Först i Sverige med publik: ”Jätteglada”

Sundsvall möter Jönköpings Södra på tisdag.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
500 personer kan tas in på läktarna.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

3 000 personer tillåts på läktarna när allsvenskan startar efter EM-uppehållet.  

Men redan på den 1 juni får publiken i superettan återvända till arenorna. 

Gif Sundsvall blir första laget i Sverige att ta in fler än 8 personer när 500 besökare tillåts på läktarna i mötet med Jönköpings Södra på tisdag. 

– Hela Fotbollssverige har ju stått i ett vakuum. Så det är klart att det är lite kul, säger Gif Sundsvalls klubbchef Tomas Litström.

Svensk Elitfotboll har spelats med kraftiga publikrestriktioner. I fjol ekade läktarna tomma och i år har åtta personer fått se fotboll på plats. 

Men nu blir det ändring. 

Under torsdagen meddelade regeringen att det från och med den första juli är tillåtet ta in 3 000 sittande besökare på svenska fotbollsarenor. 

Och redan på tisdag den 1 juni tillåts 500 personer på läktarna i allsvenskan och superettan. 

500 personer i Sundsvall på tisdag

Först ut att välkomna sin publik blir Gif Sundsvall, som tar emot Jönköpings Södra hemma på NP3 arena samma dag som beslutet träder i kraft den 1 juni. 

– Vi är jätteglada att det äntligen börjar röra på sig. Det är speciellt att hålla på med en typ av underhållning när man inte har en publik att underhålla, säger Tomas Litström, klubbchef i Gif Sundsvall.

Hur är det att vara först ut?

– Hela Fotbollsverige har ju stått i ett vakuum så det är klart att lite kul är det naturligtvis, säger Litström och fortsätter: 

– Man har ju märkt att sedan vi fick indikationen på att man skulle öppna upp den första juni att det bubblar runtomkring oss. Det är jättemånga som vill gå på fotboll. Det känns fantastiskt. 

”Inte gett några pekpinnar till Sundsvall” 

Att Gif Sundsvall är först ut innebär att klubben får göra något som de svenska klubbarna och Svensk Elitfotboll velat driva igenom en längre tid - ta emot publik.  

Men Tomas Litström vill inte se lagets match som ett test. 

– Svensk Elitfotboll och alla 32 klubbar har jobbat seriöst med den här frågan en längre tid. Så vi kommer att kunna bibehålla säkerheten och erbjuda de trygga och smittfria miljöer som krävs och det tycker vi oss kunna gjort under en lång tid. 

Han fortsätter:

– De har inte gett några särskilda pekpinnar till Sundsvall utan vi har fått samma förutsättningar som alla andra lag. 

Känner ni någon press för att restriktionerna inte ska stramas åt igen?

– Vi känner samma press som alltid, vi vill göra bra arrangemang och att det ska vara trevligt för dem som kommer och besöker oss. Och i det här läget ska det vara en säker miljö ur ett smittoperspektiv också. 

Hur blir det att få tillbaka publiken?

– Man har ju märkt att ända sedan vi fick indikationen på att man skulle öppna upp den första juni så märker man att det bubblar ju runtom oss. Det är jättemånga som vill gå på fotboll. Det känns fantastiskt.