"Det är något speciellt med Värendsvallen"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Öster kvalade sig upp till allsvenskan på Värendsvallen 1967 efter seger mot Brage.
Foto: Sven-Erik Sjöberg

De är Öster-legendarer och tillhör klubbens största någonsin.

De återförenades i Sveriges VM-bronslag 1994 och de kan rada upp succé på succé från sina fotbollskarriärer jorden runt.

– Men Värendsvallen betyder något alldeles speciellt med starka känslor, man växte upp där, säger samstämmigt Thomas Ravelli, 53, och Tommy Svensson, 67.

I kväll spelas sista matchen på Östers IF:s klassiska hemmaplan, byggd 1966.

Öster möter Brage i superettan, nya superborgen Myresjöhus Arena väntar på invigning om några dagar.

Många bär på skatter av minnen från Värendsvallen.

Inte minst Tommy Svensson, son till mr Öster Stig Svensson, numera ledare av berömda Svensson-klanen, allsvensk guldman, 179 Öster-matcher, Guldbollen-vinnare 1969, landslagsstjärna och svensk förbundskapten.

Har många minnen

Liksom Thomas Ravelli, Tommy Svenssons gamle Öster-lagkompis, guldman på löpande band både i Öster (227 matcher) och IFK Göteborg, Guldbollen-vinnare 1981, odödlig folkhjälte som målvaktsstjärna i USA-VM.

– Jag har en massa minnen från Värendsvallen, dessutom spelade jag ju också på Gamla Värendsvallen, säger Tommy Svensson.

– Vi kvalade oss upp till allsvenskan på Värendsvallen 1967 och tog också SM-guld där direkt som nykomling 1968.

Bott kvar i Växjö

Tommy Svensson har under hela sitt liv (med undantag av proffsspel i Belgien och tränarjobb i Norge) bott kvar i sin hemstad Växjö.

– Nu ser jag fram emot att besöka nya arenan, gläds med föreningen över topplatsen i superettan och förhoppningsvis allsvenska comebacken, säger han.

Thomas Ravelli lämnade Växjö för Göteborg 1989, men hade då tjugo års liv på Värendsvallen bakom sig.

– Jag kom till Växjö som tioåring. Fotbollen var nummer ett, men jag höll ju också på med friidrott på samma arena, säger Ravelli.

Värendsvallen betydde allt för en tonåring som tog plats i Östers A-lag vid 17 års ålder och ännu tidigare hoppade 1,95 centimeter i höjdhopp.

Tv

Superettan: Öster-Brage

TV4 Sport, 17.55

Thomas Ravelli om sina bästa minnen

''Jag gjorde debut som 17-åring i returen av Uefacupmatchen mot skotska Hibernians, jag var egentligen tredjemålvakt. Både Göran Hagberg och Bengt-Åke Karlsson var skadad och tränaren Gunnar Nordahl gav mig beskedet en och en halvtimme före avspark. Jag var skitnervös.

''Vi hade tuffa matcher mot MFF i början av 80-talet. Klart att jag minns när vi under samma säsong vann med 4-0 och 3-0 (sammanlagt 7-0), egentligen allt som hände på Värendsvallen 1980-81 när vi tog SM-guld två år i rad. Jag fick mina efterlängtade guld, hade ju spelat för få matcher 1978.

''Efter VM-bronset 1994 kom jag till Värendsvallen med IFK Göteborg. 17 000 hyllade oss.

Tommy Svensson om sina bästa minnen

''Vi vann i allsvenska kvalet över Brage 1967 och gick upp i allsvenskan första gången. Publikrekordet gäller fortfarande. Det var en otrolig känsla, jag var 22 år. Sen fortsatte vi bara uppåt.

''Just guldet 1968, vi hade Örgryte hemma i sista matchen. Oddsen var dåliga, om MFF vann över Elfsborg skulle guldet hamna i Malmö. Vi klarade det och blev svenska mästare vår första allsvenska säsong."

''När vi 1976 tog emot Barcelona med Johan Cruyff och andra stjärnor i Uefacupens fjärde omgång 1978. Cruyff och jag var kaptener och skakade hand på mittpunkten på Värendsvallen.