Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det skulle egentligen vara otroligt overkligt”

Tobias Solberg.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Degerfors trupp 2005. Tobias Solberg står i raden längst bak, näst längst till höger.
Foto: ANDREAS HILLERGREN / BILDBYRÅN GRATISBILD

Vad gör det med en människa att bli kvar i samma klubb ett helt fotbollsliv? Varför stannar man? Och när har man egentligen lyckats?

1998 började Tobias Solberg sin spelarkarriär i ett Degerfors som precis hade åkt ur allsvenskan. I år är han tränare för ett Degerfors som har stormat genom superettan och i dag kan bli klart för allsvenskt spel 2021.

– Att det skulle vara möjligt är väl ingenting man hade räknat med eller trott, säger han.

Planen var aldrig att han skulle bli kvar i Degerfors så här länge, men Tobias Solberg har inte rört på sig sedan han satt på Stora Valla och såg klubben åka ur allsvenskan 1997, med ett nyskrivet juniorkontrakt i handen. 

– Det var väl som för de flesta fotbollsspelare som drömmer om att spela så högt upp som möjligt att det var ett bra steg på vägen som det kändes då. Men så blev det inte, säger Solberg.

Varför inte?

– Den största anledningen är väl att jag inte var tillräckligt bra vid rätt tillfälle helt enkelt. Det fanns tillfälle i början av 00-talet att kunna göra en flytt, men det kändes inte riktigt aktuellt. Vi gick upp i superettan i den vevan och då kändes det bra att fortsätta. 

Sedan hade han möjlighet att gå igen när han närmade sig 30, men då hade han familj och beskriver att det skulle mycket till för att han skulle ge sig i väg på äventyr.

Efter säsongen 2017 lade Solberg skorna på hyllan som den spelare som gjort flest matcher för Degerfors genom tiderna och av många beskrivs han som den störste klubben någonsin haft. Men inte under ett enda av de 20 år han spelade fick han vara med om att gå upp i allsvenskan.

Finns det någonting som skaver i dig att det blev så?

– Ja, så är det väl, men det är ingenting jag är besviken på i efterhand utan ser i stora drag tillbaka på spelarkarriären som positiv. Man blir nog lite knäpp till slut om man bara grämer sig för saker och ting. 


Tobias Solbergs karriär i Degerfors IF

1998-2017: 401 matcher för Degerfors, flest i klubben genom tiderna.

2017-2019: Assisterande tränare.

2020-: Huvudtränare, delat ansvar med Andreas Holmberg.


Att som spelare endast tillhöra en enda klubb under en karriär blir alltmer sällsynt och anses vara någonting fint. Samtidigt återkommer ofta beskrivningen av en talangfull spelare som aldrig lämnade sin första klubb som en som ”kunde ha lyckats” om han hade testat vingarna på en högre nivå eller i en annan liga.

När har man lyckats tycker du?

– Jadu… Precis. När har man lyckats? 

Han funderar länge på frågan, men känner att han inte har ett riktigt tydligt svar att ge.

– Det är en jäkla tänkvärd fråga vad det är att lyckas. Det kan väl vara på många sätt, att lyckas.

När du ser tillbaka på din karriär, skulle du säga att du lyckades? 

– Jag kanske behöver något år till för att låta det sjunka in, men när jag har gjort så många matcher i en så fin förening som Degerfors och fått spela i alla år så är det klart det finns någonting bra i det. Direkt när man slutar tänker man ”det är väl ingenting det där”, men man får mer och mer perspektiv på det, och tänker att det kanske är ganska bra ändå. 

”Det kan bli väldiga rubriker”

Historien om fotbollen och små orter som Degerfors, det lilla brukssamhället med knappt 10 000 invånare i kommunen är berättad och skriven många gånger. Jag frågar ändå Tobias Solberg om det går att beskriva vad Degerfors IF betyder för Degerfors. 

– Det är svårt, men det betyder jättemycket. Pratar man med folk i Degerfors så pratar man om fotboll, och säger man till någon utanför att man bor i Degerfors så pratar man om fotboll. Det är så det är. Men det är svårt att förklara och svårt att sätta fingret på exakt vad det betyder.

