Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Hade jag inte haft fotbollen hade det kunnat gå riktigt illa"

Laddar inför derby. Inför morgondagens match mot Brommapojkarna kommer Hammarbys Erkan Zengin som vanligt att kämpa mot sina nerver. "Inför en stor match blir jag nervös och mår hemskt dåligt. Jag kan inte sitta still och blir dålig i magen. Det är väldigt jobbigt", säger han.Foto: OLLE SPORRONG
FITTJA. Förut sket Fittja hårt i all-svenskan men nu håller man på det där laget som Erkan Zengin spelar i.
Det laget är Hammarby men Erkan lever fortfarande sitt liv långt ifrån det trendiga södermalm.
Vi hälsade på i betongen han både älskar och hatar.

FAKTA

Namn: Erkan Zengin
Född: 5 augusti 1985.
Klubb: Hammarby.
Moderklubb: Norsborgs IF.
Position: Mittfältare.
Längd/Vikt: 180/72.

Karriären
Klubb, matcher/mål
2004: Hammarby, allsv. 1/0
2005: Hammarby, allsv. 22/2
2006: Hammarby, allsv. 20/1

Getingbetyg
Gais–Hammarby 2
Hammarby–Trelleb. 3   
AIK–Hammarby 3
Snitt: 2,67

Listan - 5 spelare som Erkan Zengin gillar:
1) Yilmaz Zengin
”Farsan har alltid varit som en tränare för mig. Vi går igenom matcherna på video efteråt och så säger han vad jag gjorde för fel. Han spelade i division 2 som bäst och lirar med Fittja i sexan nu.”
2) Petter Andersson
”Förutom jag själv har Petter bäst teknik i Hammarby. Han kan göra svåra saker i fart och han får det att se enkelt ut.”
3) Björn Runström
”Björn var ofta ute med mig i Fittja och hängde. Nu trivs han väl inte kanonbra i England men han tjänar sina pengar.”
4) Ronaldo
”Min idol när jag var liten. Men i dag känner jag inget för honom. Jag känner mer: hur kunde jag ha den där fete som idol?”
5) Nicklas Carlsson
”Du vet när han punktmarkerade Ailton i Örgryte förra året och följde med ut till linjen? Det var fantastiskt."

– Ska ni ta bilder också? Då behöver jag mer tid. Vi ses i Fittja Centrum om 20 minuter.
När Erkan Zengin sen dyker upp ska han berätta historier om sin uppväxt som får mig att känna som om jag inte levt. Den sämsta anekdoten han återger hade varit min bästa.
Men ännu har han inte kommit så vi väntar på torget. Två minuter åt ena hållet
ligger skolan där Erkan sällan var. Två minuter åt andra hållet ligger den öde vägen där hans pappa Yilmaz körde snabbhetsträning med sina söner. Den gick ut på att Erkan och hans äldre bror sprang på vägen medan Yilmaz jagade tätt bakom i en bil och som Erkan säger: ”Den som inte kutade fick det jobbigt.”
Yilmaz var själv hygglig i fotboll. Vid 44 års ålder spelar han fortfarande och den här dagen har han seriepremiär med Fittja i division 6 (2–2 mot Ösmo). Men ännu hellre spelar han innefotboll med sina kompisar.
Erkan är också med. Ofta sticker han till hallen direkt efter Hammarbys träning. Det är tuffa matcher och enligt Erkan går det vilt till. Bajentränaren Tony Gustavsson är antagligen ovetande och skulle knappast gilla idén med tanke på skaderisken. Men Tony, om du läser det här: låt Erkan fortsätta lira med sin farsa i hallen. Han säger att han mår bra i hjärtat av det och det måste väl också betyda nåt?

