Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erkänner påhoppet: ”Ångrar det djupt”

Dusan Djuric, Halmstad BK.Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Umeå-spelaren Deniz Yaldir.

Två ord skapade heta känslor under Halmstad BK-Umeå FC i går kväll: ”Jävla zigenare”.

Nu anmäls Dusan Djuric till förbundet.

Och han själv erkänner det rasistiska påhoppet.

– Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick, säger Djuric.

Orden hördes i Dplays tv-sändning från matchen och Umeå-spelaren Deniz Yaldir reagerade starkt direkt ute på planen. Det var han som var föremål för det rasistiska påhoppet – som enligt honom kom från Halmstads landslagsmeriterade mittfältare Dusan Djuric.

– Det här är helt oacceptabelt, förklarade Yaldir för SportExpressen i går kväll.

– Det är massa antirasism- och antifascismkampanjer över hela världen men ändå hör sådana här grejer hemma på en fotbollsplan tydligen och det är helt oacceptabelt i mina ögon. Det ska inte vara på fotbollsplanen och inte i samhället. Inte någonstans.

Anmäls av domaren

Domaren Andreas Dufva–Johansson hörde inte någon säga ”jävla zigenare” under matchen. Men under torsdag morgon skrev han en anmälan till förbundets tävlingsavdelning.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av händelser och anmäler det, oavsett om vi själv har hört vad som sagts eller inte, förklarar Dufva-Johansson.

– Jag skriver ner det som jag har fått till mig och försöker förklara händelsen på bästa möjliga sätt, för att skapa ett så bra underlag som möjligt för att kunna vidta disciplinära åtgärder.

I anmälan framgår det också vilken spelare som uppges ha sagt det här?

– Ja.

Anmälan skickas till tävlingsavdelningen och kommer att landa på disciplinnämndens bord, förklarar Andreas Dufva-Johansson. Där har de även möjlighet att använda ljudupptagningen från Dplay när de ska utreda situationen.

Djuric själv erkänner

Dusan Djuric själv gjorde en intervju med Hallandsposten i går kväll där han dementerade att han skulle sagt ”jävla zigenare”. Men under torsdagen erkänner han.

– Jag ångrar djupt det jag sa under ett hetsigt och kraftigt infekterat ögonblick i matchen i går mot Umeå. Jag vill därför be Deniz Yaldir samt alla inblandade och berörda om ursäkt för mitt sätt att uttrycka mig på som jag anser vara olämpligt, säger Djuric till Halmstads hemsida.

På hemsidan skriver klubben också: ”Djuric har ringt och personligen bett Deniz Yaldir om ursäkt. Denis Yaldir har godtagit ursäkten.”

– Ett sådant sätt att uttrycka sig på anser vi vara fullständigt oacceptabelt i alla sammanhang och situationer. Vi tar som klubb och som en del av fotbollen och samhället kraftfullt avstånd från detta, säger Halmstads ordförande Per-Olof Nilsson.

Halmstad vann matchen mot Umeå med 4-0.