Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Skövdes svar på Sir Alex Ferguson”

Tobias Linderoth.
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN
Per Åstemo, klubbchef i Skövde AIK.
Foto: Privat / Skövde AIK
Viktor Granath har öst in mål för Skövde den här säsongen.
Foto: Tobias Andersson / Skövde AIK

Tobias Linderoth har gjort succé under sin första säsong som tränare för Skövde AIK.

Inför kvalet till superettan berättar den förre landslagsmittfältaren själv om varför han hoppade på uppdraget, sin tränarfilosofi, timmarna i bilen – och framtidsplanerna.

– Jag är som jag var som spelare, jag vill bli bättre hela tiden och se vart det tar vägen, säger 42-åringen.


Se kvalet till superettan på Expressen! Matcherna sänds på Expressen.se för dig som är Premiumkund eller på SportExpressen Play!

Per Åstemo trodde knappt att det var sant när han fick underskriften på plats i vintras.

Tobias Linderoth var klar som tränare för Skövde AIK.

– En wow-känsla var det, det kan jag inte sticka under stol med. Och så gav det lite eko i fotbollsvärlden också. Det är ju ganska många andra storspelare som försökt sig på en tränarkarriär och inte lyckats, men han har något. Hos oss får han jobba lite i lugn och ro, det blir en liten mjukstart. Han skulle säkert må bra av att vara hos oss ett par säsonger, sedan kanske superettan och efter det allsvenskan. Det är säkert så han har tänkt, säger Skövdes klubbchef i dag.

Huvudpersonen själv ser inte så långt in i framtiden. Just nu tänker han faktiskt inte längre bort än på torsdagens kvalmatch mot Akropolis.

Där har Skövde chansen att ta ett första steg mot superettan.

– Spännande, det är en rolig vecka att gå in i och jag hoppas det kan bli lite drag i Skövde och att vi kan få till något bra. Att gå upp hade varit stort och jag har sagt till killarna att ”ni blir historiska i Skövde AIK om ni lyckas ta er förbi de här två matcherna.” Det är en härlig utmaning och hela vår trupp utom tre är från Skaraborg. Alla är från trakten och det gör det till en unik situation, säger Tobias Linderoth.

Som tränare har han jobbat i Elfsborgs verksamhet innan han inför årets säsong tog över Skövde AIK i Ettan Södra.

Ett, för många, oväntat val.

– För mig var det en spännande utmaning. Jag fick ett bra intryck av klubben. Det är bra folk som har fötterna på jorden och tänker långsiktigt. Det passar mig bra, säger han själv om beslutet att skriva på ett tvåårskontrakt.

– Jag har alltid sagt att det är jobbet och utmaningen jag tycker är roligast, då kan nivån vara olika. På sikt vill man kanske testa på högre upp men det här har varit ett väldigt roligt år där jag fått lära mig väldigt mycket.

Har du ambitioner att bli tränare på en högre nivå längre fram?

– Så klart. Jag är som jag var som spelare, jag vill bli lite bättre hela tiden och se vart det tar vägen. Jag har samma tänk som jag hade som spelare.

”Där är han extremt bra”

Tydlighet är ett ord som återkommer när man ber personer i Tobias Linderoths närhet beskriva honom som tränare.

Skyttekungen Viktor Granath, som öst in 24 mål på 30 matcher den här säsongen, ger sin bild av Tobias Linderoth:

– Han är väldigt rak och tydlig med det han vill få fram, det har jag inte sett på samma sätt hos mina tidigare tränare. Där är han extremt bra. Han är en sansad person, oerhört proffsig. Dessutom kan han dra upp exempel från när han själv spelade och ger tips om olika situationer, det är bara att lyssna, säger 27-åringen.

Hur långt tror du att han kan nå som tränare?

– Han har allt så jag tror han kan gå jättelångt. Han har gjort det som spelare så det förvånar mig inte om han kan göra det som tränare.

Det hör inte till vanligheterna att ett sådant namn kommer till Skövde. Det har varit mycket lokalt och jag tror det varit en nyckel för oss. Vi har fått in en röst utifrån.

Klubbchefen Per Åstemo fyller i:

– Hans engagemang och noggrannhet är fantastisk. Det är lite unikt för han lever fortfarande fotboll. Tidigare har vi haft tränare som haft hel- eller halvtidsjobb vid sidan av men Tobias lever fotboll 24 timmar om dygnet.

Har han en lön som motsvarar det?

– Absolut inte. Han ligger på ungefär samma nivå som våra tidigare tränare gjort. Det är en halvtidstjänst och jobbet han gör går inte att jämföra med det han får i ersättning.

Pendlar en och en halv timme enkel väg

Timmarna som Skövdes huvudtränare lägger ner på sitt jobb är svåra att räkna på. Han har en övernattningslägenhet i Skövde men pendlar varannan vecka från Borås.

Då har han en och en halv timme enkel väg i bilen till träningarna.

– I normala fall åker jag hemifrån runt två och är hemma igen vid nio på kvällen, och så planerar jag träningar och ser matcher hemifrån. Så ser dagarna ut. Det är några timmar som går varje dag men om man räknar timmar i fotboll är man snett på det. Vill man göra ett bra jobb och har en ambition får man lägga ned timmarna som krävs, säger Linderoth.

Hur skulle du själv beskriva din tränarfilosofi?

– Tydlig vill jag vara, både om hur vi ska spela och jobba och vad som gäller och krävs. Jag har sagt till spelarna att jag inte kommer motivera varför de inte får spela, men de kan komma och prata med mig så kan vi prata om vad de kan göra bättre för att kunna spela. Vi pratar utveckling hela tiden.

Även kring spelidén är det tydlighet som gäller.

– Vi har tydliga idéer i både anfalls- och försvarsspel och jag tror jag är väldigt tydlig med vilket jobb som krävs, och gör man inte det får man se till att orka göra det jobbet för att kunna ta en plats. Sedan har jag lärt mig väldigt mycket av spelarna om hur jag kan använda dem, det är viktigt att de får göra det de är bra på.

Den här säsongen kan man konstatera att Tobias Linderoths ledarskap slagit väl ut.

Skövde AIK är framme vid ett kval till superettan och klubbchefen Per Åstemo vill gärna behålla sin huvudtränare under en lång tid framöver.

– Vi ser åtminstone att han är kvar nästa år eftersom vi har ett avtal. Och skulle jag få välja skulle han vara Skövde AIK:s svar på Sir Alex Ferguson. Jag skulle gärna rodda det här tillsammans med honom i många år framöver, säger Åstemo.


Så beskriver Tobias Linderoth sitt Skövde AIK

”Vi är ett hårt jobbande lag som jobbar för varandra och har spets i de offensiva spelarna som gör att vi kan avgöra matcher. Jag tror vi är jobbiga att möta och vi ger oss aldrig oavsett matchminut. Jag hoppas vi kan vara ett aggressivt och respektlöst lag som tar för oss ute på planen och får en extra skjuts av vår publik i den här matchen. Och att vi är tydliga med det vi gör och hur vi vill spela, det hoppas jag vi ska få se nu.”

Så spelas kvalet

Torsdag 2 december

19.00: Dalkurd-Gais - se matchen med Premium här!

19.00: Skövde-Akropolis - se matchen med Premium här!

Söndag 5 december

14.00: Akropolis-Skövde

16.00: Gais-Dalkurd


Matcherna direktsänds för dig som är Premiumkund och på SportExpressen Play!