Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skandalen: "Porta dem på livstid!"

Syrianska-supportrar hoppar in mot planen och knuffar en ordningsvakt.
Foto: TV4 Sport.

Skandalscener mellan Syrianska och Dalkurd.

Först kastades ett knallskott in mot en spelare i Dalkurd – och sen överföll en maskerad Syrianskasupporter en ordningsvakt.

Matchen kommer inte att spelas färdigt – och Dalkurds Richard Yarsuvat ska föras till sjukhus med hörselskador.

– Det är en katastrof för fotbollen!, säger Dalkurds sportchef Adil Kizil.

– Om jag hade fått bestämma skulle jag porta sådana här fans på livstid, säger Syrianskas ordförande Fikri Halef. 

Matchen mellan Syrianska och Dalkurd var 66 minuter spelad när de kaosscenerna inträffade. Dalkurd ledde då matchen med 3-1.

Det var efter en frispark till Syrianska som ett knallskott kastades in på planen. Knallskottet smällde av precis intill Dalkurd-spelaren Richard Yarsuvat som hoppade undan i skräck av knallen.

Matchen avbröts och Syrianska-spelarna försökte lugna ner sina fans som var rejält uppretade. När ordningsvakter grep in för att lugna ner hemmalagets supportrar så utbröt ett bråk. En supporter kom över räcket och ner på planen och hamnade i konfrontation med ordningsvakterna.

Ordningsvakt skadades

En ordningsvakt blev då träffad av ett föremål i huvudet så att han föll till marken och fick hjälpas upp på vinglande steg av sina kolleger och en fotograf.

– Det är ju sinnessjukt. Det är så otroligt trist att se. Det är bara att blåsa av och gå hem och utrymma den där läktaren, säger kommentatorn Peter Backe i TV4 Sports sändning. 

– Det är en katastrof för fotbollen! Det är personer som inte hör hemma på en fotbollsarena som håller på med sådant här. Vissa tror det är acceptabelt bara för det är på en fotbollsarena. Det är så sjukt tråkigt, säger Dalkurds sportchef Adil Kizil.

Efter ett 20 minuter långt matchmöte kom beskedet att matchen inte kommer att spelas färdigt.

– Vi har diskuterat alla säkerhetsformer. En spelare i Dalkurd har skadad hörsel och ska till sjukhus. Domarna skärrade och osäkra. Vi har beslutat att avbryta matchen för i dag. Alla parter, polis, Syrianska och Dalkurd är överens om det här beslutet. Funktionärer känner sig inte trygga, säger matchdelegat Lars Wilhelmsson till TV4 Sport.

"Vill inte utsätta spelarna för sådant"

 Dalkurds sportchef Adil Kizil:

– Jag förstår beslutet. Det är en ganska allvarlig händelse. Vi hade gärna spelat klart fotbollsmatchen. Men jag förstår beslutet, för det grundar sig på en väldigt allvarlig händelse.

Var alla överens på säkerhetsmötet?

– Domarna och matchdelegaten var helt överens och bestämda. Syrianska tycker att det är väldigt tråkigt. De står inte bakom händelsen på något sätt men ville gärna spela klart matchen. Vi hoppades också att den skulle spelas klart.

Richard Yarsuvat kommer att föras till sjukhus för undersökning.

– Han mår inte bra. Det small väldigt nära honom. Han har ont i öronen och i huvudet och har fått öronskydd, säger Adil Kizil.

Hur mår ni andra nu?

– Det är ganska bra med oss. Det är tråkigt med Richard men i övrigt mår truppen bra. De ville spela klart men nu är beslutet taget.

"Porta dem på livstid"

Syrianskas ordförande Fikri Halef var nedstämd efter händelsen.

– Det är tråkigt för fotbollen. Det är det jag känner. De har inte med fotboll att göra, säger han. 

– Om jag hade fått bestämma skulle jag porta sådana här fans på livstid. De måste ha hårdare straff. Det är för lätta straff i Sverige. Alla lag har sådana här supportrar som gör så dåliga handlingar och de ska portas på livstid. Det är inte bara Syrianska, fortsätter han. 

Fikri Halef står bakom domarnas beslut om att inte återuppta matchen. 

– Vi vet vilka de här människorna är och vi kommer att utesluta dem helt. Vi tänker inte öppna betongläktaren för några supportrar överhuvudtaget. Betongläktaren kommer stängas helt, säger han.