Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missade i kvalet – kan nu få allsvensk plats

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

Östersund har fått avslag för elitlicens för kommande säsong - och överklagar nu licensnämndens beslut.

Om överklagan inte går igenom kommer IK Brage, som slutade trea i superettan, att erbjudas en allsvensk plats.

– Vi tar den utmaningen om det blir så, säger klubbens sportchef Ola Lundin.

I dag kom Svenska fotbollförbundets licensnämnd med beskedet att Östersunds FK är den enda klubben i herrallsvenskan, damallsvenskan och superettan som inte beviljas elitlicens för säsongen 2020.

Det innebär också att tre andra klubbar som varit i fara att förlora elitlicensen, Athletic Eskilstuna AB, Kungsbacka DFF och Växjö DFF, samtliga beviljas licens.

”Licensnämnden har beviljat elitlicens avseende år 2020 för alla dessa klubbar, utom för Östersunds FK Elitfotboll AB för vilken Licensnämnden anser att Östersunds FK Elitfotboll AB inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år”, skriver Svenska Fotbollförbundets Licensnämnd.

Östersund överklagar licensnämndens beslut

Grundkravet för att beviljas elitlicens av Svenska fotbollförbundet är att som klubb kunna uppvisa ett positivt eget kapital vid årsskiftet.

När SportExpressen talade med Östersunds vd Lennart Ivarsson meddelade han att ÖFK kommer att överklaga licensnämndens beslut.

– Vi kommer att överklaga detta till nästa instans, till överklagandenämnden, säger han.

Enligt Svenska fotbollförbundets reglemente har Östersund två veckor på sig att lämna in en överklagan till Överklagandenämnden. Om överklagan inte går igenom kommer IK Brage, som slutade trea i superettan och förlorade det allsvenska kvalet mot Kalmar FF, att erbjudas en allsvensk plats. Det bekräftas av Svenska fotbollförbundets tävlingschef Lars Helmersson.

– De kommer att erbjudas ett villkorat erbjudande. Vi måste ha respekt för den pågående processen också – den måste vinna laga kraft innan det är ett slutgiltigt beslut. Men för att ge en medlemsförening att förbereda sig för den kommande säsongen så kommer vi att lämna ett villkorat erbjudande utifrån de vakansregler som finns

Brage: ”Vi är redo för det”

IK Brages sportchef, Ola Lundin, ger sin syn på nyheten:

– Om beslutet står sig så är det det som blir konsekvensen (allsvensk spel). Ärligt talat så känns det inte så mycket alls just nu. Vi förhåller oss till det vi är kvalificerade för (superettan) efter att vi förlorade kvalet till allsvenskan. Nu kom det här beskedet vilket förändrar saker just i dag men sedan är det en överklagan. Hur den processen ser ut vet inte jag. Vi får avvakta och se hur det blir i slutändan, säger han.

Hur reagerade du när nyheten kom?

– Det är alltid tråkigt om en klubb har stora ekonomiska problem, som det verkar vara i det här fallet, men innan något fast beslut har kommit så tror jag inte att vi reagerar så väldigt mycket. Vi har vår organisation som vi är trygga i och en sportslig process som vi tror på. Oavsett vilken division vi spelar i nästa år så kommer klubben att vara redo för det, sedan får vi se hur det blir.

Hur skulle det kännas att få spela allsvensk fotboll efter det här?

– Man är kvalificerad för det man är kvalificerad för. Det finns regler att förhålla sig till vilket innebär att sådana är spelreglerna. Det skulle inte kännas på något annat vis än att vi är kvalificerade för den serien som vi är kvalificerade för. Om det blir allsvenskan är vi värda att vara där och vi förhåller oss till det.

– Vi jobbar varje dag för att utvecklas som klubb. Vi har höga ambitioner och vi vill spela i allsvenskan. Sedan när det sker det får vi se. Om det sker nu så förhåller vi oss till det, då tar vi den utmaningen om det blir så. Vi är absolut redo.