Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Inget lag vill ha mig – tror jag är råkriminell”

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Smajl Suljevic blir ungdomstränare.

Det blir inget mer spel på elitnivå för 27-åringen, som har tröttnat på klimatet inom svensk fotboll.

 – Inget lag vill ha mig. Folk tror att jag är problematisk, att jag är råkriminell, säger Suljevic till Fotbollskanalen.

Efter en match mellan Dalkurd och Hammarby 2018 skallade Smajl Suljevic, då i Dalkurd, Hammarbys Imad Khalili utanför arenan. Khalili polisanmälde då Suljevic för misshandel, något som dock ledde till att Suljevic friades i Gävle Tingsrätt då han ansågs ha agerat i självförsvar.

I dag, drygt två år efter incidenten utanför Gavlevallen, har Smajl Suljevic just avslutat säsongen med IFK Haninge i division 1. 

Och Suljevic själv har svårt att se en fortsättning.

”Folk tror att jag är råkriminell”

Istället siktar Suljevic nu på att bli ungdomstränare i Dalarna, där han kommer ifrån. Där kommer han att ingå i ett projekt med en längre tidsplan.

 – Inget lag vill ha mig. Folk tror att jag är problematisk, att jag är råkriminell. Det är den här ovissheten som dödar mig. När du är klubblös går du bara runt och tänker. Du mår dåligt. Att veta att det nu finns en långsiktig plan gläder mig, det ger mig lugn. Det får mig att vilja ge allt för de här barnen, säger Suljevic till Fotbollskanalen och tillägger:

 – Mitt största problem har varit att folk dömer mig. Jag är som jag är och säger vad jag tycker, så har det alltid varit. Det är så klart något jag jobbar med, men jag går samtidigt inte runt och tänker på att jag ska bete mig på ett visst sätt.

”95 procent av alla är utomjordingar”

Smajl Suljevic är kritisk till den svenska fotbollens nivå, och menar att både spelare och ledare inte är tillräckligt bra.

 – Jag har haft 20 tränare, två av dem har varit klass. Ungefär 95 procent av alla är utomjordingar. Andreas Brännström och Graham Potter tänker utanför boxen och har visat upp Sveriges bästa fotboll genom tiderna. Jag skulle säga att de har en fotboll som är attraktiv och går framåt.

Suljevic menar vidare att fotbollen i Sverige måste förändras, och att man inte utnyttjar de förutsättningar som finns.

 – Fotbollen i det här landet måste förändras. Gör en dokumentär, besök alla allsvenska lag. Be varje spelare att trixa till 50 med höger och med vänster. Det garanterar jag att 70 procent inte klarar av. Vart ligger vi på rankningen? Allsvenskan är väl på typ 20:e plats i europa? Vi har inget krig i det här landet, här finns alla förutsättningar, säger Suljevic till Fotbollskanalen.

Umit Aras nickar Dalkurd till superettan