Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jarelind: Där har inramningen varit bäst

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bildbyrån

I dag drar superettan i gång. Nytt för i år är att alla omgångar visas i TV4/C More och CSports.se.

Premiären leds av kanalens kommentator Niklas Jarelind som ser fram emot dagens match mellan Varberg och Gais och förklarar charmen med divisionen.

– Tjusningen är att det blir väldigt få mellanmjölksmatcher eftersom sju platser av 16 i serien gäller något till slut. Det plus att man tidigare än andra upptäcker de nästa stora allsvenska spelarna i vissa fall.

Exempel på det?

– I fjol var det ganska få Robin Simovic, Sebastian Andersson men det har inte visat något än men även Erton Fejzullahu var bra i superettan.

Hur kommer det att gå i år?

– Det vore jättekul att kunna tippa emot alla andra. Förra året fick jag in Öster och BP att de skulle gå upp. Men i år går det inte tippa annat än Örebro och Hammarby. De är så mycket bättre än alla andra på papperet och jag förstår inte riktigt hur det ska kunna gå till om de inte är topp tre.

Vilka får det tufft?

Nykomlingarna underifrån vet jag väldigt lite om. Men det känns som om något av de lagen kommer att få det tufft. Örgryte har ett ungt lag så de kanske får det jobbigt över ett helt år. Värnamo riskerar att åka ut, Ljungskile och kanske Degerfors även om jag tror att de är bättre än så.

"Hammarbys inramning i en klass för sig"

Vilken är den roligaste matchen att besöka sett till upplevelsen?

– Hammarby har de senaste åren varit i en klass för sig om man pratar inramning. Sen om man pratar andra ställen som vinner på att det är lite udda och charmigt, platser som man aldrig skulle ha åkt till annars, är Ljungskile roligt. Det är inte speciellt bra drag på läktarplats men det är speciellt att åka upp den långa, långa snirkliga vägen från motorvägen. Man tror att man har åkt för långt, flera gånger innan man kommit fram.

– Första åren är alla så glada att man är där folk kommer fram och vill snacka om matcher man refererat. I allsvenskan känns det mer som att det är besvärande att man är där ibland.

Hur började du referera?

– Jag har halkat på många bananskal för att komma hit. Jag gick journalisthögskolan, gjorde praktik på SVT-sporten, gick via Eurosport där jag började kommentera i stället för att vara reporter sen hamnade jag på TV4 via SPORT-Expressen.

Förebilder när du kommenterar i tv?

– Jag är ju uppväxt med Arne Hegerfors och Bosse Hansson.

"Är journalist - inte underhållare"

Vad tänker du på när du kommenterar?

– Jag tycker att det tenderar att bli underhållning ibland. Det försöker jag att tänka på att jag är journalist och inte underhållare. Men det är en smaksak. Jag kan njuta mer av att sätta en kuriös fakta på rätt ställe i en sändning än att det blir ett klassiskt "Youtube-vrål" vid ett mål.

Vilka favoritsporter har du?

– Fotboll har alltid varit nummer ett men jag är även tennisintresserad. Jag har provat att kommentera tennis men det var inte riktigt min grej. Det händer lite för lite för en kommentator men det är fantastiskt att titta på.

Är du sugen på att testa någon annan sport, hockey kanske?

– Nej, jag kan inte hockey. Jag kan ingen taktik, jag vet inte vad de gör så det är inte aktuellt.

Varför ska man kolla på Varberg-Gais i dag?

– Det ska man göra därför att Varberg kan bli ett överraskningslag i år. Och det påstås vara slutsålt på charmiga Påskbergsvallen.

Referar både Serie A och superettan

Namn: Niklas Jarelind

Ålder: 33

Bor: Stockholm

Arbetar: Kommentator för TV4. Refererar bland annat allsvenskan, superettan, Ligue 1, Serie A.