Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pekas ut: ”Jag vet inte vad han försöker med”

Bajram Ajeti.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Joshua Wicks.Foto: KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN

AFC Eskilstunas målvakt Joshua Wicks anklagade Bajram Ajeti för rasism efter söndagens match mot Umeå FC.

Nu anmäler AFC händelsen till svenska fotbollförbundet och Wicks agent Glenn Bovin säger att man också kan polisanmäla Ajeti.

– Det är hundra procent säkert att vi kommer agera, säger Bovin.

– Jag tar det med ro och jag fattar att han bara försöker dra ner andra i skiten, säger Bajram Ajeti.

Precis efter söndagens match mellan Umeå FC och AFC Eskilstuna hördes det i Dplays sändning hur AFC:s målvakt Joshua Wicks anklagade Umeåspelaren Bajram Ajeti för rasism. 

– Är det vad ni stöttar? En jävla rasist i ert lag, sa Wicks och fortsatte: 

– Vill ni stödja rasism? Det är f*cked up skit. Ska man behöva acceptera sådan skit i dessa tider? 

SportExpressen har varit i kontakt med Wicks som inte vill lämna några kommentarer om händelsen efter matchen men hans agent Glenn Bovin meddelar att man förbereder en polisanmälan om det stämmer att Ajeti uttryckt sig rasistiskt.

– Det får inte förekomma, säger Bovin.

”Det är helt jävla galet”

Agenten fortsätter:

– Vi lever 2020 i ett samhälle där vi ska försöka vara tillsammans och det är helt jävla galet.

– Josh är jäkligt engagerad i de här frågorna och det som händer i USA. Det här smällde bara till i huvudet på honom och han blev jättearg. Som tur var la han band på sig hyfsat och jag kan bara konstatera att om inte fotbollförbundet har gjort något under dagen kommer vi agera i frågan. Det är hundra procent säkert att vi kommer agera.

Även AFC Eskilstuna anmäler händelsen till svenska fotbollförbundet.

– Vi har skrivit en anmälan som kommer att skickas in till förbundet under dagen och sedan får deras utredning visa vad som har hänt, säger klubbens säkerhetsansvarige Gino Torlo till SVT.

AFC har dessutom granskat videomaterial och pratat med vittnen som man menar styrker anmälan. Bajram Ajeti nekar dock till alla anklagelser. 

– Vad ska jag säga? Han snackar skit hela matchen med sina egna spelare och sina motspelare. Han är en idiot som skriker saker och ting. Vi tjafsar lite i matchen och så menar han att det har blivit sagt rasistiska saker men det stämmer ju inte, säger Ajeti.

Vad menar han att du har sagt?

– Jag vet inte, han säger det ju inte själv heller. Det har blivit så lätt att dra rasistkortet när någon tjafsar. Han var en idiot och skrek hela matchen om saker han ska göra och hotar spelare i vårt lag. Till och med spelare i hans eget lag säger ”låt honom vara, han är en idiot”. Var han har fått rasismen ifrån fattar jag inte, det är ingen i vårt lag som sagt något i alla fall.

Nekar till anklagelserna

Bajram Ajeti säger också att han inte vet vilka ord Joshua Wicks reagerade på.

– Det är det jag inte fattar om jag ska vara ärlig. Det är ingen i vårt lag som står för sådana rasistiska saker. Vi har mörkhyade spelare och jag är utländsk. Det är aldrig någon i vårt lag som skulle säga något sånt så jag fattar inte var han får det ifrån. Men tydligen har det blivit lätt att dra rasistkortet när man själv är den som tjafsar och skriker idiotiska saker hela matchen. Jag fattar ingenting.

Umeå FC var med om en annan uppmärksammad händelse i superettan nyligen. Den ledde till att Halmstads Dusan Djuric blev avstängd i fyra matcher efter att ha sagt ”jävla zigenare” till Umeås Deniz Yaldir.

– Jag vet inte om han sett att vi haft det emot oss och att han ska försöka... jag vet inte vad han försöker med, jag vet inte vad han vill. Men tydligen säger ju hans egna lagkompisar att han inte är helt normal så då låter jag honom bara vara, säger Bajram Ajeti.

Hur ser du på det du anklagas för?

– Ska jag vara ärlig skrattade jag. Alla vet att ingen i vårt lag står för något rasistiskt så jag tar det med ro och jag fattar att han bara försöker dra ner andra i skiten. Han säger ju inte vad som blir sagt heller, han kommer och hotar folk i laget och säger att han ska slå dem och var helt idiotisk i matchen.

 

Joshua Wicks gjorde comeback efter dopingavstängning