Så kommer Erkan Zengin. Vi korsar torget utanför Fittja Centrum. Där hänger slitna män i träningsoveraller som girigt suger på sina cigaretter. Där springer småglin runt i Barcelona-, Juventus-, och Intertröjor. Där sitter välklädda killar i sina bilar och väntar på kvällen.
Erkan hälsar på allihop, alla hälsar tillbaka. Ser att vi följer honom med block och kamera och gastar muntert:
– Vad händer, Erkan?
– Dags att bli proffs snart!
– Öy, Erkan, du har blivit stor. Tidningen och grejer.
En vecka tidigare var jag på allsvensk premiär i Kalmar. Möttes av blåsorkester, lottförsäljning och farbröder vars fotbolls-hjältar har förnamn som Gunnar, Agne och Nils. Jag älskar sånt. Men jag älskar också att en – i ärlighetens namn rätt risig – liga som allsvenskan kan ta mig till Ungdomens Hus i Fittja där Erkan nu låser upp dörren.
Medan han visar oss runt berättar han att Fittja är det enda stället där han känner sig hemma.
– Folk tror att det bara är skit här ute, men de som säger så är aldrig här. Jag känner mig alltid trygg i Fittja. Men ibland kan jag hata stället.
Spana in Erkan Zengin, kontrasternas man:
21 år men inleder varannan mening med: ”När jag var ung…”.
Bor fortfarande hemma men ska gifta sig med Tulay i december (redan nu kallar han henne ”frugan”).
Ser hård ut med sina guldtänder och sin hästsvans – men är egentligen en omtänksam mjukis.

– Jag är lugn men ibland smäller det till. Jag har gjort många dumma saker som jag ångrar, säger Erkan.
På planen handlar det om att inte koka över och dra på sig onödiga varningar.
– Men är jag för lugn blir jag värdelös. Jag ska vara ful. Måste använda lite tjuvtrix mot stora spelare.
Hur ser trixen ut?
– Man kan stampa på deras fötter när de ska hoppa upp. Själv får jag otroligt mycket stryk. En armbåge i ansiktet på varje hörna, jag lovar. Och jag är helt svart om fötterna efter varje match.
Utanför planen har det mesta av det Erkan ångrar att göra med skolan.
– Jag var stökig, ställde ofta till bråk. Vi var ett gäng som skolkade mycket. Nu ångrar jag mig. Jag skulle till exempel vilja kunna prata engelska. Men jag slängde bort min utbildning och hoppade av skolan när jag fick kontrakt med Hammarby.
Hur gick det för dina kompisar?
– De som pluggade mycket, de som alltid sa: ”Erkan, det kommer gå åt helvete för dig”, de jobbar typ på McDonald’s i dag. Det känns skönt att ha visat dem.
Och de som inte pluggade?
– Hälften sitter typ inne. Eller åker ut och in. Jag träffar dem inte längre men jag glömmer dem aldrig.
Du kunde ha hamnat där själv?
– Ja. Hade jag inte haft fotbollen kunde det ha gått illa. Fotbollen blev min räddning. När jag var liten sov jag med bollen i sängen.

Som sexåring började Erkan spela med Norsborgs IF. Men han tyckte det var trist och slutade snart. Roligare att spela på gårdarna med de äldre killarna. Asfaltsfotboll fem timmar om dagen. En halvtimmes paus för mat, ibland inte ens det.
Men Erkans talang var för stor för att Yilmaz skulle låta den vara. När hans yngste son var nio tog han med honom till Hammarby.
– Det var som en chock. När jag missade en passning sa folk i Hammarby att jag skulle försöka igen. Jag var van vid: ”Dra åt helvete Erkan, jävla idiot!”.
– Innan visste jag varken vad Hammarby eller allsvenskan var. Så är det fortfarande
i Fittja. Folk skiter nog i allsvenskan, men tycker det är kul att det går bra för mig.
Vi lämnar Ungdomens Hus och tar bilen hem till Erkan för att ta lite mer bilder.
– Förut bodde vi där uppe, säger Erkan och pekar på ett av de stora höghusen på höjden.
Nu bor han i ett radhusområde där alla hus ser likadana ut.
Alla utom ett.
Familjen Zengins hus lyser grönt och vitt.
– Brorsan har fixat, säger Erkan.
Medan kameran smattrar tackar jag honom för eftermiddagen och för snusen han bjöd mig på tidigare. ”Lugnt”, säger han och går in i sin färgglada bostad.
Och vi rör oss tillbaka in mot stan. Men vill du så åker jag gärna ut till Fittja snart igen. Det tar en halvtimme från t-centralen. Röda linjen mot Norsborg. Vi kan ta en fika eller gå och titta när Yilmaz Zengin spelar fotboll.