Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv”

Tim Erlandsson under U21-landskampen mellan Sverige och Danmark 2017 i Helsingborg. Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Erlandsson har brutit sitt kontrakt med IK Frej på grund av psykisk ohälsa. Foto: BILDBYRÅN

Tim Erlandsson, 22, har brutit kontraktet med sin klubb IK Frej Täby på grund av psykisk ohälsa. 

I en träningsmatch mot BP i våras fick det vara nog – då orkade han inte pressa sig själv mer och må dåligt. 

– Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv på en fotbollsplan som jag gjorde då. Jag ville bara gräva ner mig i ett hål, säger han. 

Den landslagsmeriterade målvakten Tim Erlandsson, 22, kom till IK Frej Täby i januari direkt från England och Championship-laget Nottingham Forest FC. Innan dess har han haft meriter från både U21-landslaget och allsvenskan.

Men nu lägger han tillfälligt handskarna på hyllan på grund av psykisk ohälsa. 

– Jag började må jättedåligt och blev väldigt energilös. Jag fick inte ut någonting på träningarna. Det fanns ingen glädje och jag kände bara stress när jag skulle gå ut på en fotbollsplan. Det var bara ett mörker, säger han. 

Tim Erlandsson, 22: ”Var en dålig människa”

Han var 17 år när han flyttade till England för att satsa på fotbollen och Tim Erlandsson berättar att redan då började sätta stor press på sig själv och började må dåligt. 

– Det har hållit på under en ganska lång period. Ända sedan tiden i England egentligen. Det har blivit väldigt mycket fotboll och det har varit upp- och nedgångar. I England blev det en väldigt tuff period, säger han. 

”Kom mycket negativa tankar”

Vad var det som var tufft? 

– Jag hade förväntat mig att komma ut och spela mer efter den plan jag lagt upp. Det kom mycket negativa tankar och självförtroendet fick sig en ordentlig smäll. Man har så mycket i sig som man inte får ut. Man har alltid haft fotbollen och det är den jag fokuserat mest på. Jag identifierade mig själv så mycket med den och satte så stor press på mig själv. Jag hade svårt att umgås med andra och jag hade ingen balans i livet – utan allting kretsade kring fotbollen.

Efter tiden i England valde han att flytta hem och skriva på för IK Frej då det var rätt steg och tidpunkt för honom. Men ångesten, stressen och oron som hade byggts upp kvarstod. 

Fotbollen fungerade inte och inte heller privatlivet där han inte ville umgås med någon och fick enorma stresspåslag inför träningarna, berättar Tim Erlandsson.

– Om jag gjorde en dålig träning eller en dålig match kändes det som att jag var en dålig människa. Jag kunde aldrig landa i någon prestation utan la alltid en sådan press på mig själv. Jag tränade mer och hårdare men ingenting hjälpte. Men till slut landade jag i att det sitter mentalt, att jag mår fan inte bra, säger han. 

”Har aldrig mått så dåligt

När IK Frej spelade en träningsmatch mot BP i mars skulle Erlandsson spela från start, men innan matchen fick han ett enormt stresspåslag, kände oro och ångest. 

– Jag såg ingenting bra. Jag spelade bara upp dåliga bilder i huvudet och negativa tankar – det byggde en sådan ångest inom mig. Man var nästan trött innan matchen och hade ingen energi alls när jag gick ut för uppvärmning, säger han. 

Efter den första halvleken kände Tim Erlandsson att han inte orkade stå kvar i målet. 

– Just den här matchen blev så påtaglig. Jag har aldrig mått så dåligt i hela mitt liv på en fotbollsplan som jag gjorde då. Det kändes bara helt overkligt – det var panikångest. Jag ville bara gräva ner mig i ett hål, fortsätter han. 

Matchen mot BP var droppen

Trots det spelade Tim klart matchen efter samtal med målvaktstränaren för att ta sig igenom den mentala tröskeln. 

– Det handlade om framtiden och för mig själv, att jag skulle ta mig igenom de sista 45 minuterna och sedan skulle vi ta det där ifrån. Det kändes lite som en vinst att jag tog mig igenom matchen. Men efter den matchen har jag knappt stått på en fotbollsplan igen. All stress och ångest hade på något sätt byggts upp till den här matchen, säger 22-åringen. 

Efter matchen mot BP kände Tim Erlandsson att han behövde göra någonting åt hans välmående.

– Jag ville bara försvinna egentligen och jag mådde inte alls bra. Efter det var klubben ett väldigt bra stöd då jag åkte hem till Halmstad för att umgås med mina nära och kära. Det är mitt hem liksom, en trygg punkt. Jag ville tillbaka till det för att må bättre. 

Flyttar till Halmstad

Hur ser framtiden ut? 

– Jag mår mycket bättre nu, vilket är skönt. Man känner att man saknar fotbollen på ett sätt. Så just nu känner jag att det är steg för steg som gäller. Det har varit väldigt nyttigt att få ta en paus från fotbollen. Det finns så mycket annat i ens liv som är viktigt.

Tim Erlandsson berättar att ska han flytta in i en lägenhet med sin flickvän i Halmstad och att han ska vara målvaktstränare på utvecklingslägret i Halmstad. Han har även sökt till en utbildning på högskolan. Han berättar att han vill lära sig andra saker och att framtiden står öppen för de utmaningar som kommer. 

– Min flickvän Rebecka har haft en enormt stor betydelse för mig i att jag har kommit på banan igen. Hon har fått dra ett väldigt stort lass i detta och är en stor anledning till att jag i dag mår bättre, säger 22-åringen. 

Han fortsätter:

– Efter jag gick ut med det kände jag att det var en tyngd som släppte från mina axlar. Man måste våga prata om det och vara öppen med det. Det finns ingen skam i det och jag har fått väldigt mycket stöd. Det spelar ingen roll hur gammal du är eller vart du är i livet – det är så himla viktigt att prata om det och sätta ord på det. 

MÅR DU DÅLIGT? HIT KAN DU VÄNDA DIG

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon 077-150 50 50.
BRIS – Barnens hjälptelefon Tel: 116 111.
www.bris.se

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Hjälplinjen: 0771-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.