Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Maskotens kupp mitt under segerintervjun

Foto: TV4 Sport.

Gif Sundsvall befäster serieledningen i superettan.

Fyra nickmål i matchen mot Syrianska resulterade i 3-1 för hemmalaget.

– De är bästa laget i serien, säger Syrianska-tränaren Zvezdan Milosevic till TV4 Sport.

Detta är "Giffen"

I april 2011 välkomnade Gif Sundsvall sin nya maskot "Giffen" till världen.

Ordet "Gif" i klubbnamnet kommer ursprungligen från legenden om Giffen, djuret som levde i Sundsvall med omnejd under medeltiden.

Enligt sägnen skapades den första fotbollen i Medelpad av färska björkkvistar som bands tillsammans till en stor kvistboll av Giffen. Giffen utmanade en annan jätte vid namn Starkotter till match, och gick vinnande ur matchen.

Berättelser från lokalbefolkningen i Medelpad säger att Giffen var en vanlig syn i trakterna fram till år 1670. Sedan dess har djuret levt vidare som en legend.

När Gif Sundsvall bildades 1903 använde man Giffens namn för att införliva djurets vinnaranda i klubben.

"Många äro de besökare på GIF Sundsvalls matcher som blickat upp mot Norra Berget och tyckts sig för en stund se en siluett som dom förknippar med Giffen", skriver klubben på sin hemsida.

Källa: Gif Sundsvalls hemsida.

Gif Sundsvall ser alltmer ut som ett allsvenskt lag.

Efter 3-1 hemma mot Syrianska hyllade gästernas tränare Zvezdan Milosevic serieledarna på nytt.

– De är bästa laget i serien. Det sa jag för några veckor sedan och det står jag fast vid i dag, säger han till TV4 Sport.

Giffarna fick en smakstart där gästernas gänglige anfallare Dinko Felic på ett inkast styrde bollen i eget mål via stolpen. Jon Gudni Fjoluson nådde högst på en hörna och skarvade in 2-0.

"Räcker inte till"

Nikola Grubjesic reducerade till 1-2 i den andra halvleken när han nickade in Rabi Elias inlägg – det tredje nickmålet. Hemmalagets Adam Chennoufi punkterade slutresultatet till 3-1 – även det på nick.

– Vi möter ett bättre lag och förlorar rättvist. Vi får lite kontakt vid 2-1 men tappar igen. Tyvärr räcker vi inte till, säger Syrianska-tränaren Zvezdan Milosevic.

Adam Chennoufi var desto mer nöjd.

– Vi kontrollerar matchen ganska bra men slarvar mer än vanligt. Vi har ändå ett bra övertag, både i offensiven och defensiven, säger han till TV4 Sport.

Kuppen i direktsänd tv

Vad Chennoufi inte märkte var att en mindre tv-kupp utspelade sig bakom honom.

Gif Sundsvalls maskot "Giffen" hade hejat fram hemmalaget hela matchen på Norrporten arena – och såg nu chansen att fånga även tittarnas uppmärksamhet.

Bakom Chennoufi smög "Giffen" fram i kamerans blickfång, gjorde en konstpaus och flexade helt ogenerat sina biceps mitt i direktsänd tv. Giffen vände sedan sig sedan om och vandrade bort från kameran.

Gif Sundsvall toppar superettan med sex poäng före Hammarby, som har en match mindre spelad. Syrianska ligger fortsatt på tionde plats.

Fotboll Superettan

Gif Sundsvall-Syrianska FC 3-1 (1–0)
1–0 självmål (16), 2–0 Gudni Fjoluson Jon (50), 2–1 Nikola Grubjesic (62), 3–1 Adam Chennoufi (74).
Publik: 3176.
Ängelholm-Varbergs Bois 1-2 (1–0)
1–0 Junes Barny (22), 1–1 Nsima Peter (57), 1–2 Ardian Rexhepi (59).
Publik: 349.
Assyriska-Sirius 1-1 (1–0)
1–0 Makdessi George (24), 1–1 Stefan Silva (79).
Publik: 1316.
Ljungskile-Degerfors 2-2 (0–0)
0–1 Daniel Sundgren (57), 0–2 Peter Samuelsson (80), 1–2 Old Steven (90), 2–2 Sinclair James (90).
Publik: 1471.