Vad betyder Degerfors IF för dig? 

– Jättemycket. Oerhört mycket. Det är där jag har spelat fotboll och trivts fantastiskt bra. Det är väl också en anledning till att man har blivit kvar, det har varit jättebra i alla år och det märks på alla håll att det finns ett jättestort intresse runtomkring klubben på det här lilla stället. 

– På något sätt är man väldigt påpassad, när man är ute och går eller handlar är det alltid folk som vill prata eller önska lycka till. Då blir man ju extra glad, när man ser att det betyder mycket för många.

Även medialt målar Solberg bilden av en klubb som är bevakad på ett sätt som inte alltid märks om man inte är i den.

– Det skrivs och är väldigt påpassat med media på ett så här litet ställe. Spelare som kommer hit utifrån inser snabbt att det skrivs och kan bli väldiga rubriker lokalt på ett sätt som det inte blir utanför, både när det går bra och när det går mindre bra. 

Ur ett storstadsperspektiv pratar man ofta om att det är mindre press i mindre klubbar i mindre städer, men den bilden stämmer alltså inte nödvändigtvis alla gånger?

– Nej verkligen inte. Jämför du med någon av de mindre föreningarna i Stockholm så blir de ganska anonyma, men här har vi bara en klubb. Så det är inte bara. 

”Då har jag lyckats”

Under året 2020 har handlingarna på Ica i Degerfors tagit allt längre tid för Tobias Solberg, som säger att han märker en skillnad i hur många och vilka som vill stanna och prata om klubben jämfört med tidigare år.

– Just att människor som inte riktigt har pratat med en tidigare också rycks med och vill prata om Degerfors, det märker man.

Han är också säker på att det kommer att ta ännu längre tid för honom att komma hem varje gång han lämnar huset när den dagen kommer att de spelar i allsvenskan igen. Med stor sannolikhet är det redan nästa år.

Sedan omgång åtta har Degerfors legat etta i superettan i år. Totalt har de vunnit 18 av 27 matcher och bara förlorat tre. Anledningen till att det har gått så bra tror Solberg är en mix av att tränarduon, alltså han själv och Andreas Holmberg har lång erfarenhet av spel i klubben, att de har träffat rätt med flera värvningar och fått ihop sin grupp på ett bra sätt. En grupp som hela tiden har trott på att det ska vara möjligt, trots att det egentligen är stort bara att ha ett lag i superettan för ett samhälle som Degerfors. 


Degerfors i allsvenskan

Antal allsvenska säsonger: 29 (1938/39, 40/41-55/56, 60-66; 93-97)

Antal stora silver: 2 (1940/41 och 1963) 

Antal lilla silver: 2 (1950/51 och 1953/54) 

Antal brons: 2 (1942/43 och 1948/49) 


Men nu är det inte många poäng kvar innan klubben med all säkerhet spelar i allsvenskan 2021. 24 år efter att Solberg satt på läktaren och såg dem ramla ur. 

Hade det varit osant att säga att hela ditt fotbollsliv har handlat om att ta upp Degerfors i allsvenskan igen?

– Så har det kanske blivit lite mer de senaste tio åren, inte så mycket under de tidigare åren. Men man har haft en dröm om att få vara med om att ta klivet upp, absolut. En gång i tiden spelade de allsvensk fotboll här och många bryr sig om att vi ska göra det igen. Så det har varit en strävan.

Vad hade det betytt för dig att som tränare få ta upp Degerfors i allsvenskan? 

– Det hade varit helt otroligt overkligt egentligen. Att det skulle vara möjligt är väl ingenting man hade räknat med eller trott, det har gått över förväntan under året och jag hoppas att vi kan hänga i hela vägen ut och ta vara på det här bra läget vi har satt oss i.

– Det skulle vara oerhört stort, både för egen del, för föreningen och för hela samhället egentligen.

Kan man säga att du har lyckats då? 

– Ja det måste man väl ändå få säga, skrattar Solberg.