig utan dig?

– Vi har börjat lite svagt och inte riktigt fått det att lossna. Vi har sådan jävla potential i laget och det känns så frustrerande. Det var frustrerande när jag själv var med och vi inte kunde vinna matcher och nu är det ännu mer frustrerande när man inte ens får bidra. Vi vill spela rolig fotboll, har bra spelare på varenda position och så får vi inte ut något. Det känns orättvist. Det är så klart jättejobbigt att se och man lider med klubben. Vi är mycket bättre än det vi har visat. Hur de ska klara det utan mig? Jag vete fan... Förhoppningsvis börjar det rulla på snart och de hittar lite momentum. Det finns ju kvalitet överallt, jag är inte orolig.

När Oscar Pettersson berättade sitt tunga besked på Instagram fick han stöd från en mängd nuvarande lagkamrater, gamla lagkamrater och vänner. Vännerna kanske också får träffa honom oftare den närmaste tiden.

– När man väl är mitt uppe i säsongen så tänker man ”vad hade jag gjort om jag inte hade spelat fotboll?”. Jag får försöka hitta grejer som inte kräver fysisk aktivitet. Jag är urusel på golf men har försökt böra lite där. Jag har många kompisar som spelar och nu har jag ingen ursäkt att inte gå ut och spela. Sen kanske jag kan åka någonstans och bara koppla bort lite, säger Pettersson och avslutar:

– Det känns så konstigt, för sedan jag var åtta år har fotboll varit nummer ett på listan varje vecka. Nu helt plötsligt så blir det noll fotboll. Det blir en så stor omställning, jag vet inte ens vem jag är utan fotboll. Det blir kanske intressant att se vem man är utan den där bollen. Det är klart att man har tänkt lite till höger och vänster, om man ska plugga eller vad det är man ska hitta på. Jag har inte kommit till något svar än.