Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Degerfors har haft en bekvämare resa än oss”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: AXEL BOBERG / BILDBYRÅN
Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN

J-Södra-tränaren Andreas Brännström hade räknat bort en direktplats till allsvenskan. 

Men efter Degerfors genomklappning har J-Södra fortsatt chansen – men då måste allt gå lagets väg. 

– Degerfors har haft en betydligt bekvämare resa än oss, så mycket kan man säga, säger Andreas Brännström inför lördagens dramatik. 

Efter svag inledning är J-Södra i allra högsta grad med i racet om en plats till allsvenskan 2021. Andreas Brännström har lyft ett lag som har kritiserats för sin alldeles för offensiva inriktning till ett Jönköping som enbart är två bakom bakom tabelltvåan Degerfors inför den avslutande omgången i superettan. 

– Vi bytte stora delar av kärnan i truppen och föryngrade den kraftigt. Men det är väl i och för sig inte så svårt när vi hade Sveriges äldsta trupp. I inledningen av säsongen var vi ganska röriga, men det var väl inte jättekonstigt. Vi var ju ett bottenlag i början, säger J-Södra-tränaren Andreas Brännström

På lördag åker Brännströms mannar till Stockholm och Grimsta för ett möte mot Akropolis. Om laget segrar, samtidigt som Degerfors förlorar mot Ljungskile är den allsvenska platsen i hamn. 

– Det trodde jag inte. Det låg väl ganska långt bort för någon vecka sedan. Vi har spelat ihop oss. Vi har gjort små korregeringar under årets gång. Sen har vi inte de största spelarna, vilket innebär att vi måste vara väldigt intensivt i vårt presspel för att försvara oss. 

”Har aldrig spelat mer offensivt”

J-Södra har under säsongen haft en offensiv inriktning med spelformationen 3-5-2. Backlinjen har mestadels inte bestått av skolade mittbackar.

– Vi är väldigt offensivt balanserade. Jag har förmodligen inte spelat mer offensivt någonsin än vad jag har gjort J-Södra under den här säsongen. Om du tittar på mittbackarna. Pavle Vagic har mestadels spelat som mittfältare. Jetmir Haliti har ju främst varit ytterback tidigare. Jesper Svensson har spelat yttermittfältare. Det är väldigt få renodlade mittbackar i elvan. Men med den inriktningen blir vi svåra att pressa, samtidigt som vi blir skickligt offensivt. Men ibland blir det på gränsen. Vi har ju många spelare framför boll. 

Degerfors har dominerat superettan under stora delar av säsongen, och har vid flera tillfällen setts som klara för allsvenskt spel nästa säsong. Men med en återstående omgång har laget inte säkrat kontraktet. 

– De har ju ett jättebra lag. Jag skulle säga att de har en bättre elva än Halmstad, tycker jag. Samtidigt har de fått smyga lite i skymundan, så de har fått applåder och varit bra utan att ha någon press på sig. Nu landar de i ett läge där folk helt plötsligt förväntar sig att de ska leverera. De har inte riktigt varit där. Det blir nog lite jobbigt för dem. 

Tog upp Dalkurd till allsvenskan

Efter den senaste omgången sa du att Degerfors redan hade fått göra 100 allsvenska intervjuer. Känns det bra att slå från undersidan? 

– Jag är glad på någon sätt att det är något race, för det hade jag räknat bort. Nu är det ju en bonus. Efter de sex inledande matcherna hade vi fyra förluster och väldigt långt till topplagen. Vi har ju fått ett halmstrå, och kanske kan vi få något av det. 

– Jag tycker inte att Degerfors har varit oförtjänta av uppmärksamheten de har fått. De har varit väldigt bra. Jag har inget emot Degerfors på det sättet. Däremot kan jag tycka att vi hade en betydligt svårare sits, men 13 nya spelare. Degerfors var ju jättebra förra hösten och har ju byggt på det med flera tunga nyförvärv. De har haft en väldigt bekväm resa, betydligt mer bekvämare än vår. Så kan man säga. 

Andreas Brännström tog upp Dalkurd till allsvenskan 2017, men fick då enligt klubben sparken efter att han hade inlett förhandlingar med IFK Göteborg. Blåvitt anställde till slut Poya Asbaghi. Då stod Brännström utan jobb. 

– Jag fick ju lämna Dalkurd efter att ha tagit upp dem, så man vet inte vad som händer i den här branschen, säger han och skrattar. 

Att bli tränare i allsvenskan är väl något du strävar efter? 

– Absolut, så är det ju. Sen ska det alltid kännas rätt. Klubben ska känna att man är rätt och att vi är på väg mot samma håll på något sätt. 

Känns det som ni är på väg mot samma håll? 

– Nu känns det som vi har bra månader bakom oss, och det beror på att vi har varit enade. 

Om nästa säsong spelas i superettan eller allsvenskan återstår att se.