Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Syrianska polisutreds: ”Det blir fotbollens död”

Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: NICLAS JÖNSSON / BILDBYRÅN STR

Syrianska är under utredning – både av polisen och Svenska Spel.

Samtidigt har två tidigare U19-spelare i klubben fått avstängningar hävda efter att ha friats från ett matchfixningsåtal i hovrätten.

Nu kliver den tidigare akademichefen Stefan Fredriksson fram och berättar om den misstänkta matchfixningen, paketen han fick hemskickade och om fotbollsförbundets beslut.

– Det är fullständigt horribelt att avstängningarna hävs, säger han.

Det var i tisdags som Svenska Spel stoppade all vadhållning på superettan-laget Syrianska FC efter att ha registrerat ”kraftiga oddsförflyttningar” på lagets matcher.

Enligt uppgifter till SportExpressen rör det sig, vilket även har rapporterats på andra håll, i huvudsak om lagets match mot Varberg i superettan (som Syrianska förlorade med 5-1), men även en match i U21-serien som klubben spelade mot IFK Norrköping (matchen slutade 5-0 till Norrköping).

– Vi tog bort Syrianska tidigare i veckan från spelutbudet. Vi hade sett en del kraftiga oddsförflyttningar på den tidigare matchen (mot Varberg) och vi kan inte riktigt förklara det och då gör vi som vi brukar göra, sade Janne Svensson, som arbetar med integritetsfrågor på Svenska Spel, till Fotbollskanalen. 

SportExpressen erfar nu att polisen i samband med händelserna även inlett en förundersökning eftersom det finns en brottsmisstanke om så kallat ”spelfusk” i anknytning till klubben.

– Jag kan egentligen inte kommentera mer än att det finns en förundersökning, säger Fredrik Gårdare som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Spelarnas avstängningar hävda efter dom i hovrätten

Syrianskas ordförande Iso Gursac säger att han inte är informerad om polisens förundersökning.

– Jag har ingenting att kommentera. Jag har inte blivit kontaktad av polisen och inte kontaktat någon. Det är det första jag hör om det. Jag har inte fått några mejl eller brev. Det har inte kommit till vår kännedom, säger han.

Misstankar om matchfixning i anknytning till Syrianska FC har förekommit vid flera tillfällen de senaste åren.

I januari 2018 kunde SportExpressen berätta om hur den före detta akademitränaren Stefan Fredriksson sparkats från klubben efter att ha larmat om matchfixning i klubbens U19-lag sommaren 2017. Enligt Fredriksson själv, som konfronterade sina spelare och spelade in konversationer för att samla på sig bevis efter en match, fick han ingen förklaring till sitt avsked. 

Syrianskas dåvarande sportchef Can Melkemichel menade däremot att Fredriksson ”begärt en för hög lön” och ”uttalat sig negativt om klubben”.

Två av spelarna som Fredriksson pekade ut anmäldes under hösten 2017 till Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd och stängdes av från allt spel ”interimistiskt” tills dess att en juridisk dom i ärendet vunnit laga kraft.

De två männen fälldes i tingsrätten för ”givande av muta” i början av september 2018, med villkorliga domar och dagsböter som påföljder. Båda männen, som spelade för Syrianskas U19-lag i den aktuella matchen, valde dock att överklaga domen.

Avstängningarna hävda

I början av april 2019 friades i stället båda spelarna av hovrätten, som ansåg att bevisningen mot spelarna inte var tillräckligt ”robust”. I sitt utlåtande menade domstolen att Fredrikssons ljudinspelningar var av ”lågt bevisvärde”, men att det sammanlagda underlaget ”indikerar att det kan ha förekommit så kallade läggmatcher inom Syrianska FC och att någon eller några fotbollsspelare kan ha medverkat till detta även under den aktuella matchen den 27 september 2017”.

Stefan Fredriksson.
Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

I förra veckan, den 16:e april, beslutade även Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd följaktligen att häva avstängningarna mot båda spelarna, enligt uppgifter till SportExpressen. En ledamot i disciplinnämnden var dock skiljaktig och ville inte häva avstängningarna. 

SvFF tillägger i ett mejl att ett slutligt beslut meddelas till alla inblandade under ”senast vecka 18”.

”Jag blir helt matt”

Syrianskas ordförande Iso Gursac säger att han inte vill kommentera SvFF:s beslut att häva avstängningarna närmare.

– Rättväsendet har haft sin gång. De tar beslutet. Jag har ingenting att kommentera mer än att vi har gjort allt som vi anser är rätt, säger han.

När SportExpressen når Stefan Fredriksson tar han däremot emot beskedet med bestörtning.

– Har Svenska fotbollförbundet hävt avstängningarna?, frågar han.

Disciplinnämnden har meddelat att avstängningarna hävs.

– Ja du. Det är många tankar som far genom huvudet. Vad ska jag säga? Med den här utgången av det här ärendet så anser jag att man gör det otroligt svårt att komma till rätta med den här problematiken. Jag begriper inte vad det ska krävas för att få till fällande domar.

– Min spontana reaktion är att jag blir helt matt, fortsätter han.

Var du beredd på att avstängningarna skulle hävas?

– Nej. Jag trodde att SvFF skulle göra på något annat sätt. Det finns data hos spelbolagen och jag har inspelningar. Och vittnen, som förvisso har ändrat sig. Men det är fullständigt horribelt att avstängningarna hävs.

”Det skickades en massa paket”

Stefan Fredriksson vidhåller att han dels förlorade jobbet i Syrianska som en konsekvens av att han slog larm om sina misstankar. Han har därefter polisanmält ”paket som skickades hem till honom”, men polisutredningarna har lagts ned.

– Det var lite smågrejer. Det skickades en massa paket från olika håll och kanter hem till mig. Det blev bökigt att hantera. Jag har polisanmält det, det var strax efter att jag anmälde det hela. Det har behandlats men lagts ned, säger han.

– Det har kostat på. Jag har två utgångspunkter: Ta hand om killarna så att de inte hamnar i fel sammanhang och hålla idrotten ren. Det står jag fast vid. Men jag blir otroligt besviken när det får sådana konsekvenser. 

Han ställer sig frågande till vilken bevisning som krävs för att få fällande domar.

– Det är bisarrt. Jag hade bandade inspelningar där spelarna erkänner. Spelarna kommer frivilligt in till mig och ber om att få berätta någonting. Att de ändrar sin version i domstolen, det är märkligt, säger han.

– Jag skulle göra det igen fast det har fått så negativa konsekvenser. Det är idrottens död om vi inte jobbar för att motverka det hela.